Μιχάλης Γουδέλης: Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και δεν θα είναι τόσο μακρά όσο πιστεύουν πολλοί…

Τι δείχνουν τα “σημάδια για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών

Είναι σαφές για όποιον παρακολουθεί καθημερινά, τα πολιτικά δρώμενα, πως η χώρα έχει μπει σε φουλ ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν αυτή την προεκλογική περίοδο και ως “παρατεταμένη” αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο.

Στην πραγματικότητα ένας καλός πολιτικός “ιχνηλάτης” βλέπει ότι τα σημάδια δείχνουν πως ο Μάιος του 2019, είναι ο πιο πιθανός μήνας διενέργειας βουλευτικών εκλογών και από κοντά στις προβλέψεις ακολουθεί ο Φεβρουάριος του ίδιου έτους.

Αντίθετα ο Οκτώβριος του 2019, που η μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι θα είναι αυτός ο μήνας που θα φιλοξενήσει την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το πολιτικό κάδρο.

Υπάρχουν μια σειρά από λόγοι και αιτίες που φανερώνουν αυτό που από πολλούς δεν γίνεται αντιληπτό.

Κατ’ αρχάς το δεύτερο εξάμηνο του 2019 σηματοδοτεί μια σειρά από περικοπές, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επωμιστεί επικοινωνιακά.

Αντίθετα η διοίκηση του Αλέξη Τσίπρα έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου ντεμαράζ παροχών, από τις οποίες ξεχωρίζουν το κοινωνικό μέρισμα, η επιδότηση ενοικίου, η επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους και συνταξιούχους και πάει λέγοντας.

Ειδικά ο σημαντικός μποναμάς του κοινωνικού μερίσματος που θα δοθεί μέσα στα Χριστούγεννα είναι ένα ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί για την κυβέρνηση και είναι σίγουρο ότι δεν θα το αφήσουν να “ξεθυμάνει” για δέκα ολόκληρους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο.

Από την άλλη είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τον Μάιο θα διεξαχθούν οι εκλογές για τους δήμους, τις περιφέρειες και την Ευρωβουλή.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τόσο οι υποψήφιοι στους δήμους όσο και στις περιφέρειες του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημείωσαν και τις καλύτερες επιδόσεις στην προηγούμενη εκλογική μάχη. Με το κυβερνών κόμμα μάλιστα να έχει μια απίστευτη δυναμική εκείνη την περίοδο σε πολιτικό επίπεδο.

Φανταστείτε λοιπόν τώρα πόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους υποψηφίους που θα υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την διάψευση μεγάλου μέρος των προσδοκιών που δημιούργησε η – πρώτη φορά – αριστερή κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου σαφώς και θεωρούν ότι είναι προς όφελος της κυβέρνησης να “εισπράξουν” την ψήφο διαμαρτυρίας οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι και να μείνουν αλώβητοι οι κοινοβουλευτικοί.

Βέβαια σε όλα αυτά τα σενάρια περί εκλογών, πρωτεύοντα ρόλο παίζει και η “βραδυφλεγής βόμβα” που λέγεται Σκοπιανό.

Γιατί στα τέλη Γενάρη που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και καταιγιστικές.

Ίσως γι’ αυτό στο Μαξίμου βιάζονται να δώσουν από τώρα τις παροχές και φυσικά να τις προβάλλουν δεόντως έτσι ώστε να μην υπάρξει κανέναν ατύχημα τον Φεβρουάριο και δεν προλάβουν.

Υπάρχει βέβαια και η πολύ σοβαρή πιθανότητα να είναι προσχεδιασμένα όλα αυτά και ο σχεδιασμός αυτός να ξετυλιχθεί μπροστά μας τους επόμενους μήνες.

Τα σενάρια αυτά θα εξελίσσονται την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει, η πόλωση θα φθάνει στα ύψη και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι παρέα με τους περιφερειακούς θα οργώνουν τους δρόμους των πόλεων και τα μαγαζιά για να δώσουν το δικό τους στίγμα.

Είναι βέβαιο ότι από κοντά θα ακολουθήσουν και οι υποψήφιοι βουλευτές, με σαφώς πιο δύσκολο έργο, ιδίως οι κυβερνητικοί, καθώς τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα διογκώθηκαν και η οικονομική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών συρρικνώθηκε παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις.

Και παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού επιτελείου ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η προεκλογική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή έχει χρονικό ορίζοντα, μάξιμουμ, το εξάμηνο.

Δηλαδή τις αρχές Μαΐου του 2018, όπου σε μια τριπλή – χαοτική – αναμέτρηση για την επιλογή αντιπροσώπων σε Βουλή, Περιφέρειες, Δήμους και Ευρωβουλή, θα κριθεί το μέλλον της πολύπαθης χώρας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.