Συνάντηση της Ένωσης Γονέων με τους αρμόδιους για τα σχολεία από το Δήμο Ζωγράφου: Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μας ικανοποιούν ούτε μας καθησυχάζουν! (φωτο)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στις 7:30μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ζωγράφου συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Γονέων με την πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών Α. Μπότου και τον πρόεδρο της ΔΕΠ Λ. Γούμενο. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος της Ένωσης στις 4/9/2020, προκειμένου να πληροφορηθούμε για τις συνθήκες και τα μέτρα που έλαβε ο δήμος μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων στις 14/9/2020.

Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μας ικανοποιούν ούτε μας καθησυχάζουν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν διαπιστώνουμε πως οι σχολικές καθαρίστριες δε φτάνουν σε καμία περίπτωση για να καλυφθούν οι ανάγκες, τα κτίρια είναι προβληματικά και υπάρχουν δεκάδες παλαιωμένες και ακατάλληλες αίθουσες όπου στριμώχνονται 20 και 25 μαθητές – από Νηπιαγωγεία μέχρι Λύκεια, υπάρχουν ακόμη 3 αίθουσες Νηπιαγωγείου σε container και η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση είναι ψίχουλα…

Από την πλευρά των αρμοδίων ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια να παρουσιάσουν “έργο” και να ωραιοποιήσουν την κατάσταση που σε πολλές περιπτώσεις είναι και επικίνδυνη, να μας πείσουν πως, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, δήμος και κυβέρνηση “έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν” κι εμείς να δείξουμε “υπομονή”.

Η πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών μας θύμισε επιπλέον πως δε θέλει τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων “απέναντι”, “να καταγγέλουμε” με ανακοινώσεις και “μανιφέστα” όπως είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν την αγγίζουν όσα κι αν γράψουμε. Μας κάλεσε να “διαλέξουμε πλευρά”, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή άποψή της, πως θέλει τους γονείς “συνεργάτες” στο όραμα της δημοτικής αρχής για τα σχολεία του Ζωγράφου. Επίσης να μη ζητάμε “εξωπραγματικά” και “ό,τι μας έρχεται”… Το όραμα πάντως (επειδή ρωτήσαμε) δεν περιλαμβάνει ανοικοδόμηση νέων σχολικών κτιρίων, αφού “δε γίνεται γιατί δεν υπάρχουν οικόπεδα”. Εξάλλου για την κα. Μπότου, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος επισκευών στα σχολεία, θα αρκεί μια τακτική συντήρηση, ώστε να είναι όλα τέλεια…

Ως Αγωνιστική Ενότητα Γονέων Ζωγράφου έχουμε επιλέξει πλευρά.

Όσο κυβέρνηση και δημοτική αρχή αλληλο-συγκαλύπτονται και κρατούν αυτή την ανεύθυνη και επικίνδυνη πλέον στάση απέναντι στα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς τους, τις σχολικές καθαρίστριες & το λοιπό προσωπικό, εμείς θα τους καταγγέλουμε!

Όσο δεν αναλαμβάνουν την απαιτούμενη ευθύνη για για να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία, θα μας βρίσκουν “απέναντι”.

Καλούμε τους Συλλόγους γονέων να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και την κατάσταση στα σχολεία, διαμορφώνοντας κοινό μέτωπο με εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας και μαθητές, διεκδικώντας ανυποχώρητα όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας!

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τους γονείς του Ζωγράφου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο , όποτε οριστεί.

Κανένας γονιός να μη λείψει από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στις 6:30μμ στα Προπύλαια.

Ζωγράφου, 15 Σεπτεμβρίου 2020

Παραθέτουμε παρακάτω με λεπτομέρειες τα κύρια θέματα συζήτησης, όσα μας είπαν οι αρμόδιοι (για την ακρίβεια των οποίων διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις), καθώς και δικά μας σχόλια και πρόσθετη πληροφόρηση… γιατί κάποια στιγμή η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ενημερωθήκαμε πως ο δήμος ζήτησε 50 σχολικές καθαρίστριες από το ΥΠΕΣ (45 πλήρους και 5 μερικής απασχόλησης). Τελικά εγκρίθηκαν οι 29 (14 πλήρους και 15 μερικής) – (Όσες υπήρχαν και μέχρι τώρα, απλά με τις συμβάσεις ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι επέμειναν να ωραιοποιούν την κατάσταση, με διαβεβαιώσεις πως τα σχολεία είναι καλυμμένα, αφού τοποθετήθηκαν σε σχολεία 14 άτομα από τη Γενική Καθαριότητα των 8μηνων συμβασιούχων Κοινωφελούς Εργασίας ΟΑΕΔ (!), που μαζί με τις 10 μόνιμες σχολικές καθαρίστριες, βγαίνουν 50…

Όταν επιμείναμε πως χρειάζονται περισσότερες και αυτή τη στιγμή είναι ανεφάρμοστα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (καθαρισμός πληκτρολογίων & ποντικιών, μουσικών οργάνων, εξοπλισμού εργαστηρίων κλπ), η κα. Μπότου στάθηκε στις απολυμάνσεις για Covid πριν το άνοιγμα των σχολείων και την πρώτη καθαριότητα, είπε πως δε θέλει να “μπλέκει στο έργο των διευθυντών και εκπαιδευτικών”, λέγοντας πως έχει εμπιστοσύνη στους “καινοτόμους τρόπους” που θα βρουν καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί να χειριστούν την κατάσταση!!! Μας είπε πως θα ζητήσουν επιπλέον σχολικές καθαρίστριες από το υπουργείο, που δε βαραίνουν τον προϋπολογισμό του δήμου, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Όχι μόνο χρειάζονται περισσότερες καθαρίστριες, αλλά και να επεκταθεί σε πλήρες (6,5 ώρες) το ωράριο των 15 εργαζόμενων που τώρα έχουν μερική απασχόληση(3,5 ώρες)! Τέλος, αναρωτιόμαστε τι θα γίνει όταν λήξουν τα οκτάμηνα ΟΑΕΔ στις 30/4/21;;;

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ – ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΜΥ

Οι αρμόδιοι μας τόνισαν πως το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ θα εφαρμόζεται με ευθύνη διευθυντών και εκπαιδευτικών, ενώ επέμειναν πως υπάρχουν σε όλα τα σχολεία τα απαραίτητα θερμόμετρα και ειδικοί χώροι απομόνωσης/αναμονής για να ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία σε περίπτωση κρούσματος. Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας θα γίνουν ενημερώσεις σχετικά με τι χρήση μάσκας και τους κανόνες υγιεινής, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα για παρουσία νοσηλευτή σε όλα τα σχολεία.

Από τα λεγόμενα της προέδρου φαίνεται πως το καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενέργεια (πρόσληψη φυλάκων, απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, διαμόρφωση ειδικών χώρων μέσα στα σχολεία). Για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί θα επιφορτιστούν με ευθύνες δεν τους αναλογούν, στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους. Όσον αφορά τη διαρκή υγειονομική υποστήριξη των σχολείων, τα μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Γιατί και στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου δεν έχει προσληφθεί το ανάλογο προσωπικό, αφού είναι γνωστό ότι είναι υποστελεχωμένο;;;

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ – ΜΑΣΚΕΣ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Μας ενημέρωσαν πως έχουν δοθεί πολλά αντισηπτικά από τον Ιούνιο και θα δοθούν επιπλέον. Ωστόσο έδειξαν έκπληκτοι όταν αναφέραμε ελλείψεις σε σχολεία, αφού το καλοκαίρι είχαν παραδώσει “κούτες”. Τα καθαριστικά αγοράζονται από τα χρήματα σχολείου/Σχολικής Επιτροπής καθώς τα κονδύλια Covid δεν επαρκούν, ενώ τα χρήματα των σχολικών επιτροπών μας είπαν ότι φτάνουν και περισσεύουν… Μάσκες έχουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από τον Ιούνιο και αναμενόταν η παράδοση των νέων από την ΚΕΔΕ.

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ – ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Χωρίς συγκεκριμένη αναφορά σε έργα ανά συγκρότημα, πληροφορηθήκαμε πως έχουν δοθεί συνολικά 160.000€ για τα σχολεία από τη δημοτική αρχή Θώδα. Ρωτήσαμε για αξιοποίηση κονδυλίων ΣΑΤΑ σχολικών και μας παρέπεμψαν στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη τους άλλωστε δεν έχει σημασία η πηγή της χρηματοδότησης, αλλά να γίνονται τα “έργα” και να “προχωρούν” οι επισκευές. Θεωρούν τα ημιτελή έργα σε σχολεία (πχ. 8ο Δημοτικό) ασήμαντα, και αποδίδουν τις καθυστερήσεις στο προβληματικό καθεστώς των εργολαβιών ΕΣΠΑ – Φιλόδημος (υπερβολικά χαμηλές προσφορές από εργολάβους που μετά “δε βγαίνουν”, ενώ τα συνεργεία τους δουλεύουν για μήνες απλήρωτα κλπ).

Στο 3ο Δημοτικό – 1ο Γυμνάσιο & Λύκειο η νομική υπηρεσία του δήμου είναι σε διαδικασία πολεοδομικής τακτοποίησης, βήμα απαραίτητο προκειμένου να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας για να μπουν τα ασανσέρ στο 1ο Γυμνάσιο & Λύκειο.

Στο 4ο Δημοτικό δόθηκε έκτακτη χρηματοδότηση για μετατροπή της αίθουσας των δασκάλων σε αίθουσα υπολογιστών, θεωρώντας πως έτσι “λύθηκε” το πρόβλημα έλλειψης αίθουσας για τα πρωτάκια…

Τι κι αν παραμένει άλυτο το θέμα στέγης για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, που κρατά όμηρους ουσιαστικά το 4o και 17ο Νηπιαγωγείο, σε χώρους ανεπαρκείς και ακατάλληλους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις διαθέσιμες αίθουσες του δημοτικού.

Για το 4ο Δημοτικό – 5ο Γυμνάσιο & Λύκειο που συνδέθηκαν πέρυσι με το δίκτυο φυσικού αερίου εκκρεμεί ανάθεση σε πάροχο, που θα γίνει απευθείας από το Δήμο, το αργότερο ως 30/12. Στην ερώτηση αν ως τότε θα παραμείνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση, μας διαβεβαίωσε πως το θέμα θα λυθεί πολύ νωρίτερα, μέχρη τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.

Στο 12ο δημοτικό, στις αίθουσες του προσκοπείου όπου στεγαζόταν το τμήμα ένταξης του 3ου Νηπιαγωγείου ενημερωθήκαμε πως δημιουργήθηκαν 2 επιπλέον αίθουσες για το Νηπιαγωγείο καθώς και νέες τουαλέτες, βάφτηκαν και θα είναι “πολύ ωραίοι χώροι” για τους μικρούς μαθητές…

Δε μπορούν να επικαλούνται άγνοια για τα υπαρκτά προβλήματα, αφού ο Α’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών έχει υποβάλλει αναλυτικότατο υπόμνημα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήδη από το Νοέμβριο 2019. Στο 3ο Νηπιαγωγείο συγκεκριμένα υπάρχουν εδώ και χρόνια απουσία θέρμανσης και ηχομόνωσης, μούχλα και άλλα. Διατηρούμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τέτοιου είδους “λύσεις” του ποδαριού σε πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της στέγης για τα Νηπιαγωγεία του δήμου μας.

Συμπληρώνουμε επίσης: Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου στις 8/9/2020 παρουσιάστηκε ανακεφαλαιωτικός πίνακας από την Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με την εργολαβία ΕΥΔΟΞΟΣ χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιο ακριβώς κτίριο έγινε η κάθε εργασία, με έργα που δεν απαντούν στις πιο σημαντικές από τις καταγεγραμμένες ανάγκες των σχολείων και με ποιότητα που ήδη φαίνεται… Στο 5ο Γυμνάσιο “έφυγε” με τον αέρα το Σεπτέμβριο 2020 από τους μεντεσέδες καινούρια πόρτα που είχε μπει το καλοκαίρι 2020, στο 2ο-10ο Νηπιαγωγείο έχουν ακόμα τέντα μπαλκονιού για να μη βρέχονται τα παιδιά όταν πηγαίνουν τουαλέτα, στο 3ο δημοτικό έγινε κάποια μόνωση, αλλά μετά από ένα ολόκληρο καλοκαίρι, περίμεναν την επιστροφή των μαθητών για να στείλουν εργάτες να ξύσουν και να ολοκληρώσουν τις επισκευές στις κολώνες, ενώ πέφτουν σοβάδες, το σχολείο παραμένει άβαφο… και η λίστα συνεχίζεται!

ΖΕΣΤΑΜΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΙ

Όσον αφορά το αίτημα χρόνων από όλους τους Συλλόγους & την Ένωση για τραπεζοκόμους στα σχολεία, μας πληροφόρησαν πως “ο Δήμαρχος τήρησε την υπόσχεσή του και συνάντησε την Υφυπουργό Παιδείας κα. Ζαχαράκη, που δεν ήταν αρνητική αλλά αυτή τη στιγμή δε μπορεί να διαθέσει κονδύλια για αυτό”. Εκφράστηκε ακόμα η άποψη πως θα μπορούσαν να το κάνουν και οι εκπαιδευτικοί, αλλά πως “δεν τα βάζουν με τους συνδικαλιστές” από το υπουργείο…

ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Η κα. Μπότου μας ενημέρωσε πως οι Σχολικές Επιτροπές έχουν ήδη πάρει απόφαση για διευκόλυνση και διακανονισμό με τα κυλικεία, που θα αρχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους από το Δεκέμβριο και μετά.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ & ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στον προβληματισμό που εκφράσαμε ότι επιβαρύνονται δυσανάλογα οι Σχολικές Επιτροπές με τα αυξημένα έξοδα για καθαριστικά – υλικά προφύλαξης από κορονοϊό και πάρα πολλά τεχνικά έργα, η κα Μπότου μας καθησύχασε πως τα χρήματα επαρκούν, πως οι γονείς δε θα πρέπει να πληρώνουν για αναλώσιμα και θα στείλει “σημείωμα/σύσταση” στα σχολεία να χρησιμοποιούν τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές.

Ως παράδειγμα ανέφερε πως 500€ που διαθέτουν στο ταμείο τα νηπιαγωγεία φτάνουν για γραφική ύλη/εξοπλισμό για 25 παιδιά και πως δεν υπάρχει λόγος οι διευθυντές γενικά να κρατούν “αποθεματικό” στο ταμείο των σχολείων, αφού λογαριασμοί και θέρμανση είναι ήδη πληρωμένα…

Σας καλούμε να το διασταυρώσετε με τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο σας, να τους ζητήσετε να υποβάλλουν αίτημα για παροχή όλου του απαραίτητου υλικού (χαρτί φωτοτυπικού, μαρκαδόρους ασπροπίνακα, χαρτόνια & μπογιές) από τις Σχολικές Επιτροπές!!!

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

2ο-10ο Νηπιαγωγείο: Δεν απάντησαν οι αρμόδιοι στο ερώτημά μας αν έχει κάνει κάποια ενέργεια με ΚΤΥΠ ώστε να αντικατασταθούν τα container με λυόμενα βαρέως τύπου, σαν άμεση λύση. Η κα. Μπότου προσπαθούσε να μας πείσει ότι με το βάψιμο έγιναν “κουκλιά” τα container, ανακαινίστηκε και θα λειτουργήσει 3η αίθουσα container για το ολοήμερο, δεν υπάρχει (λένε) πρόβλημα με τα νερά της βροχής, την τέντα δεν πρόλαβαν να τη φτιάξουν αλλά θα γίνει κι αυτό και να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή…

Τσιμουδιά για τα πρόσθετα κιγκλιδώματα δίπλα στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (Κοκκινοπούλου) όπως επίσης ξεχάστηκε και η απόφαση της ΔΕΠ στις αρχές Ιουνίου 2020 και του Δημοτικού Συμβουλίου για τοποθέτηση 2 λυόμενων βαρέως τύπου για παραρτήματα των δύο αυτών Νηπιαγωγείων… γενικά δηλαδή ξεχάστηκαν όλα εκείνα τα έργα που μπορούν να κάνουν την παραμονή στα λυόμενα πιο ανθρώπινη!

3ο Νηπιαγωγείο: (Βλ. παραπάνω στις επισκευές του 12ου Δημοτικού)

Νεό Νηπιαγωγείο Ιοκάστης και Μακρυγιάννη : Από 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο εργολάβος τα έργα

Παιδικός σταθμός στα οικόπεδα του Πανεπιστημίου (Ιλίσια): Υπάρχει πρόβλημα ιδιοκτησιακό με το “κάτω οικόπεδο, δίπλα στο κολυμβητήριο” αλλά βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Πανεπιστήμιο να παραχωρηθεί το “πάνω οικόπεδο”, για να εγκατασταθούν εκεί βαρέως τύπου λυόμενα για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Βίλα Παυλίνα: Η κα. Μπότου μας “πληροφόρησε” πως έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα βαρέως τύπου και αναμένεται έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο προχωρά κανονικά…

Μάθαμε εκ των υστέρων πως στην Οικονομική Επιτροπή που είχε προηγηθεί στις 8/9/2020 ενημερώθηκε το σώμα πως ο διαγωνισμός για τα βαρέως τύπου στη Βίλα Παυλίνα κηρύχθηκε άγονος και χρειάζεται να γίνει η διαδικασία από την αρχή!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.