Εξωπραγματικές οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα: Σπάνε κάθε ρεκόρ πανευρωπαϊκά

Τι πυροδοτεί τις τεράστιες αυξήσεις

Εξωφρενικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφονται σήμερα, Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, καθώς αυξήθηκαν σε επίπεδα κοντά στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την τιμή του αερίου να ανεβαίνει πάνω από τα 120 ευρώ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 47,5% ημερησίως για να φτάσει στα 328 ευρώ με τη μέγιστη τιμή στα 425 και την ελάχιστη στα 194.

Η τιμή αυτή δεν είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, όμως το άλμα 47,5 ευρώ μέσα σε ένα 24ωρο αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία η τιμή θα φτάσει τα 344 ευρώ, στη Γαλλία τα 353, στην Ιταλία τα 347, στη Σερβία τα 358, στη Βουλγαρία τα 287, ενώ μόνο η Πολωνία βρίσκεται σχετικά χαμηλά με 143 ευρώ.

Η ζήτηση είναι μειωμένη κατά 6% στις 194 γιγαβατώρες, ενώ στο μείγμα το 41,35% έχει το αέριο, 23% οι ΑΠΕ, 16,6% τα υδροηλεκτρικά, 10% ο λιγνίτης και 6,2% οι εισαγωγές.

Στην Ευρώπη έχουμε έλλειψη αερίου που εκτοξεύει τις τιμές, όπως και αρκετές χώρες που κατηγορούν τις Βρυξέλλες για την αρχιτεκτονική της αγοράς, ζητώντας αλλαγές.

Την ίδια στιγμή, πρόταση για την διαμόρφωση στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ, μέσα από την από κοινού προμήθεια των απαιτούμενων προς τούτο ποσοτήτων από τα κράτη-μέλη έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν και παρουσιάζεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής.

Το υπό εξέταση σχέδιο αποτελεί την απάντηση που επεξεργάστηκαν τα επιτελεία των Βρυξελλών στην αυξανόμενη πίεση από κράτη-μέλη για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος κοινής προμήθειας αερίου.

Το σχέδιο εντάσσεται στις προσπάθειες της Κομισιόν να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά συστήματα αποθήκευσης αερίου, όμως δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες για το πως αυτό το σύστημα κοινής προμήθειας θα λειτουργήσει στην πράξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.