Να μην ανασταλεί η τακτική λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζωγράφου! (ΦΩΤΟ)

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Η πανδημία του covid-19 ανέδειξε την απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μαζί με όλα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στα νοσοκομεία με έλλειψη ΜΕΘ και μετατροπή τους σε νοσοκομεία μιας νόσου. Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και απαξίωσή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης οδήγησαν στο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και της σημερινής. Οικογενειακός γιατρός και Ομάδα Υγείας ανύπαρκτοι, γιατροί ειδικοτήτων δυσεύρετοι, κέντρα υγείας σε υπολειτουργία, την ώρα που οι ιδιώτες θησαυρίζουν, αφού οι  πολίτες αναγκαστικά στρέφονται προς αυτούς πληρώνοντας ακριβά.

Υπό αυτούς τους όρους, οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αδυνατούν:

1. Να παρακολουθήσουν τα περιστατικά covid-19 που νοσούσαν στην κοινότητα και δεν έχρηζαν άμεσα νοσηλείας, με αποτέλεσμα αυτά να επιβαρύνονται και να οδηγούνται στα νοσοκομεία.

2. Να πραγματοποιούν στοχευμένα τεστ στον πληθυσμό που κάλυπταν καθώς και ιχνηλάτηση προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά του ιού.

3. Να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εμβολιασμών με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος τους να γίνονται στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι αυτή η υπηρεσία είναι αρμοδιότητα της ΠΦΥ.

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η υπερεντατικοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, καθώς κλήθηκαν να καλύψουν και εφημερίες Νοσοκομείων λόγω της υποστελέχωσης τους. Πλέον, με την μετατροπή Κέντρων Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα, μεταξύ αυτών και αυτού του Ζωγράφου, θα ανασταλεί η λειτουργία πολλών ιατρείων, θα μετατεθούν προγραμματισμένα ραντεβού και δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην παρακολούθηση χρόνιων περιστατικών που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας.

Με την απόφασή αυτή η κυβέρνηση μας οδηγεί είτε να πληρώνουμε ακριβά στον ιδιωτικό τομέα υγείας για τις αναγκαίες υπηρεσίες είτε να παραμείνει κόσμος αβοήθητος μη μπορώντας να πληρώσει. Αντί να στελεχώσει το ΕΣΥ το έχει αφήσει αβοήθητο, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας που δεν συνδράμει στη μάχη κατά του covid-19.

Ζητάμε ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε προσωπικό και υποδομές ώστε:

  1. Τα νοσοκομεία να μην δέχονται το φόρτο για όλα τα νοσήματα, με αποτέλεσμα να συγχρωτίζονται COVID και non–COVID περιστατικά
  2. Να μην πάει πίσω ΚΑΝΕΝΑ ραντεβού και να μη χάσουν πολλοί συμπολίτες μας την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αφού πάει να μετατραπεί και αυτή σε «μονοθεματικό» COVID σύστημα για τον εμβολιασμό
  3. Να μπορεί να υλοποιηθεί πολιτική παρακολούθησης της πανδημίας σε επίπεδο κοινότητας, να εντοπίζονται τοπικές εξάρσεις, να προλαμβάνεται η διασπορά με ιχνηλάτηση σε επίπεδο κοινότητας, να δίνεται έγκαιρη πρωτοβάθμια φροντίδα.

3/2: Παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Η Τετάρτη 3/2 είχε κηρυχθεί μέρα δράσεων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με πρωτοβουλία των υγειονομικών που είχαν απευθύνει κάλεσμα και προς δημοτικές κινήσεις και τοπικά κινήματα. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν πολλές δράσεις σε Κέντρα Υγείας σε πολλές περιοχές. Ως δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα και μοιράσαμε έξω από το Κέντρο Υγείας και στη γύρω γειτονιά το κείμενό μας για την ανάγκη να μη διακοπεί η τακτική λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζωγράφου τώρα που έγινε και κέντρο εμβολιασμού (βλ. εδώ).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.