Βασίλης Θώδας: «Με κάθε σύγχρονο τρόπο πρέπει να σώσουμε τα δάση μας»(video)

Τι είπε ο Δήμαρχος Ζωγράφου στο 1o Forum του ΣΠΑΥ

Την πεποίθηση του πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Πολιτεία, Δήμοι πρέπει να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να σώσουμε με κάθε τρόπο τα δάση μας, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας μιλώντας στο 1ο Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού που έγινε στο πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» χθες το απόγευμα.

Ο Δήμος Ζωγράφου αποτελεί ένα από τα 11 μέλη – δήμους του Συνδέσμου και μάλιστα ο κ. Θώδας έθιξε στην ομιλία του το γεγονός ότι η πόλη μας ενώ έχει το μεγαλύτερο «μέτωπο» στον Υμηττό εντούτοις δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου δεν παρέλειψε παράλληλα να δώσει τα συγχαρητήρια του στον πρόεδρο το ΣΠΑΥ, Γιάννη Κωνσταντάτο για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τον Σύνδεσμο για την δασοπροστασία του Υμηττού και για τις καινοτόμες προτάσεις του για τα όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον για την προάσπιση της πυρασφάλειας του Βουνού.

Ειδικότερα ο κ. Θώδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του τα εξής:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη διοργάνωση αυτού του Forum για τον Υμηττό μας, με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης μας, των δημάρχων του Συνδέσμου μας και των δημάρχων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλων περιοχών αλλά και όλων εμάς που ζούμε, αναπνέουμε και δραστηριοποιόμαστε κάτω από αυτό το βουνό.

Είναι αλήθεια ότι έπρεπε οι υπουργοί μας, τουλάχιστον ένας εξ αυτών, να παραμείνει για να ακούσει και τις δικές μας θέσεις, απόψεις ή τουλάχιστον κάποιες προτάσεις που δεν έχουν ακουστεί .

Το κακό με τη χώρα μας είναι ότι αυτό συνέβαινε και δυστυχώς συμβαίνει ακόμα. Και την εμπειρία αυτή την έχω σας ομολογώ και από το Κοινοβούλιο που ήμουν, έτσι ακριβώς συμβαίνει.

Αυτό πρέπει να αλλάξει και είμαστε εδώ οι αυτοδιοικητικοί, νέοι και παλιοί για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Ερχόμενος στο θέμα του Υμηττού μας, θέλω να συγχαρώ πραγματικά τον πρόεδρο του Συνδέσμου μας γι’ αυτή τη δουλειά που έχει κάνει, μια πραγματικά υπέροχη δουλειά μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΣΠΑΥ, μαζί με όλο το προσωπικό. Γιατί έχουμε αποφύγει όλο το καλοκαίρι τα δύσκολα. Και πρέπει να το πούμε και να δώσουμε τα εύσημα σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το βουνό μας, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα μας.

Θα πρέπει να σταθώ εκτός από τα αρνητικά που ακούστηκαν και στα καλά που έχουν συμβεί για την προστασία των δασών. Έχουν δοθεί για παράδειγμα επιχορηγήσεις για πρώτη φορά μέσω του προγράμματος Τρίτσης στον ΣΠΑΥ.

Για την δημιουργία όλων αυτών που έχουμε προγραμματίσει και τα οποία έχουν λεχθεί, να μην τα επαναλάβω και σας κουράσω. Υπάρχουν όμως πράγματα της καθημερινότητας που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Αυτά είναι παθογένειες που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος εδώ και πολλά χρόνια. Η πραγματικότητα είναι μία. Με κάθε σύγχρονο τρόπο πρέπει να σώσουμε τα δάση μας από την κλιματική αλλαγή.

Μια κλιματική αλλαγή και κρίση για την οποία εμείς ευθυνόμαστε. Δεν ευθύνεται κανείς έξω από εμάς. Ευθυνόμαστε όλοι μας. Και γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο Υμηττός να προστατευτεί με κάθε τρόπο. Να σας πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί η επισκεψιμότητα στο βουνό μας. Κι αυτό συμβαίνει λόγω των προσπαθειών του προεδρείου αυτής της διοίκησης του ΣΠΑΥ.

Πρόκειται για πολύ σημαντικές προσπάθειες ειδικά για την προσβασιμότητα στον Υμηττό. Αλλά δυστυχώς η επισκεψιμότητα αυξήθηκε και γιατί έχουν καεί τα διπλανά βουνά. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Εμείς ως Δήμος Ζωγράφου, πρέπει να το πω αυτό, έχουμε το μεγαλύτερο «μέτωπο» στον Υμηττό αλλά δεν έχουμε πρόσβαση στον Υμηττό. Κι αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα μας. Και ήθελα να το πω μπροστά και στους κυβερνώντες. Υπάρχουν οι δυνατότητες με πεζογέφυρες να έχουμε πρόσβαση στο βουνό από το Δήμο Ζωγράφου.

Πρέπει όμως πρώτα να συνεννοηθούμε με τις υπηρεσίες, με την πολιτεία και όλα αυτά τα θέματα που ξέρετε και χρονίζουν και κάνουν πάρα πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν. Να σας πω ένα παράδειγμα, θέλουμε να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και περιμένουμε δύο χρόνια το Προεδρικό Διάταγμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι δυσκολίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πραγματικές. Τις ζούμε όλοι μας.

Πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω από το ζήτημα του Περιβάλλοντος πέρα από τις μικροκομματικές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αντιπαραθέσεις που μπορεί να έχουμε. Σε ζητήματα περιβάλλοντος και σε θέματα τέτοια που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής μας δεν πρέπει να μπαίνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.