Έκθεση Χαράγματα μνήμης 1941-1944

Έκθεση Χαράγματα μνήμης 1941-1944

Aπό τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 λειτουργεί η Έκθεση Χαράγματα μνήμης 1941-1944: Aπό τη  συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου» που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε χώρους της Βίλας Ζωγράφου, αρχιτεκτονικό τοπόσημο της περιοχής, που ανήκε στην οικογένεια η οποία έδωσε το όνομά της στον ομώνυμο Δήμο και σήμερα αποτελεί σημαντικό χώρο πολιτισμού.

Η έκθεση είναι συνδιοργάνωση της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Ζωγράφου, επί δημαρχίας κ. Τίνας Καφατσάκη, και παρουσιάζει τη συλλογή του Ζωγραφιώτη Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, η οποία περιλαμβάνει σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια που αποτυπώνουν ανάγλυφα την περίοδο της Κατοχής-Αντίστασης-Απελευθέρωσης.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η καλλιτεχνική παραγωγή που κατέγραψε τα δεινά του  ελληνικού λαού τα χρόνια 1941-1944, ενώ παράλληλα λειτούργησε ως ένας τρόπος αντίστασης απέναντι στον κατακτητή. Σκηνές πείνας, διώξεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, ηρωϊκές στιγμές αντίστασης απεικονίζονται με ρεαλιστικό ή συμβολικό τρόπο σε περισσότερα από 120 χαρακτικά, ζωγραφικά έργα, αφίσες και λευκώματα που δημιουργήθηκαν μέσα στην Κατοχή ή και λίγο αργότερα. Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βελισσαρίδης, Κώστας Γραμματόπουλος, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Λουκία Μαγγιώρου, Γιώργος Μανουσάκης, Τάκης Μάρθας, Δημήτρης Μεγαλίδης, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Κώστας Πλακωτάρης, Αντώνης Πολυκανδριώτης, Α. Τάσσος και Γιάννης Στεφανίδης είναι οι δημιουργοί έργων υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας που  παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η έκθεση είναι ανοικτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν την περίοδο αυτή μέσα από την εικαστική ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών που διατήρησαν εικόνες μνήμης.

Έκθεση Χαράγματα μνήμης 1941-1944

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.