Δημήτρης Μπίτσικας: Ο εμβληματικός πρόεδρος που οδηγεί στην “απογείωση” το Σύνδεσμο Παλαιών Ζωγραφιωτών

Η πόλη μας έχει το προνόμιο και την τύχη στους δύσκολους καιρούς της κρίσης που διανύουμε, να δραστηριοποιείται και να λειτουργεί σε αυτήν, ένα πραγματικό “κόσμημα” της συλλογικής δράσης, ο Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών.

Ψυχή” και “μυαλό” του Συνδέσμου αποτελεί ο επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος του, Δημήτρης Μπίτσικας, ένας Ζωγραφιώτης που χαίρει της απόλυτης αποδοχής ολόκληρου του Ζωγραφιώτικου λαού.

Ένας άνθρωπος με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση, με βαθιά εμπειρία για τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας, που βάζει πάνω από όλα και όλους την αγάπη του για του Ζωγράφου και τους ανθρώπους του.

Ο κ. Μπίτσικας στην συνέντευξη που παραχώρησε στη ZografouNews, είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παρουσιάσει το μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συνδέσμου.

Άνθρωπος ευθύς, ειλικρινής που δεν “μασάει” τα λόγια του, μίλησε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας και παρουσίασε με περηφάνια και συγκίνηση τις δράσεις του Συνδέσμου.

Δεν παρέλειψε δε, να μας αποκαλύψει το μυστικό που κάνει τους πολίτες να σηκωθούν από την πολυθρόνα τους και να μπουν με θέρμη στο παιχνίδι της “συμμετοχής” και της αλληλεγγύης.

Αυτό που έχει γιγαντώσει το Σύνδεσμο Παλαιών Ζωγραφιωτών κι έχει τοποθετήσει εδώ και χρόνια, τον Δημήτρη Μπίτσικα ανάμεσα στα πιο εξέχοντα μέλη της κοινωνίας της πόλης μας.

Είστε ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στου Ζωγράφου. Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας αντιλαμβάνεται πως έχετε πλούσια δράση στην πόλη μας. Η ενασχόληση σας με το Σύνδεσμο πως προέκυψε;

Ο Σύνδεσμος ήταν ένα όνειρο, το οποίο έγινε πραγματικότητα για μένα πριν από 15 χρόνια. Όταν πρωτοπήγα στη Λέσχη που τα γραφεία της ήταν τότε επί της οδού Καββαθά, είδα μια φωτογραφία του παππού μου, που ήταν Δημοτικός Σύμβουλος με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κουσίδη τη δεκαετία του ‘50, κι επειδή είχα αδυναμία στον παππού, από εκείνη την στιγμή είπα μέσα μου, εδώ είναι το δεύτερο σπίτι μου.

Ξεκίνησα έτσι δειλά – δειλά τον αγώνα μου για τους παλιούς Ζωγραφιώτες. Είμαι περίπου 12 χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου. Ο Ζωγραφιώτικος λαός κάθε φορά που κάνουμε εκλογές με βγάζει με ποσοστό άνω του 90% και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι’ αυτό.

Αν κάποια στιγμή δω ότι δεν χαίρω πλέον της αποδοχής και πέσει το ποσοστό μας κάτω από 60%, σίγουρα δεν θα είμαι πια πρόεδρος αφού δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοσκοπός μου κάτι τέτοιο.

Είναι γεγονός πως είστε ένας πρόεδρος ευρείας αποδοχής, από όλους τους Ζωγραφιώτες, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, κάτι γενικά σπάνιο, πως εξηγείτε εσείς το μέγεθος αυτής της αποδοχής;

Αυτό έχει κερδηθεί με πάρα πολύ μεράκι για τον Σύνδεσμο όπως σας είπα και πριν. Με πάρα πολύ κόπο. Γενικά προσπαθούμε να είμαστε μια διοίκηση για όλους τους Ζωγραφιώτες, δίχως να ξεχωρίζουμε τα μέλη μας ανάλογα με πολιτικά ή τα κομματικά “πιστεύω” του καθ’ ενός.

Όταν ξεκινήσατε με ποιον τρόπο καθορίσατε τις δράσεις του Συνδέσμου; Γιατί κατά γενική ομολογία το έργο του Συνδέσμου είναι πολύπλευρο, με κοινωνικές, ψυχαγωγικές έως και αθλητικές δράσεις.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, νομίζω ότι ο Σύνδεσμος πως δεν έχει απλώς φθάσει σε υψηλά επίπεδα αλλά έχει απογειωθεί. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στα μέλη μας. Οφείλεται κυρίως στην αποδοχή όλου του Ζωγραφιώτικου λαού, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε χρώματα, ούτε σημαίες. Εδώ απαντώνται όλα τα κόμματα, όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Σίγουρα έχουμε μια εκπληκτική χορωδία που αποτελείται από 60 άτομα, που είναι το σήμα κατατεθέν του Συνδέσμου μας. Επικεφαλής είναι ο μαέστρος μας ο Τάκης Ρούσσος, έχουμε τους χορωδούς και τη χορωδία μας. Πρόσφατα παρουσιάσαμε στο κινηματογράφο “Αλέκα”, μια οπερέτα και προς τιμήν των Ζωγραφιωτών γέμισαν ασφυκτικά όχι μόνο την αίθουσα αλλά και τους εξωτερικούς χώρους. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει με κανέναν, σε οποιαδήποτε συγκέντρωση, είτε πολιτική είτε πολιτιστική. Πραγματικά ήταν κάτι το εκπληκτικό η αποδοχή που είχε ο κόσμος απέναντι στους Παλιούς Ζωγραφιώτες. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ και τονίζω πως τον θέλουμε πάντα δίπλα μας.

Προκαλεί εντύπωση η μεγάλη παρουσία του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου. Σε μια εποχή που ο κόσμος γενικά δεν ασχολείται με τα κοινά, εσείς γεμίζετε ασφυκτικά τις αίθουσες στις εκδηλώσεις σας, αυτό πως γίνεται;

Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και έχουμε κατορθώσει να σηκώσουμε τον Ζωγραφιώτη από την τηλεόραση και την πολυθρόνα του. Είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που το έχουμε κερδίσει. Γιατί θέλω να πιστεύω ότι και τα έργα μας είναι σημαντικά και η παρουσία μας είναι πολύ δυνατή. Μην ξεχνάτε πως είμαστε ένας Σύνδεσμος, το λέω αυτό και το ξέρουν όλοι, των έργων και όχι των λόγων. Και πολλές φορές δεν προβάλουμε καν αυτό το έργο όσο θα έπρεπε. Αν ξεκινήσω να πω για τους χορηγούς μας, τη ΝΟΥΝΟΥ που μας παρέχει γιαούρτια και τυριά – πάνω από 2.000 με 3.000 – που τα μοιράζουμε στις εκκλησίες, στα ΚΑΠΗ, δεν θα έχω σταματημό. Κι άλλες δράσεις Χριστούγεννα, Πάσχα, παρέχουμε μία με δύο τσάντες με βοήθεια που δίνουμε στους φτωχούς. Ταυτόχρονα βοηθάμε και σε λογιστικά θέματα, αν κάποιος έχει ανάγκη βοηθάμε μέχρι και στην εξόφληση λογαριασμών της ΔΕΗ. Κι άλλα πολλά τα οποία δεν θέλω να τ’ αναφέρω. Πιστεύω ότι όλο αυτό το πακέτο προσφοράς, μας δίνει τη δύναμη και την ώθηση να μας αγαπά ο κόσμος.

Εσείς σε προσωπικό επίπεδο πόσο χρόνο σπαταλάτε καθημερινά για την ενασχόληση σας με το Σύνδεσμο. Πως τα προλαβαίνετε όλα;

Είναι “τυχερά” τα μέλη του Συνδέσμου (γέλια), γιατί έχω βγει στη σύνταξη και έχω αφιερώσει όλο μου το χρόνο, γιατί μου αρέσει και το αγαπάω αυτό που κάνω, στο Σύνδεσμο μας. Όταν έχεις διάθεση και χρόνο, μπορείς να πετύχεις πάρα πολλά πράγματα. Και Δόξα τω Θεώ κινούμαστε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σε ότι αφορά Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους και όταν μάθουμε ότι κάποιος έχει ανάγκη, γιατί όπως λέει ο θυμόσοφος λαός “όταν γυρίζεις – μυρίζεις”, πάντα σπεύδουμε να βοηθήσουμε. Όσο μπορούμε στο μέτρο του δυνατού.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μαστίζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Από εκεί έχουμε ξεκινήσει, λόγω της κρίσης, κι έχουμε ευαισθητοποιηθεί πάρα πολύ, όλα τα μέλη μας και ο ένας βοηθά τον άλλο και όλοι μαζί έχουμε πετύχει όλα αυτά που έχουμε καταφέρει.

Η δράση του Συνδέσμου είναι τόσο μεγάλη που έχετε μέχρι και ομάδα ποδοσφαίρου.

Βεβαίως και έχουμε. Πιστεύω ότι η πιο σημαντική δράση μας είναι πως στο Σύνδεσμο έχει μπει δυναμικά και η νεολαία. Έχουμε και πρόεδρο της νεολαίας μας τον κ. Κοσμά. Γιατί είπαμε, εμείς κάνουμε ότι κάνουμε, όμως οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν τα προβλήματα του Ζωγράφου και όλη την ιστορία του. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη νεολαία μας, με πρόεδρο τον Πέτρο Κοσμά και προχωρήσαμε ακόμη παραπέρα φτιάχνοντας και ποδοσφαιρική ομάδα 5χ5, με τα νέα μας παιδιά.

Με την μεγάλη σας εμπειρία από την καθημερινότητα της πόλης, ποια θεωρείτε να μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ζωγράφου σήμερα;

Υπάρχουν προβλήματα και στην καθαριότητα, στις θέσεις στάθμευσης, είναι οι πλατείες. Ξέρετε η πόλη μας έχει δομηθεί άναρχα και σίγουρα δεν έχει τόσο μεγάλους δρόμους όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν όπως σας είπα προβλήματα που όλα μαζί συντελούν ώστε να μην έχουμε έναν καλό τρόπο ζωής στου Ζωγράφου. Είναι δύσκολη η λύση τους και δεν ξέρω αν μπορούν και σε ποιο βαθμό να διορθωθούν.

Δεν είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής να τα λύσει. Πρέπει να μπει “βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο”. Πρέπει να βρεθούν οι χώροι από την πολιτεία, να δημιουργηθούν Μητροπολιτικά Πάρκα, να γίνει ενιαία η Βίλα Ζωγράφου. Πιστεύω πως όλα αυτά αποτελούν όνειρο και των προηγούμενων Δημάρχων και της σημερινής μας Δημάρχου αλλά πιστεύω και του μελλοντικού Δημάρχου, όποιος κι αν είναι.

Με δεδομένη την επιτυχία του Συνδέσμου και τη δική σας, αν στέλνατε ένα μήνυμα στους πολιτικούς, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά γενικότερα, για το ποιο είναι το μυστικό έτσι ώστε να βάλουν τους πολίτες στο παιχνίδι της “συμμετοχής”, ποιο θα ήταν αυτό;

Πρέπει να υπάρχει αγάπη, να υπάρχει ενθουσιασμός, να υπάρχει όρεξη για δουλειά. Κι εγώ πιστεύω πως η κρίση ώθησε τον Σύνδεσμο να φθάσει στη θέση που είναι σήμερα. Γιατί για να λέμε και του στραβού το δίκιο πριν την κρίση, ήταν ένας Σύνδεσμος περίπου σαν τους άλλους, λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο, μικρή σημασία έχει. Η κρίση όμως ευαισθητοποίησε τα μέλη του Συνδέσμου μας και μας έφερε εκεί που είμαστε σήμερα. Όσο για τους πολιτικούς, εγώ εύχομαι πραγματικά σε όλους έναν καλό αγώνα, έναν τίμιο αγώνα. Να βγει ο καλύτερος, αυτός που θα κάνει το καλύτερο έργο για να βοηθήσει την πόλη μας. Γιατί σκοπός μας και έργο μας είναι να βοηθηθεί η πόλη μας. Θα πρέπει οι τόνοι να μείνουν χαμηλά και ιδίως τώρα με το σύστημα της απλής αναλογικής στις Δημοτικές Εκλογές, θα πρέπει την επόμενη μέρα, όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε το καλύτερο για το Δήμο μας.

Θέλω κλείνοντας να ευχηθώ με αφορμή τις Άγιες μέρες που διανύουμε σε όλους υγεία, χαρά, ευτυχία και δημιουργικότητα. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.