Απολογισμός διοίκησης Θώδα: 119 κομμένα δέντρα στο δήμο μας το 2020 και άλλα 8 το 2019!

Στο δημοτικό συμβούλιο της 20/5/2021 θα συζητηθεί για έγκριση η έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για το έτος 2020. Εκεί αποτυπώνεται ανάγλυφα η καταστροφή που προχωρά μεθοδικά η διοίκηση Θώδα στο πράσινο της πόλης μας.

Πιο συγκεκριμένα:

σε όλο το 2020 κόπηκαν 88 δέντρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Συγκριτικά, αναφέρουμε ότι στην αντίστοιχη έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για όλο το έτος 2019 αναφέρεται ότι πάρθηκαν αποφάσεις για να κοπούν μόλις…13 δέντρα. Σημειώνουμε ότι και από αυτά τα 13 τα 8 ήταν επί της θητείας Θώδα που άρχισε από τον Σεπτέμβριο του 2019!

Όμως, και αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος του πραγματικού αφού υπάρχουν επιπλέον 2 θέματα:

α) έχουν κοπεί άλλα 15 δέντρα εντός της Βίλας Παυλίνας όπως είχαμε αποκαλύψει μετά από ενημέρωση από περίοικους και επιτόπια έρευνά μας (βλ. εδώ). Θέμα που φέραμε 2 φορές με ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και η διοίκηση μας έλεγε ότι δεν ξέρει τίποτα. Ανάλογη κοπή είχε γίνει και επί διοίκησης Καφατσάκη. Από ό,τι φαίνεται ο Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών που στεγάζεται ακόμα στη Βίλα Παυλίνα (παρά το ότι του έχει παραχωρηθεί χώρος μαζί με τους άλλους συλλόγους σε κτίριο του δήμου στο πάρκο Γουδή) παραμένει κράτος εν κράτει…

β) ως γνωστόν, η διοίκηση Θώδα προχώρησε σε μία μεγάλη κοπή δέντρων στην Εθνικής Αντιστάσεως στα Ιλίσια όπου επίσημα αποφάσισε να κοπούν 39 δέντρα (σε δύο αποφάσεις της Επιτροπής για 25 και 14 δέντρα αντίστοιχα). Σε αυτή την κοπή έγιναν πολλές παρατυπίες όμως. Καταρχάς, κόπηκαν παραπάνω δέντρα, άλλα 16 παραπάνω! Δηλαδή σύνολο 55 δέντρα. Τα στοιχεία τα έχουμε και τα έχουμε καταθέσει σε ερώτηση σε δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε μπορεί κάθε πολίτης να διαπιστώσει όλες αυτές τις κοπές όχι μόνο βάσει των επίσημων εγγράφων αλλά και με μία απλή σύγκριση στις φωτογραφίες του google maps όπου αποτυπώνεται η κατάσταση όπως ήταν τον Ιούλη του 2019, δηλαδή λίγο πριν αναλάβει η διοίκηση Θώδα. Και πάλι οι ερωτήσεις μας πήγαν στο βρόντο αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Δήμας μονίμως επικαλείτο άγνοια για όσα διαπιστώσαμε και μας υποσχόταν ότι θα το δει και θα μας απαντήσει επίσημα, κάτι που δεν έκανε ποτέ!

Θυμίζουμε ότι για όλες αυτές τις κοπές στην Εθνικής Αντιστάσεως το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ και με την αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης το θέμα καταψηφίστηκε, αφού όμως τα δέντρα είχαν κοπεί! Λόγω της αντίδρασης η διοίκηση αναγκάστηκε πλέον να αναφέρει αυτό που προβλέπει ο νόμος, ότι για κάθε κοπή δέντρου θα γίνεται φύτευση σε άλλο σημείο ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου στο δήμο μας. Έχουν υπάρξει σχετικές αποφάσεις για αυτό, οι οποίες βέβαια ακόμα παραμένουν στα χαρτιά….Αλλά ακόμα και για αυτό η διοίκηση σκοπίμως έχει «ξεχάσει» την επικαιροποίηση των αποφάσεων για να έχουν αυτή την αναφορά (βλ. εδώ όπου φαίνεται ότι η διοίκηση όλως τυχαίως «ξέχασε» να πάρει νέα απόφαση για τα 14 δέντρα στην Εθνικής Αντιστάσεως που βρίσκονται στην πλευρά με τους ζυγούς αριθμούς…Και αυτό το αναδείξαμε με ερώτηση στον κ.Δήμα σε δημοτικό συμβούλιο και μας είπε και για αυτό ότι δεν ξέρει τι έγινε!)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε η διοίκηση Θώδα από όταν ανέλαβε έχει κόψει τουλάχιστον 127 δέντρα. Και λέμε τουλάχιστον γιατί ακούμε και για άλλες περιπτώσεις κοπών που έχουν γίνει άτυπα σε σημεία του δήμου μας…

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Παρακάτω καταγράφουμε αναλυτικά τα στοιχεία για τα κομμένα δέντρα στην Εθνικής Αντιστάσεως που προέκυψαν από επιτόπια έρευνα και από παρατήρηση στο Google Map, αλλά και μιλώντας με κατοίκους. Με αρίθμηση όσα αναφέρονται στις αποφάσεις και με bold φαίνονται τα δέντρα που δεν αναφέρονται καν στις αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

Εθν. Αντιστάσεως 98       κόπηκε 1 νεραντζιά (υπήρχαν 2 τώρα 1)

1)   Εθν. Αντιστάσεως 96       2 ελιές

2)   Εθν. Αντιστάσεως 92       1 ελιά, 1 νεραντζιά

3)   Εθν. Αντιστάσεως 88       2 νεραντζιές

Εθν. Αντιστάσεως 86       κόπηκε 1 νεραντζιά (υπήρχαν 4 τώρα 3)

Εθν. Αντιστάσεως 84       κόπηκε 1 μουριά (υπήρχαν 1 νεραντζιά & 1 μουριά- τώρα 1 νεραντζιά)

4)   Εθν. Αντιστάσεως 76       1 ελιά, 1 νεραντζιά (κόπηκε και 1 μουριά)

5)   Εθν. Αντιστάσεως 70       2 ελιές

Εθν. Αντιστάσεως 66       κόπηκε 1 λεύκα (μπροστά στο φαρμακείο)

Εθν. Αντιστάσεως 62       κόπηκαν 2 μουριές και 1 νεραντζιά (τώρα δεν υπάρχει τίποτα) (φούρνος)

6)   Εθν. Αντιστάσεως 60       2 ελιές

7)   Εθν. Αντιστάσεως 58       1 νεραντζιά (κόπηκε ακόμη 1 νεραντζιά) υπήρχαν 2 νεραντζιές

8)   Εθν. Αντιστάσεως 56       1 ελιά, 2 νεραντζιές

Εθν. Αντιστάσεως 54       κόπηκαν 2 νεραντζιές

9)    Εθν. Αντιστάσεως 52      1 νεραντζιά, 2 μουριές

Εθν. Αντιστάσεως 48       κόπηκε 1 μουριά

10)  Εθν. Αντιστάσεως 46      1 μουριά

Εθν. Αντιστάσεως 42       κόπηκε 1 μουριά (υπήρχαν 1 νεραντζιά & 1 μουριά τώρα 1 νεραντζιά)

11)  Εθν. Αντιστάσεως 40      3 μουριές

Εθν. Αντιστάσεως 36      κόπηκε 1 μουριά

12)  Εθν. Αντιστάσεως 34      2 νεραντζιές

Πέραν λοιπόν των 25 δέντρων που αναφέρονται στην κατάσταση κόπηκαν άλλα 14 δέντρα στην πλευρά των ζυγών αριθμών της Εθν. Αντιστάσεως. Σύνολο 39 δέντρα από αυτή την πλευρά.

Συνεχίζοντας την έρευνα από την πλευρά των μονών αριθμών της Εθν. Αντιστάσεως και σε σχέση με την κατάσταση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

1)  Εθν. Αντιστάσεως 35       1 ελιά κόπηκε και 1 νεραντζιά (υπήρχαν 2 νεραντζιές & 1 ελιά- τώρα 1 νεραντζιά)

2)    Εθν. Αντιστάσεως 43       1 ελιά

3)    Εθν. Αντιστάσεως 43       1 πικροδάφνη

4)    Εθν. Αντιστάσεως 45       2 ακακίες

Εθν. Αντιστάσεως 53       κόπηκε 1 νεραντζιά (υπήρχαν 2 τώρα 1)

5)    Εθν. Αντιστάσεως 55       2 ελιές

6)    Εθν. Αντιστάσεως 63       1 νεραντζιά

7)    Εθν. Αντιστάσεως 73       2 αείλανθοι

8)    Εθν. Αντιστάσεως 75       1 ελιά

9)    Εθν. Αντιστάσεως 77-79  1 ελιά, 1 νεραντζιά

10)   Εθν. Αντιστάσεως & Τριφυλλίας 1 νεραντζιά (επί της )  Εθν. Αντιστάσεως

Πέραν λοιπόν των 14 δέντρων που αναφέρονται στην κατάσταση κόπηκαν άλλα 2 δέντρα. Σύνολο 16 δέντρα από αυτή την πλευρά.

Συνολικός αριθμός κομμένων δέντρων στην Εθν. Αντιστάσεως  55 δέντρα.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.