Τετραήμερη εργασία: Αυξάνει την παραγωγικότητα – δίνει κίνητρο στους εργαζόμενους

Γιατί όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να μειώσουν τις εργάσιμες μέρες

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται παγκοσμίως οι εταιρείες που περιορίζουν τις εργάσιμες ημέρες των υπαλλήλων τους, βασιζόμενες στις μελέτες που δείχνουν πως όσοι εργάζονται μόλις τέσσερις ημέρες την εβδομάδα παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένο “burnout” (εργασιακή υπερκόπωση).

Οι μελέτες αυτές αποτελούν οδηγούν όλο και περισσότερους εργοδότες στον κόσμο να επεξεργάζονται σενάρια τετραήμερης εργασίας.

Ο Γιαν Σουλτς-Χόφεν ιδρυτής της Planio, μιας εταιρείας πληροφορικής -με ειδίκευση στη διαχείριση πρότζεκτ- με έδρα το Βερολίνο, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ πιο υγιές και κάνουμε καλύτερη δουλειά αν δεν εργαζόμαστε “τρελές” ώρες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία του 36χρονου Σουλτς-Χόφεν έχει ήδη εφαρμοστεί η τετραήμερη εργασία, ύστερα από ένα πείραμα που ο ιδρυτής της έκανε στον… εαυτό του. 

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σουλτς-Χόφεν: «Δεν έκανα λιγότερη δουλειά στις τέσσερις ημέρες από ό,τι στις πέντε, διότι σε πέντε μέρες έχεις την αίσθηση ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος, με συνέπεια να εργάζεσαι πιο αργά, επιτρέποντας στον εαυτό σου διαλείμματα. Πίνεις τον καφέ σου και συζητάς περισσότερο με τους συναδέλφους σου».

Και συμπληρώνει: «Στις τέσσερις ημέρες πρέπει να εργάζομαι γρήγορα και να είμαι συγκροτημένος, έτσι ώστε να απολαύσω την ελεύθερη Παρασκευή μου».

Την ίδια στιγμή ακριβώς το ίδιο σχέδιο υιοθέτησε και η εταιρεία Perpetual Guardian, στη Νέα Ζηλανδία, η οποία διαπίστωσε ότι με τις 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα έπεσαν σημαντικά τα επίπεδα στρες, και αυξήθηκε δραματικά η αίσθηση της δέσμευσης των εργαζομένων. 

Ενώ και η βρετανική… ΓΣΕΕ, το TUC, ήδη ασκεί πιέσεις σε όλους τους κλάδους ώστε να κάνουν το βήμα για την τετραήμερη εργασία, έχοντας την υποστήριξη των Εργατικών.

Ειδικότερα το TUC υποστηρίζει ότι μια μικρότερη εβδομάδα είναι ένας τρόπος ώστε οι εργαζόμενοι να  απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όπως ακριβώς κέρδισαν την αργία του Σαββατοκύριακου κατά τη βιομηχανική επανάσταση.

Η Κέιτ Μπελ, οικονομική διευθύντρια του TUC, αναφέρει σχετικά με το θέμα: «Θα μείωνε το στρες των εργαζομένων, θα βελτίωνε την οικογενειακή ζωή και θα συνεισέφερε στην ισότητα των φύλων. Οι εταιρείες που το έχουν δοκιμάσει, λένε ότι θα είναι καλύτερο για την παραγωγικότητα και την ευζωία των εργαζομένων».

Το Reuters τέλος, μεταδίδει πως μια πρόσφατη έρευνα σε 3.000 εργαζόμενους από οκτώ χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.ά.) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% (των εργαζομεένων) εκτιμά ότι θα μπορούσε εύκολα να ολοκληρώσει την εργασία του με πέντε ώρες δουλειάς την ημέρα, αν δεν είχαν διαλείμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.