Τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους! Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη

Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Τηλ. 6944710019

Ας δούμε τα ερωτήματα που απασχολούν όσους βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, πώς θα δοθούν τα ποσά – ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσουμε να λάβουμε αποζημίωση ?

Σε δύο φάσεις θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων

Η πρώτη φάση προβλέπει την παροχή προκαταβολής από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσω μιας απλής διαδικασίας. Θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από τους πυρόπληκτους στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr.

Οι πληγέντες ιδιώτες, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet και θα υποβάλουν αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, με την έκταση της ζημίας που εκτιμούν ότι έχει υποστεί κάθε ακίνητο.

Η δεύτερη φάση, είναι η καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους που θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Την επόμενη Τετάρτη 18 Αυγούστου περιμένουμε να ανοίξει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr.

Οι πυρόπληκτοι θα λάβουν για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, ενώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα δοθεί προκαταβολή 14.000 ευρώ για  Στεγαστική Συνδρομή, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά, προκαταβολή 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ

Και οι αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν προκαταβολές.

Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται βάση ΕΝΦΙΑ.

Οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.

Για επιχειρηματίες και εργαζόμενους που έχουν έδρα στις πληγείσες περιοχές τι θα ισχύσει ?

Συγκεκριμένα, για όλες  τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημιές σε όλη την Ελλάδα

θα καταβληθεί :

έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας)

για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους,

αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Κυρίως για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού.

Δηλαδή, οι επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών που ενώ δεν κλείσουν την επιχείρηση και ανεξάρτητα του κλάδου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας

και χωρίς να ληφθεί υπόψη αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι,

έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών.

Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν για 3 μήνες το ποσό των 534 ευρώ.

Σε όλους τους πυρόπληκτους της επικράτειας που έμειναν χωρίς δουλειά, γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν υπέστησαν μερική η ολική καταστροφή, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας, θα χορηγηθεί ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών .

Παράλληλα για τους ανέργους των πυρόπληκτων περιοχών της Ευβοίας, ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Επίσης, αποφασίστηκε η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 6.000 ευρώ στα άτομα που τραυματίστηκαν λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα άνω των 48 ωρών ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία.

Στους μαθητές θα δοθεί κάποια βοήθεια ?

Για όλες τις βαθμίδες προβλέπεται, η παροχή «voucher» 200 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε πληγέντες μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές και εκπαιδευτικούς για αγορά ψηφιακού εξοπλισμού.

Ειδικότερα, για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προβλέπεται δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στις πληγείσες περιοχές.

SOS ΣΗΜΕΙΑ

Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης, κατόπιν εξέτασης της ζημίας από τις επιτροπές των Περιφερειών.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ σε αυτές τις περιοχές ?

Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

Η εν λόγω διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την ίδια πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και κατόπιν θα πιστοποιείται με την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μακάρι να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες καταστάσεις !

Μακάρι να μην ξαναχρειαστεί ποτά να λάβουμε τέτοια μέτρα

Φιλοθέη Μακριδάκη

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αρθρογράφος – Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών
Γρ. Κουσίδη 61, 157 72 Ζωγράφου

Τηλ.: +30 2107700210  Κιν.: +30 6944710019

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.