Μιχάλης Γουδέλης: Όαση ψυχαγωγίας και προόδου ο Πολιτισμός στου Ζωγράφου

Υψηλού επίπεδου εκδηλώσεις στην πόλη μας

Η τελευταία δεκαετία ήταν ιδιαίτερα σκληρή και δύσκολη για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Η βάναυση οικονομική κρίση που ξέσπασε ξαφνικά άλλα όχι αναπάντεχα βρήκε τους περισσότερους συμπολίτες μας απροετοίμαστους.

Μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού από εκεί που ευημερούσε βρέθηκε στα όρια της φτώχειας. Άνθρωποι που με μόχθο, μεράκι και φαντασία έχτισαν τις μικρές ή τις μεγάλες τους επιχειρήσεις, είδαν τους κόπους της ζωής τους να εξαφανίζονται.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι, νέοι και γυναίκες εγκλωβίστηκαν στην μέγγενη της ανεργίας και της ανασφάλειας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που επλήγη περισσότερο, από τα πρώτα μάλιστα χρόνια της κρίσης, ήταν ο πολιτισμός.

Εδώ για να είμαστε ξεκάθαροι δεν εννοούμε τον ελληνικό πολιτισμό που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό, ούτε τον νεοελληνικό πολιτισμό που διαμορφώνεται ακόμη και σήμερα με τις παθογένειες και τις ιδιομορφίες του.

Η έννοια πολιτισμός που επλήγη στην πατρίδα μας τα χρόνια της κρίσης, είναι εκείνη η ταυτόσημη με την έννοια της κουλτούρας και αφορά τις τέχνες, την παιδεία, την ψυχαγωγία, γενικά ότι γεννά και δημιουργεί ο πνευματικός κάματος.

Οι γνήσιοι καλλιτέχνες, γλύπτες, ζωγράφοι, μουσικοί, τραγουδιστές, συγγραφείς, ηθοποιοί, γενικά άνθρωποι που υπηρετούν κάθε μορφή τέχνης, οποιουδήποτε είδους και ύφους, είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται ή και να εξαφανίζεται ακόμη.

Όταν οι περισσότεροι Έλληνες πάσχιζαν να πληρώσουν φόρους, λογαριασμούς και έξοδα για είδη πρώτης ανάγκης ήταν λογικό να σταματήσουν να πηγαίνουν θέατρο, να αγοράζουν βιβλία και ούτω καθεξής.

Με τον ίδιο τρόπο οι επιχορηγήσεις “εξαφανίστηκαν”, οι νέοι άνθρωποι δεν έβρισκαν χρηματοδότες για να υλοποιήσουν τα οράματα τους, οι έννοιες ψυχαγωγία και διασκέδαση μετατράπηκαν σε άγνωστη λέξη για τα μεσαία και τα μικρότερα κοινωνικά στρώματα.

Σίγουρα τις ημέρες των “παχιών αγελάδων” υπήρξαν υπερβολές και μεγάλα προβλήματα στα ζητήματα πολιτισμού. Επί της ουσίας όμως αυτή η υπερβολή έφερε αναπόφευκτα και την κρίση.

Για να το κάνουν αυτό όμως υπήρξαν οργανισμοί, φορείς και άλλοι παράγοντες που πρόσφεραν διεξόδους, στήριξαν προσπάθειες και έδωσαν πολιτιστική “ανάσα” και διέξοδο σε καλλιτέχνες και θεατές.

Όπως εδώ στο δήμο μας στου Ζωγράφου που την τελευταία τετραετία, η ποιότητα και το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχει δώσει άλλο νόημα στις έννοιες ψυχαγωγία, διασκέδαση, πολιτισμός.

Κατά γενική ομολογία όλων των δημοτικών παρατάξεων η σημερινή διοίκηση του δήμου παρουσίασε πλούσιο και πολυσήμαντο έργο.

Την ίδια στιγμή που σε άλλους δήμους γιορτάζουν με φουσκωτά παιχνίδια και παιδικές παραστάσεις – που αποτελούν καθόλα θεμιτές και ωραίες εκδηλώσεις αρκεί να μην είναι οι μοναδικές – στην πόλη μας έρχονται καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου από όλα τα φάσματα του καλλιτεχνικού στερεώματος και προσφέρουν την ευκαιρία σε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας να απολαύσει αξιολογότατες παραστάσεις.

Αν κάτι πρέπει να μας μείνει παρακαταθήκη από τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε ως Έλληνες μέσα στην οικονομική ύφεση και με το φως της εξόδου από αυτή τη ζοφερή περίοδο να αχνοφέγγει, είναι πως ο πολιτισμός είναι αυτός που φέγγει και μας δείχνει το δρόμο της προόδου και της εξέλιξης.

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους με υγειά κι αγάπη στις οικογένειές σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.