Aγωνιστική Ενότητα Γονέων Ζωγράφου: Η επόμενη μέρα στα σχολεία είναι ΕΔΩ! – Εντείνονται οι προβληματισμοί!

Οι εξελίξεις στην Παιδεία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρης της κοινωνίας.

 • Χαρακτηριστικές είναι οι μαζικές αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών απέναντι στο αντιπαιδαγωγικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα της Νεολαίας και επιτίθεται στον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού.
 • Με την καθαριότητα στα σχολεία υπήρχε και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό το διάστημα μεταφέρθηκε προσωπικό από Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, προκειμένου αυτά να ανοίξουν. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να εφαρμοστούν οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, δηλαδή σχολαστική καθαριότητα κάθε σπιθαμής του σχολείου και στα Δημοτικά, όταν αυτά ανοίξουν.Η μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των «συμβάσεων έργου», οι μισθοί τους κινούνται κάτω από 300€ και τα καθήκοντά τους ξεκινούν μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες καθαριότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου είναι μεγάλες.Εδώ και τώρα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και πρόσληψη νέων. Δεν μπορεί το Κράτος να παίζει με την υγεία των παιδιών μας!

Είναι ντροπή ο υπουργός Εσωτερικών να επικαλείται το άρθρο 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όταν κατά τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης τον περσινό Φλεβάρη, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση 140 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου για αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Ο δήμαρχος Ζωγράφου, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων στις 8/5/2020, παραδέχτηκε ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα όταν ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προσλάβει ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού. Η προοπτική αυτή είναι εφιαλτική για το σύνολο της σχολικής κοινότητας από πολλές απόψεις. Επιπλέον, είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου (τομέας πρασίνου), φορτώνοντας επιπλέον βάρη στο Δημοτικό Προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση στους δημότες.

 • Ακόμη ένα χρόνιο ζήτημα, που σήμερα φαίνεται εντονότερα, είναι η έλλειψη σχολικών υποδομών. Έχουμε φθάσει στο σημείο να διακυβεύεται η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ζωγράφου! Η Δημοτική Αρχή φέρεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν οι κτιριακές προϋποθέσεις, «νίπτοντας τας χείρας της» και πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών σε ΚΤΥΠ και ΥΠΑΙΘ. Παράλληλα, ο Δήμος καλεί τους γονείς προνηπίων να κάνουν αίτηση στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Πού το πάνε; Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των προνηπίων η ισότιμη πρόσβασή τους στην Εκπαίδευση. Οι ευθύνες σε περίπτωση μη εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας είναι τεράστιες και σίγουρα οι υπεύθυνοι θα μας βρουν μπροστά τους.

Αναφορικά με τα παλαιωμένα σχολικά κτίρια -αρκεί να αναφέρουμε τη στέγαση Νηπιαγωγείων σε κοντέινερ εργοταξιακού τύπου στην Κοκκινοπούλου– ο Δήμαρχος φέρεται να δηλώνει αναρμόδιος για να χτίσει σχολεία, καθώς και ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα 11 εκατομμύρια του αποθεματικού που έχει συσσωρεύσει ο Δήμος, προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης και επισκευής των σχολείων, διότι δεσμεύεται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Οι Νόμοι λοιπόν εφαρμόζονται μόνο ενάντια στις ανάγκες των παιδιών μας!

Σήμερα και λόγω πανδημίας φαίνεται πιο καθαρά, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των σχολικών υποδομών, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά και με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία. Σε τι σχολεία ζουν και μορφώνονται τα παιδιά μας; Σε σχολεία που θέτουν σε κίνδυνο την υγιεινή και την ασφάλεια τους, που εξοικειώνουν τα παιδιά μας να ζουν και να μαθαίνουν σε ακαλαίσθητους χώρους, ακατάλληλους για την ποιοτική άσκηση του παιδαγωγικού έργου.

Ξεκαθαρίζουμε ότι απέναντι σε όλα αυτά δε μένουμε σιωπηλοί!!!

Η θέση μας στο ΔΣ της Ένωσης Γονέων Ζωγράφου ήταν και θα είναι πλατιά ενημέρωση των γονιών, να παρθούν πρωτοβουλίες με τους συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, εξορμήσεις σε όλους τους χώρους που μαζεύονται γονείς, παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλες πρωτοβουλίες για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Διεκδικούμε να δώσουν κυβέρνηση και δήμος ΤΩΡΑ ΛΕΦΤΑ για την ΠΑΙΔΕΙΑ. Για ένα δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σχολείο, για σχολική στέγη και μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Συνεχίζουμε στην πάλη μας, με τοπικές κινητοποιήσεις στο δήμο και τα σχολεία μας, δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

στις 19 Μάη στις 13.00 στα Προπύλαια

σε νέο, ακόμα πιο μαζικό συλλαλητήριο, διεκδικώντας σύγχρονη, ουσιαστική και ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά μας.

Ζωγράφου 18/05/2020

Διαδικασία καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών σε επιφάνειες και εξοπλισμό στα σχολεία

Γενικές πληροφορίες

Ο νέος κορονoϊός μπορεί να επιβιώσει  σε επιφάνειες και αντικείμενα από ώρες έως ημέρες ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η έκθεση στο ηλιακό φως μειώνουν το χρόνο επιβίωσης του.

Ο καθαρισμός των επιφανειών με σαπούνι και νερό απομακρύνει τα μικρόβια και τους ρύπους από τις επιφάνειες και μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19.

Η εφαρμογή απολυμαντικών σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν επιμολύνει επιφάνειες και αντικείμενα μειώνοντας ακόμη περαιτέρω τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης. Η αποτελεσματική δράση του καθαρισμού με χλωριούχο διάλυμα προϋποθέτει η επιφάνεια να έχει καθαριστεί πρώτα με κοινά καθαριστικά.

Α. Διαδικασία καθημερινής καθαριότητας των σχολείων

 1. Το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια των εργασιών του θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει προστατευτική μάσκα, κατά προτίμηση χειρουργική, προστατευτικά γάντια μιας χρήσης και στολή εργασίας με πλαστική ποδιά μιας χρήσης. Αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών τα χέρια θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα (τουλάχιστον 60% αλκοόλη).
 2. Όλες οι αίθουσες του σχολείου θα πρέπει να αερίζονται πολύ καλά ιδιαίτερα πριν αλλά και κατά την διάρκεια της καθαριότητάς τους.
 3. Η καθαριότητα των επιφανειών με κοινό απορρυπαντικό ή υγρό σαπούνι προηγείται της χρήσης απολυμαντικών, ιδιαίτερα δε όταν αυτές είναι εμφανώς λερωμένες.
 4. Ο συστηματικός και καθημερινός καθαρισμός επιφανειών (πόμολα, διακόπτες, πάγκοι, γραφεία, θρανία κ.ά) με κοινά καθαριστικά απαιτεί την τριβή των λείων επιφανειών και ιδιαίτερα αυτών που αγγίζονται πιο συχνά από τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
 5. Ο καθαρισμός υλοποιείται με προϊόντα οικιακής χλωρίνης που είναι αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, όταν αραιωθούν κατάλληλα. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα (με 70% ελάχιστη συγκέντρωση αλκοόλης) ή οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο ενεργό σκεύασμα έναντι των ελυτροφόρων ιών από τον ΕΟΦ.
 6. Για τον καθαρισμό του εξοπλισμού και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών συσκευών πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα (τουλάχιστον 70% αλκοόλης) σε μαντηλάκια ή ψεκασμούς, ενώ οι επιφάνειες θα πρέπει να στεγνώσουν καλά πριν χρησιμοποιηθούν από άλλο μαθητή ή εκπαιδευτικό.

Σχετικά με τα απολυμαντικά επισημαίνονται τα ακόλουθα:

 • η χλωρίνη δεν αναμειγνύεται με απορρυπαντικά ή διαλύματα αμμωνίας.
 • τα διαλύματα χλωρίνης εφαρμόζονται σε επιφάνειες για τουλάχιστον 1 λεπτό και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους διαρκεί για τουλάχιστον 24 ώρες.
 • η χρήση των απολυμαντικών θα πρέπει να γίνεται όπου επιτρέπεται ανάλογα με το είδος της επιφάνειας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 • η αραίωση των απολυμαντικών, ο χρόνος εφαρμογής τους, ο χρόνος αερισμού του χώρου και ο εξοπλισμός του προσωπικού καθαριότητας θα πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος.
 • Αποθηκεύστε τα απολυμαντικά με τον κατάλληλο τρόπο και κρατήστε τα μακριά από παιδιά.

Η προετοιμασία του διαλύματος αραιωμένης χλωρίνης γίνεται αναμιγνύοντας:

Τέσσερα (4) κουταλάκια (20ml) πυκνής χλωρίνης ανά λίτρο νερού (αραίωση 1/50). Η συγκέντρωση του πυκνού διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου (αδιάλυτη χλωρίνη) να κυμαίνεται μεταξύ 3% και 5% κατά βάρος. Προσοχή: Να μην χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης μικρότερης αραίωσης καθώς μπορεί να είναι ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα κυρίως των παιδιών.

 1. Οι μοκέτες πρέπει να καθαρίζονται συχνά με ηλεκτρική σκούπα που περιλαμβάνει φίλτρο HEPA, αργά και προσεκτικά και προς τις δύο κατευθύνσεις και δεν πρέπει να τινάζονται γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στον αέρα. Για τις υπόλοιπες μεγάλες επιφάνειες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κοινή σκούπα.
 2. Ο προαύλιος χώρος καθαρίζεται με κοινά απορρυπαντικά και νερό.
 3. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που προκύπτουν και δεν σχετίζονται με το COVID-19, όταν ανοίγουν ξανά δημόσια κτίρια και χώρους που έχουν κλείσει για παρατεταμένες περιόδους. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφάλεια του συστήματος νερού του κτιρίου. Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίσετε συστήματα εξαερισμού, εκτός από τη συνήθη συντήρηση, ως μέρος της μείωσης του κινδύνου για COVID 19.

Β. Σχολεία  με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα COVID-19.

Βασικές αρχές

 • Προτείνεται η απομόνωση όλων των χώρων που χρησιμοποιούνταν από το επιβεβαιωμένο θετικό με COVID-19 μέλος της σχολικής κοινότητας, προτού ξεκινήσει ο καθαρισμός με χρήση χλωριούχου διαλύματος, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα έκθεσης άλλων ατόμων που βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλον.
 • Οι εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά ώστε να γίνει επαρκής αερισμός του χώρου. Αν υπάρχει δυνατότητα, ο καθαρισμός της αίθουσας να ακολουθεί μετά από 24ωρο αερισμό της.
 • Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να επιμεληθεί όλες τις περιοχές που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα με COVID-19 (π.χ. γραφεία, τουαλέτα, κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες, τραπεζαρία), εστιάζοντας κυρίως στις επιφάνειες όπου υπήρξε επαφή.
 • Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει πάντα να φοράει τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (χειρουργική μάσκα, ολόσωμη ποδιά με μακριά μανίκια, γάντια, γυαλιά).
 • Ο εξοπλισμός καθαρισμού πρέπει να είναι μίας χρήσης και να μην χρησιμοποιηθεί σε άλλους χώρους εάν δεν καθαριστεί κατάλληλα.
 • Η διαδικασία καθαριότητας και εφαρμογής απολυμαντικών στις επιφάνειες γίνεται σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες. Για περισσότερες πληροφορίες στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.