Ασταύρωτους Δημοτικούς Συμβούλους και μη Αιρετούς Αντιδημάρχους θέλει η «Ένωση Δημάρχων Αττικής»

Μια “αποκάλυψη” περιλαμβάνει το Υπόμνημα της «Ένωσης Δημάρχων Αττικής» επί του εκλογικού Νομοσχεδίου, που δημοσιεύει σήμερα ο AIRETOS.GR.

Εμμένοντας στην άνευ σταυρού εκλογή τέως Δημάρχων ως Δημοτικών Συμβούλων (που περιλαμβανόταν   στο προσχέδιο, αλλά εξαφανίστηκε  στο Ν/Σ της διαβούλευσης), αναφέρουν ότι αυτή είχε και την έγκριση του Πρωθυπουργού ! 

Αναγράφουν συγκεκριμένα: « Η διάταξη αυτή … είχε και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας (Πρωθυπουργόπρώην και νυν Υπουργούς Εσωτερικών».

Πέραν της δημιουργίας του νέου είδους των ασταύρωτων Δημοτικών Συμβούλων, η «Ένωση Δημάρχων Αττικής» προτείνει και « τη θέσπιση της δυνατότητας ορισμού μέχρι δύο Αντιδημάρχων από τον Δήμαρχο, δημοτών εγνωσμένου κύρους και προσόντων εκτός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ».

Μπορείτε να δείτε το πλήρες Υπόμνημα ΕΔΩ και κατωτέρω ειδικά τα αποσπάσματα επί των δύο ανωτέρω θεμάτων.

Να διευκρινίσουμε, για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, ότι η «Ένωση Δημάρχων Αττικής» δεν είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής. Έχει ως Πρόεδρο πρώην Δήμαρχο και τα 10 από τους 12 στο Διοικητικό της Συμβούλιο είναι επίσης πρώην Δήμαρχοι (μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ονόματα εδώ  ).

« Α. Στο προσχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα της Τ.Α. υπήρξε διάταξη που αφορούσε στην «άνευ σταυρού» εκλογή ως Δημοτικών Συμβούλων όσων έχουν διατελέσει Δήμαρχοι (ή Πρόεδροι κοινοτήτων) σε τουλάχιστον δύο (2) θητείες.

Το μέτρο αυτό είναι απόλυτα θετικό αφού η προαιρετική για τον υποψήφιο Δήμαρχο δυνατότητα ένταξης πρώην Δημάρχων ή Κοινοταρχών στο ψηφοδέλτιό του προσδίδει κύρος σε αυτό ενώ διαθέτει έμπειρους και αποδεδειγμένα ικανούς συνεργάτες στο έργο του. Η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει και στην ομαλή λειτουργία του Δ.Σ. λόγω της γενικότερης αποδοχής τους. Το μέτρο αυτό άλλωστε έχει δοκιμαστεί σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 και 2006) με περιορισμένη μεν χρήση αλλά με απόλυτη επιτυχία.

Η διάταξη αυτή, που χαιρετίστηκε από την πλειοψηφία της Τ.Α. αφού ήταν διαχρονικό αίτημα συλλογικών οργάνων της, αλλά είχε και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας (Πρωθυπουργό, πρώην και νυν Υπουργούς Εσωτερικών) παραδόξως απαλείφθηκε από το παρόν σχέδιο νόμου.

Είναι προφανές ότι μεμονωμένες αντιδράσεις λίγων Δημάρχων που υπαγορεύονται από προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να αποτελούν κριτήριο για τη θέσπιση ή μη του μέτρου.

Λόγω της προβλεπόμενης μείωσης του αριθμού των Δ.Σ. προτείνεται οι άνευ σταυρού εκλεγόμενοι (μέχρι 2) πρώην Δήμαρχοι (ή Πρόεδροι Κοινοτήτων) να είναι καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου στο άρθρο 1 αριθμού μελών του Δ.Σ.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Επαναφορά των διατάξεων που υπήρχαν στο εγκριθέν από την πολιτική ηγεσία προσχέδιο νόμου περί εκλογής άνευ σταυρού διατελεσάντων Δημάρχων ή Προέδρων Κοινοτήτων με δύο (2) τουλάχιστον θητείες καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού μελών στο ΔΣ και χωρίς περιορισμό χρόνου εκλογής τους (κάτι που καθιστά το μέτρο άνευ αντικειμένου). Όπως είχε διατυπωθεί και στο προσχέδιο νόμου χωρίς προσδιορισμό του χρόνου εκλογής τους.

Β. Η μείωση αριθμού των μελών του ΔΣ και κατ’ επέκταση της Δημοτικής Αρχής δημιουργεί πρόβλημα στην επαρκή ενάσκηση των καθηκόντων της στις θέσεις ευθύνης. Χαρακτηριστικά αναφέρονται Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, μέλη Επιτροπών κλπ.

Παράλληλα, είναι αποδεδειγμένο ότι για μια αποτελεσματική διοίκηση και λόγω των πολλαπλών ετερογενών αρμοδιοτήτων της Τ.Α. χρειάζονται άνθρωποι με ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες που θα συνδράμουν τους Δημάρχους στο έργο τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη (εκλογή ικανού αριθμού επαρκών για θέσεις ευθύνης Δημοτικών Συμβούλων) ούτε και μπορεί να καλυφθεί από τους ειδικούς συνεργάτες και τους ειδικούς συμβούλους που έχουν ρόλο συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Κατ΄ αντιστοιχία των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών προτείνεται η ενδυνάμωση της εκτελεστικής εξουσίας της Τ.Α. (Δημοτική Αρχή) με τη θέσπιση της δυνατότητας ορισμού μέχρι δύο Αντιδημάρχων από τον Δήμαρχο, δημοτών εγνωσμένου κύρους και προσόντων εκτός των μελών του ΔΣ. (…) »

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.