Tίνα Καφατσάκη – Μητροπολιτικό πάρκο Γουδί: Αποχωρούμε από την συνεδρίαση-παρωδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί…

Την Πέμπτη 4/2/2021 συνεδρίασε το ΔΣ Ζωγράφου για να συζητήσει – μεταξύ άλλων-και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου προστασίας ορεινού όγκου Υμηττού, τον προάγγελο του νέου προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό.
Στη συνεδρίαση αυτή -η οποία εξελίχθηκε σε παρωδία- απαγορεύτηκε από την πρόεδρο και το δήμαρχο να συζητήσει και να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για τα θέματα που αφορούν το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδί !
Όπως είπαν είναι εκτός των διοικητικών μας ορίων (λάθος και ψέμα μαζί)
Ταυτόχρονα αφού εξαπέλυσαν επίθεση σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός από τον Αγγελόπουλο που συμφώνησε μαζί τους) μάθαμε ότι φταίει η Καφατσάκη (!) που 44 χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει το Μητροπολιτικό πάρκο
Όταν δεν δέχτηκαν να θέσουν σε ψηφοφορία τις προτάσεις μας (σημείο Α στο παρακάτω κείμενο) αποχωρήσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Δήλωση κατά την αποχώρηση από το ΔΣ της επικεφαλής Τίνα Καφατσάκη της παραταξης Μαζι Για Την Πολη Μας – Ανεξαρτητη Δημοτικη Παραταξη Ζωγραφου και ων Δημοτικών Συμβουλων της παραταξης
«Αποχωρούμε από την συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ενώ κληθήκαμε με την 2206/29-01-2021 Πρόσκληση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσουμε το υπ. αριθμ. 4 θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο:
«Διατύπωση απόψεων στα πλαίσια της διαβούλευσης της Στρατηγικής
Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου Προστασίας
Ορεινού Όγκου Υμηττού»
Τόσο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και ο Δήμαρχος απαγόρευσαν την έκφραση γνώμης και την ψηφοφορία στα θέματα που αφορούν την ΣΜΠΕ και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, (Α) με το επιχείρημα ότι αυτό βρίσκεται εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας!
Θεωρούμε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί αφορά τους πολίτες του Ζωγράφου, καθώς αποτελεί έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, στο φυσικό περιβάλλον των παρυφών του όρους Υμηττού.
Θα έπρεπε να αφορά και την Δημοτική Αρχή!
Η τοποθέτηση της παράταξης μας:
Στη σημερινή «διατύπωση απόψεων» του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΣΜΠΕ του «Σχεδίου Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού», επισημαίνουμε τα εξής:
Α. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση οφείλουμε σήμερα να τοποθετηθούμε συνολικά καθώς το υπό διαβούλευση σχέδιο αφορά και το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδί- Ιλισίων ένα μεγάλο θέμα για το Δήμο μας και όλη την Αθήνα
• Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη ΣΜΠΕ δεν γίνεται καμία αναφορά, αποσιωπώνται οι διατάξεις του ν. 732/1977 που αποτελεί την αφετηρία και πρωταρχικό στοιχείο στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου
• Η εφαρμογή του ν. 732/1977 είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της παραχώρησης των εκτάσεων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου και την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος.
• Σε ότι αφορά την περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί παρατηρούμε δυσμενείς μεταβολές σε σχέση με το υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα του 2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή − Ιλισίων» (ΦΕΚ 187/Δ/2011) το οποίο για την περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου παραμένει σε ισχύ.
Συγκεκριμένα :
• Με το υπό διαβούλευση σχέδιο προτείνεται η μεταφορά από τη ζώνη Δ1 (πυρήνας του Πάρκου) στη ζώνη Δ2 (περιφερειακή ζώνη) του χώρου του κεντρικού κτιρίου ιππασίας καθώς και δύο παράλληλων κτιρίων παλαιών στάβλων και επιχειρείται η νομιμοποίηση της χρήσης «διοίκησης» για τα δύο κτίρια παλαιών στάβλων στα οποία σήμερα στεγάζεται παρανόμως η διοίκηση της Ε.Π.Ο.
• Με το υπό διαβούλευση σχέδιο προτείνεται επίσης η μεταφορά από τη ζώνη Δ1 (πυρήνας του Πάρκου) στη ζώνη Δ2 (περιφερειακή ζώνη) του κτιρίου του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Badminton (σήμερα κατεστραμμένου και εγκαταλειμμένου) και απαλείφεται η ισχύουσα διάταξη σύμφωνα με την οποία «Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον, στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί, κατεδαφίζεται μετά την λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο…».
• Η αλλαγή ζώνης όπως και η πρόβλεψη για εργασίες «ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού» κτιρίου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ 1970/2012 για την ακύρωση των οικοδομικών αδειών του κτιρίου του Μπάντμιντον. Η ύπαρξη της απόφασης του ΣτΕ και οι θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, καθιστούν παράνομη την προωθούμενη διάταξη.
• Με το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπεται η εξέταση της αναγκαιότητας κατασκευής υπόγειων κτιρίων στάθμευσης στον πυρήνα του Πάρκου (ζώνης Δ1)
• Με το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπεται επίσης επιπλέον δόμηση στην ιδιοκτησία της ΕΥΠ στο Στρατόπεδο Βαρύτη
Είμαστε λοιπόν αντίθετοι με τις παραπάνω ρυθμίσεις καθώς επιβαρύνεται ο Πυρήνας (Ζώνη Δ1) του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί και μειώνεται το ενιαίο πάρκο με νέα κτίρια.
Β. Σχετικά με το πάρκο Ιλισίων και την έκταση μεταξύ Πανεπιστημιούπολης και των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Αλ. Παπαναστασίου, Γ Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου, επιφάνειας 17,5 περίπου στρεμμάτων, προτείνουμε να παραμείνει στη Δ1 ζώνη χωρίς καμιά περαιτέρω αλλαγή ή προσθήκη
Διαφωνούμε δηλ. με την προφορική πρόταση του αντιδημάρχου για την προσθήκη αναψυκτήριου 70τμ στο χώρο αυτό.
Όπως επίσης διαφωνούμε με την διάνοιξη δρόμου περιφερειακά του 6ου Γυμνασίου Λυκείου.»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.