Αγωνιστική Ενότητα Γονέων Ζωγράφου: ΔΕΙΤΕ τι ειπώθηκε στη συνάντηση του ΔΣ με τη Δημοτική Αρχή! – «…δεν ξεγελιόμαστε από υποσχέσεις μέχρις ότου πραγματοποιηθούν…» (ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

  • Αναστολή εφαρμογής δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο δήμο μας: Μετά από τρία χρόνια συνειδητής απραξίας, αναγκάστηκαν να υποδείξουν τρία οικόπεδα για κατασκευή νηπιαγωγείων. Η ευθύνη στο Κράτος για τη δόμηση – πιθανή η χρήση λυόμενων κοντέινερ. Εμείς επιμένουμε: Κανένα παιδί σε κοντέινερ! Εφαρμογή του μέτρου με παιδαγωγικούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Νέος Βρεφονηπιακός σταθμός στη Βίλα Παυλίνα: Καρπός του αγώνα μας!
  • Δεν αλλάζει ρότα η δημοτική αρχή: Στις ελληνικές καλένδες η δημιουργία σύγχρονου παιδικού σταθμού στο οικόπεδο της Φιλονόης.
  • Εντείνονται οι προβληματισμοί μας για την απορρόφηση όλων των παιδιών από 1η Σεπτέμβρη, πού και με τι όρους: Εάν ισχύει η δέσμευση του Δημάρχου ότι θα γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, τι νόημα έχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κατά προτεραιότητα απορρόφηση των προνηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ

Την Τετάρτη 22/7/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου μας με τον Δήμαρχο και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Παιδικών Σταθμών.

Για το ζήτημα της αναστολής -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας, επιβεβαιώθηκε ότι οικόπεδα υπάρχουν, όμως δεν υπήρξε σχέδιο για την αξιοποίηση τους… Όλοι θυμόμαστε την κοροϊδία, σε παρεμβάσεις μας στα δημοτικά συμβούλια, ότι δήθεν δεν υπάρχουν χώροι. Κατά τα άλλα τα μισόλογα περίσσεψαν, ενώ ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως πολύ πιθανόν να τοποθετηθούν λυόμενα κοντέϊνερ στα εν λόγω οικόπεδα. Αποτελεί σκάνδαλο τον 21ο αιώνα ένα τσίγκινο κλουβί θα θεωρείται κατάλληλος χώρος φιλοξενίας παιδιών. Έχουμε την πείρα από τις απαράδεκτες συνθήκες στα λυόμενα Κοκκινοπούλου (2ο-10ο Νηπιαγωγείο), που προκάλεσαν δίκαιες αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς. Γιατί οι τοπικές αρχές δεν συνεργάστηκαν με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να κτιστούν Νηπιαγωγεία;Προφανώς είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, οι οποίες φαίνεται ότι δεν αλλάζουν διαχρονικά…

Για του λόγου το αληθές, ρωτήσαμε για το οικόπεδο επί της οδού Φιλονόης, το οποίο από το 2016 προορίζεται για κατασκευή σύγχρονου παιδικού σταθμού -υπάρχει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η απαιτούμενη αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου έχει ολοκληρωθεί εδώ και έναν χρόνο. Ο Δήμαρχος απάντησε πως το έχει παγώσει διότι με το νέο σταθμό στη βίλα Παυλίνα θα περισσεύουν θέσεις… Τι κι αν το δίκτυο των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι παλαιωμένο, πολλές αίθουσες λειτουργούν σε ορόφους, χωρίς προαύλιο και δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν…Τι κι αν, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, πρέπει να υπάρξει φροντίδα για ολιγομελή τμήματα… Τι κι αν με τα υπάρχοντα κριτήρια & συνθήκες δεκάδες οικογένειες δεν κάνουν ούτε αίτηση…το οικόπεδο στη Φιλονόης παραμένει πάρκινγκ για αυτοκίνητα…

Η λογική αυτή της σημερινής δημοτικής αρχής, σε συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης, αποδεικνύει πόσο μεγάλη κατάκτηση των γονέων είναι η δημιουργία νέου βρεφονηπιακού σταθμού στη βίλα Παυλίνα, δυναμικότητας 100 παιδιών, προϋπολογισμού 1.200.000€, σε προκάτ αίθουσες βαρέως τύπου. Ένα έργο που πραγματοποιείται αφού έχουμε ασκήσει πίεση οι γονείς, έχουμε αναδείξει τα δίκαια αιτήματά μας τα τελευταία χρόνια με πληθώρα κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια. Οι αγώνες μας αποδίδουν καρπούς! Συνεχίζουμε, κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας και της ηττοπάθειας, του τίποτα δε γίνεται!

Όσον αφορά το πότε θα λειτουργήσει ο νέος σταθμός, η δημοτική αρχή εκτιμά προς το τέλος του 2020, λόγω καθυστέρησης του διαγωνισμού. Οι έξι νέες αίθουσες στον τρίτο όροφο του ΙΒΣΑ, δυναμικότητας 80 παιδιών, αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο καλοκαίρι αλλά θα λειτουργήσουν όταν θα έρθουν οι 15 παιδαγωγοί (με ετήσια σύμβαση) μέσω ΑΣΕΠ. Μέσα Σεπτέμβρη και βλέπουμε…Τέλος, ο σταθμός επί της Γαλήνης θα λειτουργήσει τελικώς κανονικά από Σεπτέμβρη -η δόμηση νέου σύγχρονου παιδικού σταθμού αναβάλλεται.

Επομένως, με την ένταξη 13 εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ στα τέλη Αυγούστου (αλήθεια τι θα γίνει όταν λήξουν οι οκτάμηνες συμβάσεις τους;), οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούν τη λειτουργία τους την προσεχή σχολική χρονιά – στην καλύτερη περίπτωση – με την φετινή δυναμικότητα. Καμία νέα αίθουσα δε θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει από 1η Σεπτέμβρη. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος επιμένει ότι ελάχιστα παιδιά ενδέχεται να μείνουν εκτός (είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, όπως είπε). Υπολογίζουν να τοποθετήσουν 800 παιδιά στις υφιστάμενες δομές, γεγονός που προμηνύει στοίβαγμα, μέσα σε συνθήκες πανδημίας…

Μπροστά στο ενδεχόμενο έξαρσης του κορονοϊού από Σεπτέμβρη, ρωτήσαμε εάν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό καθαριότητας για το σχολαστικό καθαρισμό των σταθμών και τα απαιτούμενα μέσα ατομικής υγιεινής. Η Διοίκηση μας παρέπεμψε πάλι στους εργαζόμενους καθαριστές κοινωφελούς εργασίας που πρόκειται να έρθουν στους σταθμούς. Μας είπαν ότι υπάρχει απόθεμα αντισηπτικών και ότι θα ακολουθηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, πως δε μπορεί να προβλεφθεί από τώρα τι κατάσταση θα επικρατεί από Σεπτέμβρη, και αν υπάρξει έξαρση και σχετική εντολή θα ξανακλείσουν οι σταθμοί… Η ίδια εύκολη λογική μετακύλισης του προβλήματος στην πλάτη των γονιών.

Κατά τα λοιπά ακόμη περιμένουμε το ειδικό υλικό επίστρωσης, προκειμένου να αποκατασταθεί το προαύλιο στην Κρατερού. Πρόκειται για χρόνιο ζήτημα, γίνονται συνέχεια ατυχήματα, πολλά παιδιά έχουν καταλήξει στο Νοσοκομείο για ράμματα, όμως λύση δεν βρίσκουν…

Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι 24-28/08 θα γίνουν οι εγγραφές στους σταθμούς για τους δικαιούχους ΕΣΠΑ και θα γίνει προσπάθεια στις 29/8 να αναρτηθούν οι τοποθετήσεις. Με άλλα λόγια, με το άνοιγμα 1η Σεπτέμβρη θα μάθουμε εάν θα γίνουν δεκτά τα παιδιά μας και σε ποια δομή. Αγωνία μέχρι τελευταία στιγμή…

Προσοχή: Για όσους δεν το γνωρίζουν, ενημερώνουμε ότι η κατά προτεραιότητα απορρόφηση των προνηπίων (έτος γέννησης 2016), η χορήγηση των 150 μορίων της επανεγγραφής και τα τυχόν 100 μόρια για αδελφό/αδελφή πρώτης εγγραφής, ισχύουν υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης voucher, εφόσον οι μητέρες το δικαιούνται.

Αγαπητοί γονείς,

Για άλλη μια φορά βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Με μπαλώματα δε γίνεται να λειτουργήσουν ομαλά οι παιδικοί σταθμοί, να απορροφούνται κάθε χρόνο από 1η Σεπτέμβρη όλα τα παιδιά και με παιδαγωγικούς όρους. Απαιτείται η μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς και η πρόσληψη νέων μόνιμων παιδαγωγών και μόνιμου προσωπικού τόσο στον τομέα της καθαριότητας όσο και της σίτισης. Απαιτείται η εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου εκσυγχρονισμού της προσχολικής στέγης από πλευράς Δήμου και η διεκδίκηση της απαιτούμενης χρηματοδότησης από το κεντρικό Κράτος για το κτίσιμο νέων σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών (π.χ στο οικόπεδο της Φιλονόης).

Μετά από μια δύσκολη και απαιτητική σχολική χρονιά για όλους μας, παίρνουμε μια ανάσα, δεν ξεγελιόμαστε από υποσχέσεις μέχρις ότου πραγματοποιηθούν, παρακολουθούμε την υλοποίηση των εξαγγελιών και είμαστε σε ετοιμότητα να παρέμβουμε.

Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!

Ζωγράφου 29/07/2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚή ΣΥΣΠΕίΡΩΣΗ ΓΟΝέΩΝ για τους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ του ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.