Αγωνιστική Ενότητα Γονέων Ζωγράφου: Ανασκόπηση&Συμπεράσματα σχολικής χρονιάς 2019-2020!

Καθώς παίρνουμε όλοι μια «ανάσα», ενάμιση μήνα πριν τη νέα σχολική χρονιά, αντλούμε πολύτιμα συμπεράσματα από τη δύσκολη χρονιά που πέρασε και οπλιζόμαστε με αγωνιστική αισιοδοξία και δύναμη για την επόμενη.

Αντιμετωπίσαμε γνωστές αλλά και πρωτόγνωρες προκλήσεις, ενώ η κυβέρνηση έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις τεράστιες κρατικές ευθύνες, καλλιεργούσε την αναμονή με κούφιες εξαγγελίες για να αναχαιτίσει τη δίκαιη αγανάκτησή μας.

«ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ» ΠΡΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Σεπτέμβρης 2019: Πάλι δεκάδες τα κενά σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας, σχολικούς φύλακες, σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτίρια. Φάνηκε η ανυπαρξία σχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας και τη διεύθυνση της ΚΤΥΠ, κάνοντας ξεκάθαρο πως η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε αυτής της κυβέρνησης.

Στην ίδια ρότα και η «νέα» δημοτική αρχή Ζωγράφου, που αρνήθηκε να καλύψει τα αυτονόητα: συντήρηση σχολικών κτιρίων, κατασκευή τουαλετών (!!!), κατάργηση των απαράδεκτων container στην Αστεριού (2ο-10ο Νηπιαγωγείο), βαρέως τύπου λυόμενα για άμεση στέγαση παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων. Πιστοί στην κυρίαρχη λογική, όπως και οι προκάτοχοί τους, καλούσαν εμάς τους γονείς να γίνουμε «ρεαλιστές», να «βολευτούμε» με ό,τι ψίχουλα «περισσεύουν».

ΜΕΙΝΑΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ

Το Μάρτη με αγωνία για την υγεία μας, τσακισμένο εισόδημα, απανωτές ΠΝΠ και σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες και πάλι οι γονείς κληθήκαμε να «αναλάβουμε την ευθύνη» για τη μόρφωση των παιδιών μας με τα σχολεία κλειστά – να πληρώσουμε εξοπλισμό και internet, να εκπαιδεύσουμε, να επιτηρήσουμε.

Ενώσαμε τις φωνές μας με τους εκπαιδευτικούς. Αναδείξαμε δυναμικά την αναγκαιότητα για πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για όλους τους μαθητές, κόντρα στις μεγάλες ταξικές ανισότητες που φάνηκαν ακόμη καθαρότερα. Η κυβέρνηση με high-tech εξαγγελίες και εντυπωσιακά στατιστικά διασκέδαζε τις εντυπώσεις, αλλά ούτε ένα ευρώ για την Παιδεία. Είχαν προτεραιότητα στην κρατική στήριξη δεκάδων εκατομμυρίων οι καναλάρχες, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι επιχειρηματίες…

Σαν «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την Παιδεία. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αντιδράσαμε στο νέο έκτρωμα, που μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των μαθητών ανά τάξη, παγιώνει τα κενά σε εκπαιδευτικούς, απαξιώνει ακόμη περισσότερο το παιδαγωγικό περιεχόμενο, μετατρέπει την προσχολική αγωγή σε εκπαίδευση, σχεδιάζοντας για παιδιά 4-5 ετών Αγγλικά και Πληροφορική.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Φάνηκε πώς οι Σύλλογοι και η Ένωση Γονέων οφείλουν να είναι τα μάτια και τα αυτιά των γονιών μέσα στα σχολεία, να προβάλλουν ανυποχώρητα τις ανάγκες για να ασκείται ολοκληρωμένα και με ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο από τους εκπαιδευτικούς.

Κυβέρνηση και Δήμος εξήγγειλαν πρακτικά ανεφάρμοστες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας με το υπάρχον προσωπικό και τια μεγάλα κτιριακά προβλήματα. Εκ περιτροπής μάθημα, κλειστό το ολοήμερο, με οριακά μέτρα υγιεινής, άφησαν τους γονείς να αποφασίσουμε αν θα επιστρέψει το κάθε παιδί στο σχολείο. Επιπρόσθετα, το Υπ. Παιδείας επιχείρησε να βάλει κάμερα στις σχολικές τάξεις, βρίσκοντας και πάλι απέναντι εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Ο Δήμος Ζωγράφου δεν προσέλαβε καν καθαρίστριες με 4μηνη σύμβαση, όπως όφειλε και μπορούσε. Το φίδι από την τρύπα έβγαλαν και πάλι οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, που εργάζονται ανασφάλιστες, πληρώνονται με την αίθουσα, με μηνιαίο εισόδημα 300-400€. Με εντατικοποίηση της δουλειάς, με πίεση να εργαστούν πρωϊνές ώρες ενώ δεν προβλέπεται, με προσαυξήσεις-ψίχουλα βγήκε η καθαριότητα. Σε κάποια νηπιαγωγεία, παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρχε πρωϊνή καθαρίστρια.

3+1= 4 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ιούλιος 2020: Η κυβέρνηση της ΝΔ αναστέλλει με τροπολογία την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε 5 δήμους της χώρας, ανάμεσά τους και ο Δήμος Ζωγράφου. Αποτελεί εμπαιγμό των γονιών να επικαλούνται την πανδημία! Τα εκκρηκτικά προβλήματα στα Νηπιαγωγεία του Ζωγράφου ήταν ήδη γνωστά. Τεράστιες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την απουσία χρηματοδότησης & σχεδίου. Υπεύθυνες επίσης και η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή που δε σχεδίασαν την εφαρμογή, ούτε διεκδίκησαν από το κράτος τους όρους εφαρμογής του θεσμού στο δήμο μας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ «ΛΥΣΕΙΣ»;

Αντιμέτωποι με τα σημαντικά προβλήματα, κάποιοι σύλλογοι γονέων επιχειρούν να «ξεπεράσουν» τα εμπόδια με μεμονωμένες πρωτοβολίες. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις, η εμπειρία δείχνει πως τέτοιες «λύσεις» οδηγούν σε βαθύτερα προβλήματα. Οι κρατικές ευθύνες πρέπει να συντονίζονται από το κράτος και να χρηματοδοτούνται από τη φορολογία που έχει μας έχει ήδη επιβαρύνει. Επίσης τέτοιες αποσπασματικές «λύσεις» ίσως ανακουφίσουν προσωρινά, όμως συγκαλύπτουν & διαιωνίζουν το πρόβλημα, αφού αναβάλλεται επ’ αόριστον η οριστική λύση. Τέλος, οι κάθε λογής χορηγίες σε δύσκολες στιγμές είναι δούρειος ίππος, ώστε να παρεμβαίνουν οι επιχειρήσεις στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Δε νοείται οι Σύλλογοι Γονέων, φορείς υπεράσπισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας να διευκολύνουν, ή να επιδιώκουν τέτοιες «λύσεις».

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Οι Σύλλογοι και η Ένωση Γονέων να απαιτήσουμε:

  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
  • Μαζικές προσλήψεις & μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
  • Σύνδεση των σχολείων με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ) – πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτή σε κάθε σχολείο, για παρακολούθηση της υγείας των μαθητών & επίβλεψη της διαδικασίας ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.
  • Ολιγομελή τμήματα, όλοι οι μαθητές καθημερινά, πλήρης λειτουργία των Ολοήμερων.
  • Συνολική επισκευή και συντήρηση των κτιρίων. Απόσυρση όλων των container (ειδικά του 2ου-10ου Νηπιαγωγείου) και τοποθέτηση κατάλληλων βαρέως τύπου εγκαταστάσεων.
  • Συγκεκριμένο σχέδιο στο Δήμο Ζωγράφου για κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, για όλες τις βαθμίδες και ειδικά για Παιδικούς Σταθμούς και Νηπιαγωγεία
  • Αύξηση του μόνιμου προσωπικού της ΚΤΥΠ (μηχανικοί κλπ) και κρατική χρηματοδότηση για σχολικές υποδομές σε όλη τη χώρα
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για αναλώσιμα και συχνή απολύμανση (αντισηπτικά – μάσκες – γάντια κλπ.).
  • Δημόσια και δωρεάν δημιουργική απασχόληση στα ΚΔΑΠ. Συντήρηση & επέκταση των απαράδεκτων τωρινών υποδομών, προσλήψεις προσωπικού
  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 25/8/2020 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής έξω από το ΥΠΑΙΘ για το άνοιγμα των σχολείων.

Κανένα εκπαιδευτικό κενό – μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλο το σχολικό ωράριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.