“Έκρηξη” Στέφανου Γιούργα για την ΜΑΞΙΑΔΗΖ: “Όλα έχουν πάει στον εισαγγελέα”

Την έντονη αντίδραση του πρώην προέδρου της ΜΑΞΙΑΔΗΖ (Μονομετοχικής Αξιοποίησης Ακινήτων του Δήμου Ζωγράφου), επί διοίκησης Καφατσάκη, Στέφανου Γιούργα προκάλεσαν τα όσα ειπώθηκαν για τη λειτουργία της εταιρείας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου.

Ο κ. Γιούργας ξεκαθάρισε πως όλες οι υποθέσεις για τα μεγάλα χρέη στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, που ταλανίζουν την εταιρεία έχουν σταλεί στον εισαγγελέα και έχουν πάρει την νόμιμη οδό, ώστε να καταλογιστούν οι υπεύθυνοι και να μη ζημιωθεί η εταιρεία του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιούργας έκανε έναν μικρό απολογισμό της λειτουργίας της ΜΑΞΙΑΔΗΖ κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος στην εταιρεία, ευχαρίστησε θερμά όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους όσοι βοήθησαν στο έργο του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά από υποθέσεις και πρακτικές λειτουργίας της ΜΑΞΙΑΔΗΖ με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος την πρώτη περίοδο της θητείας του και ανέλυσε τον τρόπο που κινήθηκε η διοίκηση του για την αντιμετώπιση παθογενειών που ταλάνιζαν επί χρόνια την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία της εταιρείας.

Ειδικότερα ο κ. Γιούργας τόνισε κατά την τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων : “Θα ήθελα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά, αλλά επειδή έχουν σοβαρέψει τα πράγματα θα πρέπει να αναφερθώ αναλυτικά σε κάποια πράγματα.

Πρώτον δεν δέχομαι ότι εμείς λειτουργήσαμε τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ ως πλυντήριο, κάθε άλλο μάλιστα. Οι δικές μας οι διοικήσεις έφερναν κάθε χρόνο τον ισολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάθε χρόνο έφερνα, με ονοματεπώνυμο, τα πάντα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και τα πάντα έχουν δημοσιευθεί και στις τοπικές εφημερίδες, τουλάχιστον από εμένα. Το αν δυστυχώς το θέμα πήγαινε στις 11:00 και 12:00 το βράδυ, μεταξύ συγγενών και φίλων, δεν έφταιγα εγώ.

Εγώ και απόψε τα λέω δημόσια. Θα τοποθετηθώ γιατί άφησε και υπονοούμενα ο κ. Αγγελόπουλος. Εγώ θεωρώ πως τη δουλέψαμε τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ, όχι ως παράγκα ή ως πλυντήριο, κάθε άλλο. Κλείσαμε με τη διοίκηση και τη στενή συνεργασία όλων και θα πω μετά, πάρα πολύ σημαντικά προβλήματα που χρόνιζαν, επί σειρά ετών.

Για παράδειγμα, σημαντικό θέμα ήταν τα χρέη που εμφανιζόντουσαν μεταξύ Δήμου και ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Κατά περίεργο τρόπο η ΜΑΞΙΑΔΗΖ επί αρκετά χρόνια δεν πλήρωνε ποτέ τη δόση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. 93.000 Ευρώ το χρόνο. Και ήταν εγγυητής ο Δήμος. Περιέργως τι γινόταν δεν τα πλήρωνε η ΜΑΞΙΑΔΗΖ.

Ερχόταν την επόμενη χρονιά το Ταμείο κι έκανε κατάσχεση στα λεφτά του Δήμου, ερχόταν ο Δήμος κι έβαζε πρόστιμο στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ, συν τα λεφτά. Πλήρωνε δηλαδή η ΜΑΞΙΑΔΗΖ στο Δήμο, 100 χιλιάδες Ευρώ. Αυτό γινόταν επί σειρά ετών. Αυτό με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λύθηκε”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, ο κ. Γιούργας ανέφερε: “Φθάσαμε στο σημείο να κάνει κατάσχεση ο Δήμος Ζωγράφου στην ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Για τέτοιο είδος παθογένειας μιλάμε. Αυτά εμείς τα λύσαμε και εύχομαι η νέα Δημοτική Αρχή να κάνει και άλλα στην πορεία”.

Κάναμε και λάθη αλλά πάντα με διαφάνεια

Παράλληλα νιώθω υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τον κ. Άγη Παπακωνσταντίνου ως στέλεχος της αντιπολίτευσης για την πολύτιμη βοήθεια του όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν δημοτικός σύμβουλος, είχε εμπειρία, εμείς ήμασταν άπειροι, δεν θεωρώ ότι τα κάναμε όλα καλά, κάναμε και λάθη.

Εννοείται καθυστερήσαμε, σε κάποιες περιπτώσεις στραφήκαμε μόνο στη διαχείριση, τέλος πάντων εγώ δεν έχω την ίδια αντίληψη με άλλους. Τέλος πάντων όποιος δουλεύει με διαφάνεια και ειδικά η εταιρεία της ΜΑΞΙΑΔΗΖ, πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει το Δήμο.

“Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω, τον κ. Ανδρέα Στεργίου, νυν Δήμαρχο Αργιθέας, την κ. Σμαράγδα Αρβανίτη από την παράταξη του συγχωρεμένου του Δημάρχου του Καλλίρη. Τον κ. Γρηγόρη Καραμπεσίνη που τον είχε ορίσει ο κ. Αγγελόπουλος στην αρχή αλλά και τον ίδιο τον κ. Αγγελόπουλο απ’ όταν άρχισε να παρίσταται ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις μας.

Την κ. Τσιρώνη και την κ. Νενεδάκη, ακόμη και τον κ. Καραβίδα που μπορεί να διαφωνεί με τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ αλλά τουλάχιστον είχε πλήρη ενημέρωση από εμάς.

Επίσης την κ. Χριστοφορίδου ως αντιπρόεδρο, τον κ. Φατσίτσα ως Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη την κ. Μπιτούνη, τον κ. Λαμπρόπουλο, τον κ. Τομαρά, τον κ. Τσόγκα, τον κ. Δελέτη, τον κ. Μαντζάνα και τον κ. Κομματά”.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούργας: “Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να μην δοθεί εξουσιοδότηση στον πρόεδρο. Ο πρόεδρος απλά θα επικυρώσει το αποτέλεσμα της σημερινής Οικονομικής Επιτροπής. Πρέπει να ξέρετε πως όλα όσα συζητάτε, έχουν πάει στον εισαγγελέα. Όλα. Έχουν πάρει τη νόμιμη οδό.

Έχω μπροστά μου ολόκληρο κατάλογο. Ας πούμε είπε ο κ. Αγγελόπουλος για τον κ. Σταθόπουλο και τόνισε πως καθυστερήσαμε. Δυόμισι χρόνια δικαστικούς αγώνες κάναμε για να τον βγάλουμε έξω. Δυόμισι χρόνια δεν μας έδινε δεκάρα και δεν μπορούσαμε να αποβάλουμε από το μισθίο. Τα καταφέραμε, δεν μπορούσαμε να εκτελέσουμε τίποτα.

Δεν μας δικαίωνε τα δικαστήρια. Δεν πλήρωνε ενοίκιο κι όμως το δικαστήριο τον δικαίωνε και τον εκπροσωπούσε κι ένας γνωστός σας αν θυμάστε. Είχε καλό δικηγόρο. Ναι αλλά δεν μπορούσαμε να τον πετάξουμε έξω και μας χρώσταγε και τρελά λεφτά. Ήδη όμως έχουμε προχωρήσει σε κατασχέσεις.

Και ο κ. Σταθόπουλος δεν οφείλει μόνο 350 χιλιάδες με 400 χιλιάδες από το AVEC χρωστά και από το Κοιμητήριο. Βρήκαμε όμως μια υπόθεση σταματημένη από το 2012. Την οποία την τρέξαμε εμείς. Διαταγή πληρωμής του 2012, η προηγούμενη διοίκηση δεν το είχε κάνει και το κάναμε εμείς”.

Επίσης ο κ. Γιούργας ανέφερε μια σειρά από υποθέσεις όπου η ΜΑΞΙΑΔΗΖ προχώρησε σε κατασχέσεις κατά των οφειλετών της επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να κατηγορούν τη διοίκηση Καφατσάκη ότι δεν προχώρησε σε κατασχέσεις αφού έκανε και μάλιστα πολλές. Όπου καθυστερούν τα δικαστήρια είπε ο κ. Γιούργας “δεν είναι ευθύνη δική μας”.

“Ακόμη και τους εγγυητές βάλαμε στο στόχαστρο, εμείς δεν κρυβόμαστε και για εκείνους που έβαλαν ως εγγυητές”, υπογράμμισε ο κ. Γιούργας που τόνισε πως η διοίκηση του κίνησε και τις νομικές διαδικασίες για τα χρέη του Ρυθμού.

“Κατά του κ. Ιωάννη Βούρτση για μια επιταγή 57 χιλιάδων ευρώ η οποία εκδικάστηκε τον Μάιο του 2018 και κατά του Νικολάου Βούρτση που όπως αναφέρουν εδώ οι δικηγόροι έγινε αναγγελία σε πτώχευση”, τόνισε ο κ. Γιούργας.
“Για όλους όσοι βρήκαμε ότι μας χρωστάνε κινήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες” επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ.

Ο κ. Γιούργας σημείωσε επίσης: “Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να καλύψει κάτι. Ούτε πιστεύω ότι έχει πρόθεση να πάει στη Γενική Συνέλευση να καλύψει οτιδήποτε. Θα παρίσταται στην Γενική Συνέλευση, θα υπογράψει, εγκρίνεται η Γενική Συνέλευση δηλαδή απλά θα επισημοποιηθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο και προσωπικά στον κ. Δήμαρχο να υπάρχει εδώ διαφάνεια. Γιατί εγώ δεν συμφωνώ με αυτά που είπε ο κ. Κουφός.

Δηλαδή το χθεσινοβραδινό που μας είπε ότι ήταν crash test δεν είναι κάτι με το οποίο συμφωνώ. Το είπαμε και χθες πως ο 4412 σας δίνει το δικαίωμα να κάνετε ότι θέλετε. Ότι θέλετε μέχρι 20.000 ευρώ. Όμως αν θέλετε να έχουμε μια καλή αγαστή συνεργασία και με διαφάνεια θα θέλαμε να μας ενημερώνετε. Απλά να μας ενημερώνετε”.

“Και το δεύτερο που θέλω να τονίσω ότι δεν είναι δυνατόν ότι σαν εταιρεία που έχουμε αντιδίκους με εκατομμύρια ευρώ να σας εξουσιοδοτούμε να κάνετε ότι θέλετε. Δεν γίνεται. Δεν θα έπρεπε να έρθει καν ως εισήγηση.

Εγώ δεν λέω ότι ήρθε εκ του πονηρού. Και πραγματικά πιστεύω ότι ο κανονισμός αυτός είναι λάθος, όμως εμείς ως διοίκηση δεν τον ενεργοποιήσαμε ποτέ. Δεν πήρα ποτέ εγώ αρμοδιότητες να κάνω ότι γουστάρω ως πρόεδρος. Αυτό ζητήσατε.

Ελπίζω για να τα πάμε καλά στο μέλλον καλό θα είναι να αλλάξετε τρόπο λειτουργίας. Εύχομαι να έχουμε καλή συνεργασία στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ, διότι το ξαναλέω υπάρχουν σκιές και αυτές είναι στο χέρι της εκάστοτε διοίκησης να τις λύσει” κατέληξε την τοποθέτηση του ο κ. Γιούργας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.