Πατούλης με Θώδα και Μπουρνούς στη Ραφήνα: «Να ξαναδώσουμε το χαμόγελο στα παιδιά από την Ουκρανία»

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής στις κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες ομογενείς

Στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων θα σταθεί με κάθε μέσο η Περιφέρεια Αττικής, ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης που επισκέφθηκε τις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα όπου φιλοξενούνται ομογενείς από την Ουκρανία, χθες, Τετάρτη 13 Απριλίου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο ιατρών της Περιφέρειας και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Τον Περιφερειάρχη Αττικής συνόδευσαν ακόμη οι Δήμαρχοι Ζωγράφου Βασίλης Θώδας και Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς. Παρών στη δράση και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός.

Συνολικά στις παιδικές κατασκηνώσεις διαμένουν εδώ και περίπου ένα μήνα 30 ομογενείς από την Μαριούπολη εκ των οποίων τα 17 είναι παιδιά δημοτικού, Γυμνασίου αλλά και Λυκείου, τα οποία φοιτούν σε σχολεία του Δήμου Ραφήνας.

Τη διαδικασία διενέργειας των ιατρικών ελέγχων επόπτευσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά και τους συγγενείς τους και να τους διανείμει δώρα και υγειονομικό υλικό προστασίας.

Τη διαδικασία των ιατρικών ελέγχων συντόνισε ο Επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ), Γιώργος Στεφανάκος, μαζί με τις παιδιάτρους του ΚΕΠΙΧ Κ.Ρέρρα και Κ.Τσιγκάνου. Τα ιατρικά κλιμάκια υποδέχθηκε ο Υπεύθυνος της κατασκήνωσης Γ. Μπερσίνης.

Κατά την επίσκεψή του ο Περιφερειάρχης Αττικής προσέφερε σε κάθε φιλοξενούμενο παιδί από ένα tablet και τσάντα με σχολικά είδη, ενώ το κλιμάκιο ιατρών, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη, πραγματοποίησε ιατρικούς ελέγχους στα παιδιά.

Πατούλης: Στοχευμένες δράσεις

Ο κ. Πατούλης αμέσως μετά τους ελέγχους δήλωσε: «Βρισκόμαστε στις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου στο δήμο Ραφήνας, όπου φιλοξενούνται 30 ομογενείς από τηΜαριούπολη της Ουκρανίας, εκ των οποίων 17 παιδιά, τα οποία συνοδεύονται από τις μητέρες και άλλους συγγενείς.

Με τις συντονισμένες ενέργειες των Δημάρχων Ζωγράφου και Ραφήνας, του κ. Βασίλη Θώδα και του κ. Ευάγγελου Μπουρνούς, ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί, προσωρινά, σε μια φιλόξενη εστία ασφάλειας και θαλπωρής για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τη συνδρομή των παιδιάτρων μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε ιατρικούς ελέγχους στα παιδιά αλλά και rapidtests, ενώ παράλληλα τους διανείμαμε σχολικά είδη και τάμπλετ, με στόχο να μπορέσουν να ενταχθούν όσο πιο ομαλά γίνεται στη σχολική καθημερινότητα και γρήγορα να ισορροπήσουν στη νέα πραγματικότητα.

Μέριμνά μας να τους ξαναδώσουμε πίσω το χαμόγελό τους, όσο είναι δυνατόν, ενώ όπου απαιτείται θα παράσχουμε και ψυχολογική στήριξη. Παραμένουμε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού με στοχευμένες δράσεις, για την ανακούφιση τους».

Θώδας: «Κάνουμε κάθε προσπάθεια να κάνουμε της ζωή τους πιο ανθρώπινη»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζωγράφου Β. Θώδας τόνισε τα εξής: «Αυτοί οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στις παιδικές κατασκηνώσεις μας έχουν περάσει τη φρίκη του πολέμου και έχουν ζήσει πολύ δύσκολες στιγμές. Πρόκειται για 30 ομογενείς από τον Σαρτανά της Μαριούπολης, 17 εκ των οποίων είναι παιδιά.

Ήρθαν εδώ την Καθαρά Δευτέρα και από την Τρίτη και μετά την επομένη μαζί με το Δήμαρχο της Ραφήνας έχουμε επιδοθεί σε μία προσπάθεια ώστε να κάνουμε τη ζωή τους πιο ανθρώπινη και με όρους αξιοπρέπειας.

Για αυτό το λόγο ανακατασκευάσαμε με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα κάποια από τα σπιτάκια που υπάρχουν στην κατασκήνωσή μας, έτσι ώστε να φιλοξενηθούν με ανθρώπινους όρους. Τα παιδιά εντάχθηκαν σε σχολεία, η σίτισή τους γίνεται από τις 2 ενορίες μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων, ενώ είναι συγκινητική η προσφορά των ανθρώπων και των δύο δήμων που έρχονται και προσφέρουν ρουχισμό και διάφορα αναγκαία είδη.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες διοργανώσαμε εδώ στην κατασκήνωση μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Ζωγράφου και μία ψυχαγωγική εκδήλωση. Αυτό που μου έχει μείνει και δεν θα το ξεχάσω ποτέ ήταν όταν την πρώτη μέρα ήρθαμε εδώ με τον κ. Μπουρνούς και είδαμε έναν άνθρωπο να κλαίει γιατί έμαθε ότι το  σπίτι του κατέρρευσε και τα παιδάκια του κρύβονταν κάτω από τα τραπέζια όταν άκουγαν τα πολιτικά αεροπλάνα να περνάνε..».

Μπουρνούς: «Οφείλουμε να τους αγκαλιάσουμε»

Εκτός από τις αρχικές ενέργειες που κάναμε όλοι οι φορείς μαζί, το επόμενο μέλημά μας ήταν τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ να ενταχθούν στη σχολική κοινότητα. Τρίτο βήμα είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας καθώς πολλοί από τους ανθρώπους που ήρθαν δεν θα γυρίσουν πίσω. Οι ίδιοι σκέπτονται ότι δεν έχουν τίποτα πίσω.

Έχουμε ένα κατάλογο με ανθρώπους που προτίθενται να προσφέρουν δουλειά και φιλοξενία. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε σοκ. Σκεφτείτε ότι σε μια στιγμή είδαν να καταστρέφονται όλα, έχασαν ανθρώπους, επομένως χρειάζεται υπομονή. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποφασίσει να μείνουν εδώ.

Αυτή είναι μια ανάγκη που πρέπει η πολιτεία, το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τη σκεφτούμε και να δούμε πως αυτοί οι άνθρωποι θα ενταχθούν στην κοινωνία. Πρόκειται για ομογενείς Έλληνες που διέμεναν σε ένα μέρος του Εύξεινου Πόντου που κάποτε ήταν γεμάτο από το ελληνικό στοιχείο. Οφείλουμε να τους αγκαλιάσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.