Το «δωράκι» Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» δημάρχους & περιφερειάρχες

Το «δωράκι» Μητσοτάκη στους «γαλάζιους» δημάρχους & περιφερειάρχες

«Δεν είναι, κυρίως, η εκλογή από την πρώην Κυριακή με 43% αλλά η πενταετία»: Αυτό τόνιζε παλαιός αυτοδιοικητικός στην aftodioikisi.gr σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Να σημειω ότι η πενταετής θητεία είχε καθιερωθεί επί κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και υπουργίας Ραγκούση με τον «Καλλικράτη» το 2010, είχε ισχύσει μόλις για μία θητεία (από το 2014 έως το 2019) και είχε καταργηθεί με τον «Κλεισθένη» επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Π. Σκουρλέτη.

Ήταν, δε, κάτι που ζητούσε η πλειοψηφία των εκλεγμένων δημάρχων να επανέλθει.

Δεδομένου, δε, ότι αυτή τη στιγμή οι προερχόμενοι από τη ΝΔ περιφερειάρχες είναι 12 (στους) 13 και περί τους 200 (από τους 325)

δημάρχους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει μόλις 1 περιφερειάρχη και 37 δημάρχους, είναι σαφές ότι τόσο η μείωση του ποσοστού του νικητή από το 50%+1 στο 43% όσο, κυρίως, η αύξηση της θητείας κατά ένα χρόνο, αποτελεί πρωθυπουργικό «δωράκι» στους «γαλάζιους» δημάρχους και περιφερειάρχες.

Άλλωστε, πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που ζητούσαν παράταση και της τρέχουσας θητείας, με αφορμή την πανδημία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.