Το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή

Το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή

Δασική έκταση
Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, Δήμων που αποτελούν μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής.

Η περιοχή αποτελεί ένα ενιαίο αστικό τοπίο στο οποίο κύριο ρόλο παίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, η ιστορικότητα του χώρου και η αρχιτεκτονική αξία των κτισμάτων του.

Αποτελεί έναν χώρο πολύ κεντρικό στην Αθήνα, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πλησίον των δύο μεγάλων οδικών αξόνων της πόλης, τις λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη, πολύ κοντά στη λεωφόρο Κηφισίας και σε δύο σταθμούς του μετρό, έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που του επιτρέπουν να λειτουργήσει ως άνοιγμα και ως συνέχεια του όρους του Υμηττού.

Το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή

Ο φυσικός χαρακτήρας ενυπάρχει κυρίως στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στους κλάδους των ρεμάτων που συγκροτούν το υδρογραφικό δίκτυο των πηγών του Ιλισσού.

Η μνήμη εποχών και γεγονότων διασώζεται σε ένα σύνολο αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτιρίων που θυμίζουν την παρουσία της «Στρατιωτικής Πόλης Γουδή» που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτούργησε ως τη δεκαετία του ’80, αλλά συνδέεται και με τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας ολοκληρωμένης νοσοκομειακής υποδομής στη χώρα.

Στο χώρο αυτό λειτούργησε παλαιότερα το Φθισιατρείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», το γνωστό σήμερα νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Βασικός ιδιοκτήτης του πυρήνα του πάρκου είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς σε αυτό ανήκουν τα 550 στρέμματα από τη συνολική έκταση, εκ των οποίων τα 330 αποτελούν το Άλσος του Στρατού και τα υπόλοιπα 110 στρέμματα το στρατόπεδο «Νικολάου Βαρύτη».

Τα υπόλοιπα 400 στρέμματα από τα 965 που περιλαμβάνει η έκταση ανήκουν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.

Βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χώρου σε αντίθεση με άλλους χώρους που τελούν υπό διεκδίκηση είναι το γεγονός ότι εκτός μιας ελάχιστης νησίδας είναι χαρακτηρισμένος «δημόσιος» χώρος, ανήκει δηλαδή, στην ιδιοκτησία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν έχει ανάγκη απαλλοτριώσεων.

Στα δύο από τα τέσσερα δίδυμα υπόστεγα του Άλσους του Στρατού λειτουργεί σήμερα η Εθνική Γλυπτοθήκη και τα υπόλοιπα κτίρια είναι παροπλισμένα, ενώ υπάρχει και ένα αναψυκτήριο.

Στη μέση του χώρου, πίσω από τη Εθνική Γλυπτοθήκη, υπάρχουν ημιτελείς κατασκευές από το 1980. Πλησίον, η Εκκλησία διαθέτει επίσης, 600 στρέμματα γύρω από το ναό της Αγίας Φωτεινής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.