«Θέατρο του Παραλόγου»: Απίστευτες παλινωδίες της Διοίκησης Θώδα στο θέμα των συμβασιούχων του Δήμου – Σφοδρή αντιπαράθεση με Αγγελόπουλο στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Δεν θα ρίξω το Δήμο στα βράχια» είπε ο Δήμαρχος επικαλούμενος την μισθοδοσία μόλις 36 εργαζομένων

Παράσταση από το θέατρο του «παραλόγου» θύμισε η στάση της Διοίκησης Θώδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, στο θέμα της στήριξης 36 εργαζομένων συμβασιούχων στο Δήμο, και της λήψης σχετικής απόφασης του Σώματος που θα ανέφερε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στους νομικούς αγώνες τους.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «δεν θα ρίξει το Δήμο στα βράχια» εξαιτίας αυτών των εργαζομένων και ότι η μισθοδοσία των συγκεκριμένων συμβασιούχων είναι μάλλον αδύνατον να καλυφθεί από τα δημοτικά ταμεία (έως τώρα πληρώνονταν από τον ΟΑΕΔ για την κοινωφελή τους εργασία) αλλά θα ξέρει σίγουρα σε μια εβδομάδα μετά από την ενημέρωση που θα λάβει από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Βέβαια τόσο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Μπότου όσο και ο ίδιος ο Δήμαρχος αποκάλυψαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους με αυτά που είπαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να γίνουν αντιληπτοί από τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ζωγράφου Μπροστά» Παναγιώτη Αγγελόπουλο και να ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση στη συνεδρίαση.

Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι λίγες μέρες πριν, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε εγκριθεί ακριβώς το ίδιο αίτημα για 180 άλλους συμβασιούχους του Δήμου.

Όμως η δική τους μισθοδοσία σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, μπορούσε να γίνει από το Δήμο – σύμφωνα πάντα με τις Οικονομικές Υπηρεσίες – αλλά οι 36 εργαζόμενοι επιπλέον, που σαφέστατα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες – θα ρίξουν δήθεν το Δήμο Ζωγράφου στα βράχια.

Εξ αφορμής του θέματος αυτού ειπώθηκαν πολλά και με βαθύ νόημα στη χθεσινή συνεδρίαση.
Ο κ. Θώδας με απόλυτη σιγουριά τόνισε ότι δεν υποσχέθηκε ούτε έναν διορισμό προεκλογικά για να εισπράξει την έντονη αντίδραση από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι «κομματικός» γιατί πλέον δεν αποτελεί μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ, στην οποία βέβαια υπήρξε στέλεχος επί σειρά ετών.

Όπως ήταν φυσιολογικό οι αντιδράσεις σε αυτές τις τοποθετήσεις ήταν εντονότατες.
Ξεχώρισε αυτή του κ. Αγγελόπουλου που επισήμανε με νόημα ότι ουδέποτε υπήρξε «κομματικός» ή «κομματικοδίαιτος» και ως επιχειρηματίας που εργάζονταν πάντα στην ελεύθερη αγορά για να βιοποριστεί, πλήρωνε και πληρώνει αδρά μια ολόκληρη ζωή, τους «κομματικοδίαιτους».

Η αποδόμηση στα όσα υποστήριξε η Διοίκηση του Δήμου για το θέμα των 36 συμβασιούχων υπήρξε ολοκληρωτική και αυτό την ανάγκασε τελικά να ψηφίσει την απόφαση που επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αν και άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην τους επαναπροσλάβει εάν δικαιωθούν τελικά από τα δικαστήρια.
Όλα ξεκίνησαν με την αρχική τοποθέτηση του Δημάρχου πως θα ξέρει σε μία εβδομάδα εάν ο Δήμος μπορεί να αντέξει το κόστος της μισθοδοσίας αυτών των 36 συμβασιούχων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Η πρώην Δήμαρχος κ. Καφατσάκη ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν, για λόγους ισονομίας, ο Δήμος να πάρει διαφορετική απόφαση από εκείνη που πήρε πριν δεκαπέντε μέρες για το ίδιο ακριβώς θέμα για 180 συμβασιούχους.

Στο σημείο αυτό ο κ. Θώδας είπε την περίφημη ατάκα πως δεν θα ρίξει το Δήμο στα βράχια τους 36 συμβασιούχους. Ενώ η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρενέβη τονίζοντας ξεκάθαρα η Διοίκηση θα ψήφισε την απόφαση για το ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και οικονομικές ανάγκες αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος της μισθοδοσίας τους.

Άμεσα ο κ. Αγγελόπουλος έθεσε το σαφέστατο ερώτημα που προέκυψε. «Ξέρετε ή δεν ξέρετε κ. Θώδα αν μπορείτε να πληρώσετε αυτούς τους εργαζομένους. Η κυρία Μπότου μόλις είπε ότι δεν μπορείτε να τους καλύψετε, ενώ εσείς είπατε ότι θα ξέρετε σε μία εβδομάδα. Τι ισχύει τελικά;».

Τότε υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Θώδα και Αγγελόπουλου με τους τόνους να ανεβαίνουν στα ύψη.

Ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε ότι στο πλαίσιο της ισονομίας και της αναλογικότητας θα πρέπει να παρθεί η ίδια απόφαση όπως και για τους 180 προηγούμενους συμβασιούχους για τους οποίους μάλιστα η πλειοψηφία «πανηγύριζε» επικοινωνιακά τονίζοντας ότι ο Δήμαρχος βγήκε «φιλολαϊκά».

Ο κ. Θώδας αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο και είπε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση οι Οικονομικές Υπηρεσίες του είχαν κάνει γνωστό ότι ο Δήμος αντέχει την οικονομική επιβάρυνση, ενώ τώρα όχι. Στις νέες σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση του ο Δήμαρχος, επανήλθε στην προηγούμενη θέση του λέγοντας πως οι Οικονομικές Υπηρεσίες των προειδοποίησαν πως τα πράγματα είναι «σφιχτά» και θα ξέρουν αν ο Δήμος αντέχει το κόστος σε μία εβδομάδα.

Τελικά και ενώ η κυρία Μπότου έψαχνε το είδος της υποσημείωσης που θα είχε η απόφαση από την πλειοψηφία που θα ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο κ. Θώδας υπαναχώρησε και τόνισε ότι θα ψηφίσει το θέμα χωρίς αστερίσκους, αλλά επιφυλάχθηκε για τις υπόλοιπες κινήσεις της Διοίκησης στο θέμα, υπηρεσιακά και με βάση τα όσα θα του γνωστοποιήσουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα και έστω και οριακά κρατήθηκαν τα προσχήματα και ψηφίστηκε μια απόφαση που δεν επιφέρει διακρίσεις στο αγώνα των συμβασιούχων για το δικαίωμα στην εργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.