Η κα. Βασιλική Στρακαντούνα στο ZografouNews.gr

Η κα. Βασιλική Στρακαντούνα στο ZografouNews.gr

Ζ.Ν.: Που γεννηθήκατε και ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση;

Γεννήθηκα στο Ανοιξιάτικο Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας το 1962 και ζω μόνιμα στου Ζωγράφου με την οικογένεια μου, το σύζυγό μου και τις δυο μας κόρες, φοιτήτριες στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Ζ.Ν.: Ποιες είναι οι σπουδές που έχετε κάνει;

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας – Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο είμαι και υποψήφια διδάκτωρ. Έχω αποφοιτήσει από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επίσης είμαι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης » Ευγ. Χατζίκου» ενώ έχω παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια παραστατικών τεχνών.

Ζ.Ν.: Ποια είναι η μέχρι τώρα επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια είμαι υπεύθυνη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής και επόπτης του κτηρίου του Παλαιού Χημείου. Στο παρελθόν έχω οργανώσει Βιβλιοθήκες Ιδιωτών και οργανισμών και έχω διατελέσει εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας.

Συμμετέχω ενεργά σε επιστημονικά fora, ομάδες εργασίας και επιτροπές για θέματα οργάνωσης και διαχείρισης γνώσης, με δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είμαι μέλος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών και έχω ασκήσει το επάγγελμα του ηθοποιού, συνεργαζόμενη με επαγγελματικούς θιάσους και ερασιτεχνικές ομάδες.

Από το 2011 δραστηριοποιούμαι ενεργά στην Τοπική αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Ζωγράφου με την παράταξη «Μαζί για την πόλη μας», η οποία από το 2014 διοικεί το Δήμο, έχοντας ως πιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησης τον Πολιτισμό.

Ειδικότερα έχω διατελέσει Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου (2011-2014), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλος (2014-), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Δ. Κιτσίκη (2015-).

Από τον Μάρτιο του 2017 είμαι Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου στο οποίο έχω διατελέσει και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2011.

Ζ.Ν.: Ποιοι είναι οι σημερινοί και ποιοι οι απώτεροι σας στόχοι και πως σκέφτεστε να τους πετύχετε;

Οι στόχοι μου για τα δημοτικά δρώμενα εναρμονίζονται με τους γενικότερους στόχους της σημερινής διοίκησης οι οποίοι συναρτώνται με τις ανάγκες του Δήμου και τις προεκλογικές δεσμεύσεις έναντι των συμπολιτών μας.

Βέβαια, τόσο η στοχοθεσία όσο και η υλοποίηση των στόχων εξαρτάται κατά πολύ και από τα διαθέσιμα κονδύλια αλλά κυρίως από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, οι οποίες είναι πολλές φορές απαγορευτικές η αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εν προκειμένω, όλα τα μέλη της σημερινής διοίκησης του Δήμου, δεσμευτήκαμε από το πρόγραμμα μας να αλλάξουμε το πολιτιστικό τοπίο της πόλης μας και να αναδείξουμε την δική της πολιτιστική της ταυτότητα σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα της ως πόλης Πανεπιστημιούπολης.

Το ΝΠ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση καθώς έχει ως αρμοδιότητα και αποστολή την παροχή υπηρεσιών και τη δημιουργία δομών Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι η πλήρης αναβάθμιση και αναδιοργάνωση όλων δομών και υπηρεσιών του ΝΠ τόσο αυτών που προϋπήρχαν όσο και εκείνων που δημιουργήσαμε ως διοίκηση, οι οποίες σημειωτέον έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη αποδοχή ευρεία αναγνωρισιμότητα.

Πέραν αυτών, επόμενος στόχος ο οποίος υλοποιείται σιγά-σιγά, αφορά στη δέσμευση για τη διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΝΠ και την αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

Μετά τη μεταφορά του Ωδείου στη Βίλα Ζωγράφου, αναβαθμίζουμε τις εγκαταστάσεις στο κτήριο διοίκησης, στους χώρους των καλλιτεχνικών εργαστηρίων.

Επόμενος σημαντικός στόχος είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη στην οποία έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και ανάπτυξης δράσεων για παιδιά και ενήλικες.

Σημαντικό μέλημα και στόχος κάθε χρόνο, αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών και εργαστηρίων πολιτισμού και αθλητισμού καθώς και η έγκαιρη στελέχωσή τους, δεδομένων των δυσκολιών στις προσλήψεις προσωπικού.

Ευτυχώς το 2017-2018 όλες οι δομές λειτούργησαν κανονικά και έχουμε κάνει εγκαίρως όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συμβεί το ίδιο και την επόμενη χρονιά. Ευελπιστούμε στην έγκριση όλων των θέσεων που έχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές.

Ταυτόχρονα διοργανώνουμε συνεχώς εκδηλώσεις – θερμούς στις οποίες συμμετέχουν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού και καλλιτέχνες αναγνωρισμένου κύρους και διεθνούς εμβέλειας.

Μέσω αυτών αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε την τοπική πολιτιστική και αθλητική «παραγωγή», επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε συνεργασίες με τα αντίστοιχα τμήματα των δυο πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων καθώς και με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης και τα σχολεία.

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε την κουλτούρα της συλλογικής προσπάθειας, του μοιράσματος και της προσφοράς, εδραιώνοντας το τρίπτυχο «δημιουργία – αλληλεγγύη –πολιτισμός», στηρίζοντας και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης.

Το έτος 2018, η διοίκηση του ΝΠ εστιάζει στην αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, γεγονός που αποτυπώνεται και στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα και επιχειρούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως το έργο της ανακατασκευής και πλήρους ανακαίνισης του Ιλισίου κολυμβητηρίου.

Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στο ΕΑΚ Ιλισίων, το οποίο μετονομάστηκε Δημοτικό Γυμναστήριο Αντώνης Φώτσης και παραδίδεται στους δημότες με μία λαμπρή τελετή στις 9/6/2018.

Εχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο κλειστό Ωρίωνος (Ζωγράφου) καθώς και η αδειοδότησή του σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αθλητικών χώρων με στόχο να γίνει το ίδιο για το σύνολο των εγκαταστάσεων.

Επίσης, εντός των ημερών βγαίνουν οι διαγωνισμοί για τα δυο μεγάλα έργα ανακατασκευής της στέγης στο Κλειστό γήπεδο (Γουδή) και στο στάδιο Σωτήρης Πέτρουλας (τα οποία καθυστέρησαν λόγω προσαρμογών στο νέο θεσμικό πλαίσιο).

Στη συνέχεια σειρά έχουν η προκήρυξη του έργου της αλλαγής του χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Γουδή όσο και η ανακατασκευή του ταρτάν στο γήπεδο Λαμπράκη.

Αυτή την περίοδο, πέραν των έργων και εργασιών στις αθλητικές εγκαταστάσεις ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τα δυο μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του επόμενου τετραμήνου, το music now (Ιούνης –Ιούλης) τους θεατρικούς αγώνες (Σεπτέμβρη).

Σε ότι αφορά το music now, το οποίο ξεκινά 21 Ιούνη και τελειώνει 15 Ιούλη, φέτος απλώνεται σε όλη την πόλη καθώς στήνουμε εκδηλώσεις και μουσικες σκηνές σε τέσσερις χώρους (Βίλα Ζωγράφου, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο και Πάρκο Γουδή, Πλατεία Τερζάκη).

Μαζί μας στο ταξίδι αυτό θα είναι: η Δήμητρα Γαλάνη με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη (μια συναυλία για τη στήριξη του έργου της Φλόγας) ο Γιώργος Νταλάρας με την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας, ο Δημήτρης Μυστακίδης με τον Απόστολο Ρίζο, ο Παύλος Παυλίδης Trio live, ο Πάνος Κατσιμίχας με τον Βασίλη Καζούλη, ο Νίκος Τουλιάτος με την ομάδα Κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ και τη συνοδεία γνωστών τραγουδοποιών, ο Χρήστος Θηβαίος με την Μαρία Παπαγεωργίου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θοδωρής Οικονόμου, οι Luis Borga & Γεωργία Βεληβασάκη και για μια μοναδική εμφάνιση στην Ελλάδα οι Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

Στις εκδηλώσεις μας θα συμμετέχει και οι δικές μας δομές όπως το Δημοτικό Ωδείο, το θεατρικό εργαστήρι και τα τμήματα παραδοσιακών χορών πλαισιωμένα από εξαιρετικούς παραδοσιακούς οργανοπαίκτες.

Στόχος μας είναι να ψυχαγωγηθούν δωρεάν με πολιτιστικά αγαθά υψηλού επιπέδου και αισθητικής όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα και φάρμακα.

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι ως άνω στόχοι, εκτός της πολιτικής βούλησης, απαιτείται καλή οργάνωση, συντονισμός, συνεργασίες και πολύ δουλειά.

Έτσι ως επικεφαλής του ΝΠ, συνεργάζομαι στενά με τη Δήμαρχο, τον αντιπρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠ, καθένας εκ των οποίων καταθέτει την πείρα και τις γνώσεις του αλλά και πολλές φορές βάζει και ένα χεράκι για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ.

Φυσικά, το προσωπικό του ΝΠ αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο στην υλοποίηση των στόχων, καθώς χωρίς την ενεργή συμμετοχή του δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε.

Επίσης επιζητούμε και πολλές φορές έχουμε τη βοήθεια εθελοντών. Δεδομένου λοιπόν, ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά αποτελούμε αναπόσπαστο κρίκο της αλυσίδας του ΝΠ απαιτείται καλός προγραμματισμός, συντονισμός, συνεργασίες και κυρίως χρηστή διαχείριση των υπαρχόντων πόρων.

Επίσης, αφιερώνω πολύ χρόνο και μεράκι, αξιοποιώντας παράλληλα τις γνώσεις και την εμπειρία μου στην οργάνωση και διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών.

Κι επειδή όλα αυτά πρέπει να αποσκοπούν στην αναβάθμιση και βελτίωση της ζωής στην πόλη μας προσπαθώ όσο μπορώ να συμμετέχω στη ζωή της, να παρατηρώ και να αφουγκράζομαι τις ανάγκες της και με γνώμονα αυτές να ιεραρχώ τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Βασιλική Στρακαντούνα για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.