Ξενάγηση στη Βίλα Μαρίκας Κοτοπούλη από τον Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα – ΒΙΝΤΕΟ

Την ιστορία της Βίλας «Μαρίκα Κοτοπούλη» που αποτελούσε εξοχική κατοικία της αείμνηστης ηθοποιού, παρουσίασε στην ΕΡΤ 1 και την εκπομπή ‘»Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Αλεξάνδρα Καϋμένου, ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας.

Όπως είπε ο κ. Θώδας, «η Βίλα Κοτοπούλη συνδέεται με την αρχή της δημιουργίας του οικισμού του Ζωγράφου. Μέχρι το 1926 είχαν χτιστεί οι πρώτες εξοχικές κατοικίες στην περιοχή μας και το 1929 αποκόπτεται από τον Δήμο Αθηναίων και γίνεται κοινότητα. Το 1908 ο Γιώργος Χέλμης, θεατρικός επιχειρηματίας της εποχής, άρχισε να χτίζει το υπόγειο και το ισόγειο της Βίλας και το 1923 το δώρισε στην αγαπημένη του σύζυγο, την εμβληματική ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη. Η ίδια, το 1926 χτίζει τον α’ όροφο και τη σοφίτα».

«Η Βίλα Μαρίκας Κοτοπούλη έχει γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Η Μαρίκα Κοτοπούλη έμενε στην Πλατεία Μαβίλη και χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη κατοικία για εξοχική και στιγμές χαλάρωσης. Πριν από 100 χρόνια, από αυτό εδώ το σημείο έβλεπε τη θάλασσα. Σε αυτόν τον χώρο γίνονταν πολλές δεξιώσεις με πολιτικούς, ηθοποιούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής. Είναι πάρα πολύ όμορφο το ξυλόγλυπτο που διακοσμεί τη Βίλα Κοτοπούλη. Από το 1960 έως το 1989 η Βίλα Κοτοπούλη στέγαζε το Α.Τ. Ζωγράφου. Το 1989 έγινε Μουσείο και σήμερα φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα της ηθοποιού, φωτογραφικό υλικό καθώς και εκθέσεις Ελλήνων ζωγράφων. Στη Βίλα Κοτοπούλη τελούνται πολιτικοί γάμοι, ενώ γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων», πρόσθεσε.

Ο κ. Θώδας αναφέρθηκε στην πρόθεση του Δήμου Ζωγράφου να φιλοτεχνηθεί προτομή της ηθοποιού στην είσοδο της Βίλας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη ηθοποιό. «Θέλουμε προτομή της Μαρίκας Κοτοπούλη να τοποθετηθεί στην είσοδο της Βίλας, να αποδίδεται τιμή τρόπον τινά στο πρόσωπο και να έχουν οι επισκέπτες εικόνα της φυσιογνωμίας της κορυφαίας καλλιτέχνιδος », τόνισε ο Δήμαρχος Ζωγράφου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.