Κυβέρνηση και Δήμος Ζωγράφου αφήνουν ανεκπλήρωτο το δικαίωμα εκατοντάδων προνηπιων στη φοίτηση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο!

Τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  «θεσμοθέτησε» τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, χωρίς να εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των δημόσιων νηπιαγωγείων (χρηματοδότηση, υποδομές και προσωπικό).

Τον Ιούλιο του 2020, στο τέλος της τριετούς μεταβατικής περιόδου για την υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία αναστέλλει για ένα ακόμη έτος την εφαρμογή σε 5 δήμους της χώρας, ανάμεσά τους και ο Δήμος Ζωγράφου. Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα επικαλούνται «τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού»!!! Με την ίδια δικαιολογία έχουν περάσει οι πιο αντιδραστικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου το τελευταίο διάστημα.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 20 τμήματα στα νηπιαγωγεία όπου τη χρονιά 2019-2020 φοίτησαν 377 νήπια και μόλις 26 προνήπια. Στεγάζονται σε άκρως ακατάλληλους χώρους (μισθωμένοι σε ισόγεια/υπόγεια πολυκατοικιών, χωρίς προαύλιο, σε άθλια λυόμενα container).

ΠΑΙΔΙΚΟΙ-ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Η κατάσταση με τις εκατοντάδες παιδιά εκτός κάθε χρόνο είναι γνωστή. Σα να μην έφθανε αυτό, τα «τυχερά» παιδιά που γίνονται δεκτά, στεγάζονται σε ακατάλληλα παλαιωμένα κτίρια -παλαιές μονοκατοικίες-, 50ετίας, με αίθουσες να λειτουργούν σε ορόφους. Τα κτίρια αυτά δεν έχουν μελετηθεί για να φιλοξενήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες παιδιών προσχολικής ηλικίας. Δεν διαθέτουν επαρκείς και ασφαλείς χώρους προαυλισμού, δεν έχουν τις κατάλληλες αίθουσες ύπνου, απασχόλησης, τους κατάλληλους χώρους WC/λουτρού για βρέφη και νήπια. Η περιορισμένη χωρητικότητα των παιδικών σταθμών οδηγεί στο να στοιβάζονται τα παιδιά σε υπεράριθμα πολλές φορές τμήματα. Ακόμη δεν είναι στελεχωμένοι με το απαιτούμενο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

3+1= 4 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ

Στο δήμο Ζωγράφου, θα έπρεπε τα τρία αυτά χρόνια να έχει χρηματοδοτηθεί η δόμηση 20 νέων αιθουσών Νηπιαγωγείων, για να μπουν όλα τα νήπια και προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Αυτό το μέτρο θα ανακούφιζε και την προσχολική αγωγή, για να μην μένουν εκτός παιδικών σταθμών εκατοντάδες παιδιά στην πόλη μας. Και με προϋπόθεση επιπλέον να τηρούνται όλοι οι παιδαγωγικοί όροι, σε όλες τις δομές.

Αντ’ αυτού η προηγούμενη και η νυν Δημοτική Αρχή καθησύχαζαν τους γονείς ότι δήθεν έχουν σχέδιο… έκρυψαν κάτω από το χαλί τις ευθύνες των κυβερνήσεων, δεν διεκδίκησαν χρηματοδότηση από το Κράτος, παίζοντας το ρόλο του κυματοθραύστη της δίκαιης αγανάκτησης των γονέων. Και φτάνουμε στο σήμερα:

ü Δεν υπάρχει σχέδιο να εξασφαλιστούν κονδύλια για την τοποθέτηση προκάτ κατασκευών βαρέως τύπου για τη σχολική χρονιά 2020-2021, ως άμεση λύση, στα διαθέσιμα τρία οικόπεδα του Δήμου (Καράτζα, Ιλισίων & Κερασούντος, Φιλονόης). Αφήνουν αναξιοποίητο οικόπεδο 6,5 στρεμμάτων στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Αφήνουν τα παιδιά μας στο 2ο -10ο Νηπιαγωγείο να στεγάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, στα προκάτ εργοταξιακού τύπου ISOBOX (λυόμενα Κοκκινοπούλου).

ü Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 δημοσιεύτηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ζωγράφου. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά από την 1η Σεπτέμβρη, με παιδαγωγικούς όρους και συνθήκες. Η Δημοτική Αρχή δε δεσμεύεται για τη χωρητικότητα των παιδικών σταθμών, δε δίνει στοιχεία για το πλήθος παιδιών ανά τμήμα και το αντίστοιχο προσωπικό .

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ;

Δυστυχώς απέναντί μας δεν έχουμε μόνο αυτή την άδικη πολιτική, αλλά και την πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών, που βάζει εμπόδια στην έκφραση των αναγκών των γονιών. Το ΔΣ είχε να συνεδριάσει από τις 11/11/2019, πολύ πριν την πανδημία. Αρνήθηκε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση παρά τις οξυμένες ανάγκες και το γραπτό αίτημα από 44 γονείς.

Δεν έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο προεδρείο, που αξιοποιεί την πλειοψηφία για να βάζει φρένο στη συμμετοχή των γονέων στις συλλογικές διαδικασίες, που πασχίζει να κουκουλώσει τις ευθύνες των διοικούντων, που ενισχύει τη λογική του μοναχικού δρόμου της ατομικής λύσης…

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΛΕΕΙ

Ότι η προσχολική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη στην ανάπτυξη του παιδιού. Σ’ αυτή την ηλικία μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του νέου ανθρώπου. Αν θα αγαπήσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αν θα κοινωνικοποιηθεί με επιστημονική φροντίδα, αν θα αναπτυχθούν ολόπλευρα τα ταλέντα του. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της κυριολεκτικά συναρπαστικής πορείας ανάπτυξης του παιδιού στην προσχολική ηλικία. Ολοκληρώνοντας μια χρονιά φοίτησης, το παιδί είναι ένα «άλλο» παιδί.

Ο Λέων Τολστόι, είχε πει χαρακτηριστικά: «Μήπως δεν απόχτησα τότε όλα εκείνα που είναι τώρα η ζωή μου; Και απόχτησα τότε τόσο πολλά, τόσο γρήγορα, ώστε σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή μου δεν απόχτησα ούτε το ένα εκατοστό σε σύγκριση μ’ εκείνα. Απ’ την ηλικία του πεντάχρονου παιδιού ως τη σημερινή μου μόνο ένα βήμα».

Στην προσχολική αγωγή η εκμάθηση πρέπει να γίνεται μέσω του παιχνιδιού και με επιστημονική φροντίδα να καλλιεργούνται οι αρχές της συλλογικότητας και της φιλομάθειας, της κοινωνικής αγωγής. Να παρέχονται όλοι οι απαραίτητοι όροι (προσωπικό, κατάλληλοι βοηθητικοί χώροι, αυλές με παιχνίδια) για την εμπέδωση των ορθών διατροφικών συνηθειών, τη φυσική άσκηση κ.ά. Σίγουρα η εισαγωγή Η/Υ και αγγλικών όπως προβλέπει ο νέος νόμος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα νήπια. Εξάλλου, για αυτές τις περιβόητες δεξιότητες, απαιτούνται μόνο ένα θρανίο και μια καρέκλα….

Ø  Ως γονείς δεν έχουμε την πολυτέλεια του χαμένου χρόνου.

Ø  Πρέπει τώρα και όχι αύριο να μπούμε μπροστά για την σύγχρονη, ενιαία, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή!

    Ζωγράφου, 15/7/2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Για τους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ του ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

e-mail: agonistikisispirosigoneon@gmail.com, τηλ.: 6972820724, 6984742576

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.