Η δημοτική κίνηση ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020! «Καλούμε τους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισσες να μην ξεγελαστούν από τις κούφιες και φτιασιδωμένες εξαγγελίες της νέας δημοτικής αρχής!»

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης στις 18/11 και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/11 συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα 2020 που κατέθεσε η νέα δημοτική αρχή Θώδα καθώς και η εισήγηση της δημοτικής αρχής για αναπροσαρμογές στα δημοτικά τέλη (για καθαριότητα-φωτισμό, το κοιμητήριο, τη χρήση πεζοδρομίων-δημόσιων χώρων κλπ.).

Από τη συζήτηση και στα δύο τοπικά όργανα, αναδείχθηκαν για άλλη μία φορά τα ασφυκτικά όρια που έχουν πλέον τεθεί στα οικονομικά των Δήμων από τα μνημόνια, το θεσμικό πλαίσιο των νόμων Καλλικράτη-Κλεισθένη αλλά και τις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΝΔ στην αυτοδιοίκηση. Εκεί χαράζεται σήμερα η κύρια διαχωριστική γραμμή στην τοπική πολιτική: από τη μία πλευρά οι απολογητές αυτού του ασφυκτικού πλαισίου επιχειρούν να εξωραΐσουν την εικόνα με φουσκωμένους προϋπολογισμούς και εξαγγελίες έργων και επενδύσεων δήθεν με επίκεντρο τον πολίτη που ποτέ δεν εφαρμόζονται.

Από την άλλη πλευρά, οι παρατάξεις που σταθερά αντιτάσσονται στα μνημόνια και τον ευρώ-μονόδρομο, μεταξύ αυτών και η Ανυπότακτη Πόλη, καθώς και δεκάδες πολίτες εκπρόσωποι φορέων ή ιδιώτες που δεν έχουν γραμμάτια να εξοφλήσουν με την τοπική εξουσία, προσπαθούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για υγεία-παιδεία-μετακίνηση-ψυχαγωγία.

Είναι φανερό σε όλους τους κατοίκους στο Δήμο μας ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά ελάχιστα έργα ανέγερσης νέων χώρων υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης , υγείας και αναψυχής. Ενώ οι υφιστάμενες υποδομές στην πόλη μας συντηρούνται ελάχιστα, ίσα ίσα για να συνεχίσουν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά φαινόμενα τραυματισμών σε παιδικές χαρές και γήπεδα, ή ελλείψεις χώρων για χρήση από τους δημότες. Ενώ οι μισθώσεις χώρων για κάλυψη των αναγκών του Δήμου σε θεμελιώδεις ανάγκες (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ κλπ) ξεπερνούν τα 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Ο πραγματικός λόγος για αυτή την κατάσταση δεν είναι ότι είναι ανίκανος αυτός ή ο άλλος διαχειριστής: είναι η κατάρρευση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από την Πολιτεία, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών,σε συνδυασμό με την υποχρέωση των δήμων να εκτελούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς,  έχουν οδηγήσει σε αυτή τη μιζέρια και τη στασιμότητα τις γειτονιές μας.

Η δημοτική αρχή Θώδα κατέθεσε ένα τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 που λίγο απέχει από τα προγράμματα των προηγούμενων μνημονιακών διοικήσεων Καφατσάκη-Καλλίρη. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα για όλα τα γούστα, με δήθεν ‘εξασφαλισμένους πόρους’ 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο τελικά η δημοτική αρχή στο τέλος του έτους θα ‘γράψει’ στον απολογισμό της ότι εκτέλεσε λιγότερο από το 30%, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
2012 5.875.446,46 € 852.514,09 €
2013 5.200.300,46 € 815.076,16 €
2014 5.506.575,50 € 1.168.477,07 €
2015 6.468.748,31 € 1.907.841,41 €
2016 4.826.803,63 € 1.235.998,45 €
2017 4.236.073,89 € 1.220.012,77 €
2018 2.961.274,48 € 1.366.933,59 €
2019 4.588.798,69 € 1.800.530,70 €
2020 4.421.111,93 € ?

Πηγή: Διαύγεια, απολογισμοί εσόδων-εξόδων Δήμου Ζωγράφου

Οι περισσότεροι κωδικοί των έργων, είτε εκείνων που βρίσκονται σε εξέλιξη και κληρονομεί η δημοτική αρχή Θώδα από την περασμένη δημοτική αρχή, είτε εκείνων που εγγράφονται για πρώτη φορά, αφορούν σε έργα αποκατάστασης ζημιών και συντηρήσεις. Τα έργα όπως «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ», «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ-ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» κλπ, καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των ‘εξασφαλισμένων’ εσόδων καθώς και της ενέργειας και της προσοχής των υποστελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Για το 2020 προβλέπονται πιστώσεις ύψους 2 εκατομμύρια ευρώ σε τέτοια έργα και αυτά είναι κυρίως που θα εκτελεστούν.

Μια προσεκτική ανάγνωση των υπόλοιπων κωδικών που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παρούσα δημοτική αρχή πρακτικά σχεδιάζει σε βάθος τετραετίας:

  • Να απορροφήσει τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή για την αναστήλωση του Θεάτρου Ποταμίτη (1 εκατομμύριο ευρώ από τα 4,5 εκ μέσα στο 2020 αφορά σε σχετικά έργα). Μια επιλογή της διοίκησης Καφατσάκη που είχε καταψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια από αυτούς που τώρα διοικούν με το επιχείρημα ότι ο Δήμος θα έπρεπε να έχει άλλες προτεραιότητες!
  • Να χτίσει τουλάχιστον 3 υπόγεια γκαράζ στην καρδιά της πόλης (ΠΛ. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΙΕΡΡΑΚΟΥ & ΜΠΙΣΚΙΝΗ), αυτή τη φορά όχι κάτω από πλατείες, όπως είχε επιχειρήσει αποτυχημένα η διοίκηση Καζάκου και εμποδίστηκε από τη μαζική αντίσταση των κατοίκων, αλλά σε οικόπεδα που σήμερα είναι υπαίθρια δημοτικά γκαράζ.
  • Να χτίσει νηπιαγωγεία σε 2 αδόμητα οικόπεδα (ΙΛΙΣΙΩΝ & ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΟΣ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ).
  • Να προχωρήσει σε ‘ήπιες παρεμβάσεις’ σε σημαντικούς ελεύθερους χώρους ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, 17 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ) και στην περιοχή γύρω από τον Αγ. Θεράποντα (δημιουργία πράσινης διαδρομής στην ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ).

Η γενική εικόνα που μας έχει δώσει η νέα δημοτική αρχή είναι η προσπάθεια εμπορικής αξιοποίησης κάθε ελεύθερου χώρου και υποδομών του δήμου (κιόσκι στα 17 στρέμματα, υπόγεια γκαράζ, εκ νέου αξιοποίηση του παλιού AVEV-Info στην πλατεία Γαρδένιας και το Ρυθμό κλπ.). Και ταυτόχρονα σκοπεύει, όπως ρητά είπε, να μην εφαρμόσει μία θετική πρωτοβουλία που περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, που είναι οι μελέτες για αποτεφρωτήριο στο νεκροταφείο, δέσμια της συντηρητικής πολιτικής λογικής της και των δεσμεύσεων προς την τοπική Εκκλησία….

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα πέρασε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία (με τις 16 ψήφους της δημοτικής αρχής των 3 παρατάξεων Θώδα-Παπακωνσταντίνου-Γιαννακόπουλου και του Αγαπώ Ζωγράφου του Κωστή Παπαναστασόπουλου) και χάρη στα 15 «παρών» των παρατάξεων του ΜΑΖΙ της κ.Καφατσάκη και της παράταξης του κ.Αγγελόπουλου. Η σύγκλιση και συναίνεση όλων των παρατάξεων που αποδέχονται το σφιχτό δημοσιονομικό μνημονιακό πλαίσιο ήταν για άλλη μία αφορά εμφανής.

Η δημοτική κίνηση ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 επί της αρχής λόγω της ριζικής αντίθεσης της στον τρόπο που καταρτίζεται το πρόγραμμα και στους περιορισμούς που θέτει το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Καταψηφίσαμε επίσης τη διατήρηση των δημοτικών τελών στο ίδιο ύψος, θεωρώντας ότι πρέπει να μειωθούν λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει οικονομικά ο απλός κόσμος της πόλης μας. Καλούμε τους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισσες να μην ξεγελαστούν από τις κούφιες και φτιασιδωμένες εξαγγελίες της νέας δημοτικής αρχής.

  • Όταν αυτή η δημοτική αρχή προγραμματίζει ‘ήπιες αναπλάσεις’, στην πράξη θέλει να κάνει ό,τι ελάχιστα έργα χρειάζονται για να παραδώσει τους χώρους έτοιμους για εμπορική εκμετάλλευση.
  • Στο ίδιο πρόγραμμα δεν μπορούν πρακτικά να συνυπάρχουν έργα διαμόρφωσης ‘πράσινων διαδρομών’ και ‘ενοποιημένων ελεύθερων χώρων’ και την ίδια στιγμή έργα κατασκευής υπόγειων γκαράζ στην καρδιά της πόλης. Λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης και της ποιότητας ζωής στην πόλη μπορεί να δώσει μόνο ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα συνδυάζει μέτρα απόσπασης κατειλημμένου χώρου από τα ΙΧ (προστασία πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις δρόμων μέσα στα τετράγωνα με πυκνή οικιστική χρήση, ρύθμιση κυκλοφορίας με μονοδρομήσεις κλπ) και απόδοσης τους στον πεζό και τον ποδηλάτη, με μέτρα οικοδόμησης τοπικών μέσων μαζικής μεταφοράς για να διευκολύνουν τους κατοίκους να πηγαίνουν στις δουλειές τους χωρίς να χρειάζεται να έχουν ΙΧ. Κάθε υπόγειο γκαράζ είναι ακόμα μια ‘επένδυση’ προς όφελος του αυτοκινήτου και σε βάρος ενός άλλου μοντέλου μετακίνησης στην πόλη.

Η δημοτική κίνηση ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την πάλη για

  • την άμεση ανέγερση νηπιαγωγείων και την απαλλοτρίωση χώρων για να στεγαστούν οι δομές που σήμερα βρίσκονται σε μισθώματα,
  • τη λήψη μέτρων απομάκρυνσης του ΙΧ από την καρδιά των γειτονιών μας με ταυτόχρονη ανάπτυξη μέσων μαζικής μεταφοράς,
  • το άνοιγμα του κτήματος της Βίλας και την ενοποίηση του με τις γύρω πλατείες και ταυτόχρονα τη διασφάλιση ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή ένας πνεύμονας πρασίνου και όχι μια εμπορευματοποιημένη διαδρομή ανάμεσα σε λίγα δέντρα.
  • τη ανάληψη έργων απομάκρυνσης των οικοδομών στο Πάρκο Γουδή-Ιλισίων (Μπαντμιντον, κτίρια στρατού, καφέ κλπ) με σκοπό τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.