Πως θα ρυθμιστούν τα χρέη της πανδημίας

Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιωτών

τηλ. 6944710019

Φως στο τούνελ για την ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο του κλεισίματος λόγω της πανδημίας έρχεται να δώσει η συζήτηση για ρύθμιση αυτών των οφειλών από τους πληγέντες σε 60 δόσεις και επανένταξης σε όσους έχασαν τις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων ξανά στο σύστημα.

Βεβαίως το πράσινο φως θα δοθεί όταν το θέμα συζητηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης.

Τα θέματα που είναι στο τραπέζι για συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι τα εξής :

Ø           πρέπει να αυξηθεί το πλήθος των δόσεων των παγωμένων χρεών της πανδημίας

Ø           πρέπει να γίνει επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων των οφειλετών που επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί, είτε αυτή ήταν η πάγια ρύθμιση ή η ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων

Ø           η δυνατότητα μιας νέας ευκαιρίας θα πρέπει να συμπεριλάβει και όσους έχασαν ρυθμίσεις προς ασφαλιστικά ταμεία από τον Μάρτιο του 2020 και μετά

Οι ανακοινώσεις για τους κανόνες της επανένταξης, αφού κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς, στο νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών της πανδημίας.

Καλό είναι να μην υπάρχουν προσδοκίες για μια νέα ρύθμιση σε 100 ή 120 δόσεις ή διαγραφή χρεών, μιας και η κατάσταση γενικά της οικονομίας δεν επιβεβαιώνει μια τέτοια δυνατότητα.

Τέλη του 2020 ας θυμηθούμε είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, εφόσον:

ü είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020

ü πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών

ü είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020

ü είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 ή των 120 δόσεων

Το άνοιγμα της πλατφόρμας μια ακόμα φορά για αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων όσων έχουν πληγεί, είναι πλέον απαίτηση της κοινωνίας και θεωρώ ότι είναι και αναγκαία συνθήκη για το στήριγμα όλης της οικονομίας της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.