Βίλα Ζωγράφου: ΛΟΥΚΕΤΟ στην ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ το Σαββατοκύριακο! Μήπως γνωρίζει κανείς από τον Δήμο τον λόγο;

«Χαράγματα μνήμης 1941-44» στη Βίλα Ζωγράφου

Η τέχνη μπορεί και πρέπει να είναι προσιτή πηγή παιδείας, ανατροφοδότησης και μνήμης για όλους τους πολίτες μιας χώρας. Είναι εκείνη η ύψιστη μορφή πολιτισμού που χαράσσει στο νου και στην ψυχή μας τα μονοπάτια ή τις λεωφόρους μιας καλύτερης ζωής.

Έχοντας ως αφετηρία τα παραπάνω, η Βουλή των Ελλήνων και ο Δήμος Ζωγράφου συνδιοργανώσαν τον Μάρτιο του 2019 μία μοναδική έκθεση, από τη Συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, με σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια από την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης η οποία φιλοξενείται μέχρι και σήμερα και εώς στις 10 Νοεμβρίου στη Βίλα Ζωγράφου.

Μέσα από τα εκθέματα, αναδεικνύεται η καλλιτεχνική παραγωγή που αποτύπωσε τα δεινά του ελληνικού λαού την περίοδο 1941-1944, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως ένας τρόπος αντίστασης απέναντι στον κατακτητή. Σκηνές πείνας, διώξεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, ηρωικές στιγμές αντίστασης απεικονίζονται, με ρεαλιστικό ή συμβολικό τρόπο, σε περισσότερα από 120 χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, αφίσες και λευκώματα, που δημιουργήθηκαν μέσα στην Κατοχή ή και λίγο αργότερα.

 Καλλιτέχνες όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Κώστας Γραμματόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Λουκία Μαγγιώρου, Δημήτρης Μεγαλίδης, Κώστας Πλακωτάρης, Α. Τάσσος (φωτογραφία) είναι οι δημιουργοί των υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας έργων, που προσφέρουν μοναδικές εικόνες μνήμης από την τραγική αλλά και μεγαλειώδη αυτή ιστορική περίοδο.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες του «zografounews» που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αλλά και με διαμαρτυρίες πολιτών, η έκθεση το προηγούμενο σαββατοκύριακο δεν άνοιξε τις πύλες της για το κοινό και δεν γνωρίζει κανένας το γιατί. Μήπως εκεί στο δήμο υπάρχει κάποιος αρμόδιος που θα μπορούσε να μας απαντήσει; Γιατί κύριοι η έκθεση στη βίλα έβαλε λουκέτο το Σαββατοκύριακο;  Υπήρχε κάποιος σημαντικός λόγος που δεν γνωρίζουμε και θα πρέπει να μάθουμε;

Μάλιστα κάποιοι πολίτες λένε ότι από την περίοδο των εκλογών και μετά, κανένα Σαββατοκύριακο δεν έχει ανοίξει τις πύλες της η βίλα Ζωγράφου για την έκθεση Μοσχανδρέου. Είναι δυνατόν; Άραγε η Βουλή των Ελλήνων το γνωρίζει αυτό; Εσείς κύριε Θώδα;

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.