Επίθεση κουκουλοφόρων στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου! -Διέφυγε από την πίσω πόρτα!

Μία ομάδα 15 κουκουλοφόρων εισέβαλε στις 10:20 στο γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή στην Πολυτεχνειούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισβολείς προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στον χώρο του γραφείου, ενώ ο πρύτανης φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι κουκουλοφόροι σχετίζονται με την κατάληψη της αίθουσας Γκίνη και δεν χτύπησαν τον πρύτανη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, ομάδα 10 έως 15 ατόμων μπήκαν ξαφνικά στο γραφείο του πρύτανη, έριξαν μπογιές και πέταξαν φέιγ βολάν που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από το κτίριο Γκίνη και το κάτω Πολυτεχνείο», ισχυριζόμενοι ότι η δράση τους αποτελεί «πολιτική παρέμβαση».

Πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέσα σε τρία το πολύ λεπτά προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές», ενώ ο κ. Μπουντουβής παραμένει στον χώρο, μαζί με το προσωπικό του γραφείου του.

Η εκκένωση της κατάληψης Γκίνη

Στις 15 Μαρτίου η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής πραγματοποίησε επιχείρηση στο Πολυτεχνείο και ειδικότερα στην αίθουσα Γκίνη, όπου διέμεναν περίπου 100 αλλοδαποί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν περίπου 80 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου γίνεται ταυτοποίηση και διαλογή. Όπως είχε δηλώσει μετά την επιχείρηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση έγινε, εκτός των άλλων, και για λόγους δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Σύγκλητος αναφορικά με το κτίριο Γκίνη: 

Το κτίριο Γκίνη είναι εμβληματικό κτίριο. Έχει μνημειώδη όψη στην οδό Στουρνάρη, στέγασε για πολλές δεκαετίες τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και φέρει το όνομα του καθηγητή και διευθυντή της Άγγελου Γκίνη που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου Πολυτεχνείου μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Η παλιά πτέρυγα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη, μετέπειτα καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που ανέλαβε επίσης της επέκτασή του με προσθήκες και νέα πτέρυγα στις δεκαετίες του 1950 και 60. Είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο, όπως και τα άλλα κτίρια του συγκροτήματος, «για κοινωνικούς, αρχιτεκτονικούς, τεχνικούς, ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους».

Το κτίριο Γκίνη έχει πέντε αμφιθέατρα των 250 θέσεων, τέσσερα από τα οποία είναι επάλληλα στη νέα πτέρυγα, πολλές μεγάλες αίθουσες με ευελιξία χρήσεων και ευρείς κοινόχρηστους χώρους γύρω από το μνημειακό κλιμακοστάσιο. Παρά την ιστορική μορφολογία του, είναι μια στιβαρή κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος. Μετά από τη μεταφορά πολλών Σχολών του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το κτίριο παρήκμασε και εφθάρη. Με την απόφαση της Συγκλήτου, που ενεργοποιεί όλες τις δυνάμεις της πολυτεχνειακής κοινότητας, θα ανακτήσει ακαδημαϊκό περιεχόμενο πολιτιστικής και ερευνητικής αιχμής, που θα αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινωνία και την Πολιτεία και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του συγκροτήματος Πατησίων.

Η επαναλειτουργία του κτιρίου Γκίνη στοχεύει στην πολύπλευρη ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων και στην ανάδειξή του ως πολύμορφου κέντρου, ανοιχτού στο σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας. Οι κατευθύνσεις της επαναλειτουργίας θα είναι αντικείμενο γόνιμης συζήτησης εντός της πολυτεχνειακής κοινότητας. Ως βάση για τη συζήτηση αυτή που συνδέεται με τους προγραμματικούς στόχους της επαναλειτουργίας του κτιρίου Γκίνη προτείνεται η ίδρυση ενός κόμβου ερευνών για τη στρατηγική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που αφορούν στις επιστήμες του μηχανικού σε θέματα υγείας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με ένα συνεδριακό κέντρο ‘τεχνών και επιστημών’ και ένα σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η πολυδιάστατη αυτή ενεργοποίηση φιλοδοξεί να αποδώσει ένα κέντρο διεπιστημονικής συνάντησης διεθνούς εμβέλειας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια δίοδο επικοινωνίας με όλες τις βαθμίδες της παιδείας. Ο σχεδιασμός και οι μελέτες που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου θα γίνουν με ευθύνη των μελών του ΕΜΠ και θα χρηματοδοτηθούν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.