ΧΑΜΟΣ στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ζωγράφου με άρωμα… δεοντολογίας! «Κατεβάστε την κάμερα είναι παράνομο! – Δείξτε μου το νόμο, τα συμβούλια είναι ανοιχτά!» (ΦΩΤΟ)

Γράφει η Μπέττυ Γιάννα 

Έγινε χθες Πέμπτη 17 Οκτωβρίου το δημοτικό συμβούλιο με παρουσία πλήθους κόσμου. Για μια ακόμη φορά το «zografounews» ήταν εκεί, και για μια ακόμη φορά η κ. Μπότου (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου) δεν μας επέτρεψε να βιντεοσκοπήσουμε. Τελικά θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε τόσα χρόνια με την καινούρια διοίκηση Θώδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η μαγνητοφώνηση συνομιλιών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι παράνομη πράξη, καθώς η συνεδρίαση είναι δημόσια. Και όμως, η κυρία Μπότου όταν ξεκίνησαμε να βιντεοσκοπούμε, μας αποκάλεσε παράνομους και μας κάλεσε επιτακτικά να κατεβάσουμε το κινητό μας για να συνεχίσει τη συνεδρίαση. Την ώρα εκείνη τον λόγο είχε εντελώς συμπτωματικά όπως και την πρώτη φορά ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Ζωγράφου Μπροστά». 

Όταν λοιπόν της είπαμε να μας δείξει το νόμο που λέει ότι απαγορεύεται να βιντεοσκόπησουμε, μας απάντησε ότι αυτό ορίζει ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ποιος κανονισμός κυρία Μπότου; Ο κανονισμός δεν προβλέπει αυτά που εσείς επικαλείστε. Είναι ξεκάθαρος!

«Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι. Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθένα από αυτούς που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει τη συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο.

Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.»  

Μπότου: «Η κυρία τι τραβάει εκεί; Τι είναι; Είναι παράνομο αυτό που κάνετε κυρία μου κατεβάστε το κινητό. Δεν επιτρέπεται να βιντεοσκοπείτε αποσπασματικά. Το ορίζει ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου.»

Δημοσιογράφος: «Γιατί παρανομώ; Είμαι δημοσιογράφος. Αλλά και να μην ήμουν τα δημοτικά συμβούλια είναι ανοιχτά και μπορεί ο καθένας να βιντεοσκοπήσει ακόμη και αν είναι πολίτης. Ποιος νόμος το λέει; Δείξτε μου το νόμο. Δεν είμαι παράνομη. Δείτε τον κανονισμό λειτουργίας από το 2008 με υπογραφή Παυλόπουλου.»

Μπότου: «Απαιτεί ειδική διακασία. Να κάνετε αίτηση. Δεν επιτρέπεται η αποσπασματική βιντεοσκόπηση μόνο ολόκληρη από την αρχή μέχρι το τέλος.»

Δημοσιογράφος: «Είμαι ιδιωτικό μέσο και δεν έχω την πολυτέλεια να βιντεοσκοπήσω 10 ώρες.»

Και κάπου εκεί πήρε τον λόγο ο συνάδελφος και αντιδήμαρχος κ. Καλαρρύτης για να μας πει ότι είναι αντιδεοντολογικό αυτό που κάνουμε, να βιντεοσκοπούμε δηλαδή αποσπασματικά. Ο κ. Καλαρρύτης μας έκανε μαθήματα δεοντολογίας! Τον ευχαριστούμε!

Δηλαδή κ.Καλαρρύτη εσείς βιντεοσκοπείτε ολόκληρη τη συνεδρίαση της Βουλής και στο τέλος την δημοσιεύετε ολόκληρη στο άρθρο σας και δεν επιλέγεται ως δημοσιογράφος τα κυριότερα σημεία… Μάλιστα…

Επειδή αυτο το «πανηγύρι» με την κάμερα κράτησε κάμποση ώρα, τελικά υπακούσαμε στις εντολές της κυρίας Μπότου για έναν και μόνο λόγο. Γιατί εκείνη την ώρα υπήρχαν στην αίθουσα εργαζόμενοι από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δήμο Ζωγράφου και είχαν έρθει για ένα συγκεκριμένο αίτημα. Δεν χρωστούσαν λοιπόν σε τίποτα να ξημερώσουν ακούγοντας εμάς και την κυρία Μπότου για το αν πρέπει, ή οχι να βιντεοσκοπήσουμε!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος κ.Θώδας όταν κάποια στιγμή αργότερα πήρε τον λόγο, είπε ότι ο δήμος έχει στα πλάνα του κάποια στιγμή να βάλει «live streaming», απλώς λόγο φόρτου εργασίας δεν έχουν προλάβει.

Μόνο να μην φτάσουν Χριστούγεννα και πούμε τα κάλαντα όλοι μαζί κ.Θώδα.

Μέχρι τότε εμείς δεν μπορούμε να βιντεοσκοπήσουμε δηλαδή; Στην επόμενη συνεδρίαση θα το ξανακάνουμε! Αλλιώς να το θέσετε στο δημοτικό συμβούλιο ως θέμα και να ψηφίσετε ότι δεν θέλετε κάμερες στα ανοιχτά δημοτικά συμβούλια! Άκουσον άκουσον! Απαγορεύεται η αποσπασματική βιντεοσκόπηση!!!

Μετά τον κ. Καλαρρύτη και τα μαθήματα δεοντολογίας για δημοσιογράφους, πήρε τον λόγο ο κ.Αγγελόπουλος που είπε ότι καλό θα ήταν να λυθεί το ζήτημα, γιατί βλέπει στην αίθουσα αρκετά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα είπε και κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. «Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ( υπενθυμίζουμε ότι και πάλι η κ.Μπότου μας είχε απαγορεύσει να βιντεοσκοπήσουμε) κάποιος αντιδήμαρχος με βιντεοσκοπούσε κρυφά με το κινητό του ενώ μιλούσα, τον κατάλαβα φυσικά αλλά δεν είπα τίποτα…»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν ξεκινήσουμε εμείς να βιντεοσκοπούμε τη συνεδρίαση, κάποιος άλλος κύριος στο βάθος, εκεί που καθόταν και ο πρώην δήμαρχος κ.Καζάκος (φυσικά ήταν και αυτός στη συνεδρίαση) τραβούσε κανονικά βίντεο με το κινητό του, αλλά ω του θαύματος σε αυτόν δεν έγινε καμία επίπληξη και δεν τον είδε ουδείς!

Κυρία Μπότου καλό θα ήταν να το λύσετε το ζήτημα με τη βιντεοσκόπηση και αν ο νόμος σας φαίνεται ασαφής να το θέσετε στο δημοτικό συμβούλιο και να απαγορεύσετε τις κάμερες με ψήφισμα. Και στη συνέχεια να ενημερώσουμε και εμείς με την σειρά μας τον ζωγραφιώτικο λαό γι αυτή την αντιδημοκρατική απόφαση. Γιατί σε όλους τους άλλους δήμους της Αττικής επιτρέπεται.

Και όταν καμιά φορά σε κάποιο δήμο γίνεται κάτι ανάλογο και τα πράγματα φτάσουν στη δικαιοσύνη ρίξτε μια ματιά τι μπορεί να συμβεί:

(ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ και όχι με δημοσιογράφους) 

«Και με την άδεια του Εισαγγελέα η βιντεοσκόπηση δημοτικών συμβούλων κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ.– Δικαίωση του Προέδρου της ΑΝΕΚ Γιάννη Διαμαντή που βιντεοσκοπούσε το Μ.Λελέκη.

Με εισαγγελική διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, απορρίφτηκε η από 12-8–2016 ,εξώδικη δήλωση (επέχουσα θέση μήνυσης) του δημοτικού συμβούλου Μιχαήλ Λελέκη κατά του Προέδρου της ΑΝΕΚ Ιωάννη Διαμαντή.

Συγκεκριμένα ο Μιχαήλ Λελέκης με την εξώδικη δήλωση (επέχουσα θέση έγκλησης) εγκαλούσε το Πρόεδρο της ΑΝΕΚ και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Διαμαντή, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου  στις 9 Αυγούστου 2016,φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε μεταξύ άλλων και τον Μιχαήλ Λελέκη, με το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς  τη συναίνεση του τελευταίου ,παραβιάζοντας τα προσωπικά του δεδομένα.

Συμφωνα με το σκεπτικό της Εισαγγελικής διάταξης που εκδόθηκε στις 13 Μάιου 2017 και απορρίπτει τη εξώδικη δήλωση –μήνυση του Μ.Λελέκη,  η μαγνητοφώνηση συνομιλιών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι παράνομη πράξη καθώς η συνεδρίαση είναι δημόσια.

Και με την άδεια του Εισαγγελέα λοιπόν  η βιντεοσκόπηση δημοτικών συμβούλων, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ.

Μία απόφαση που δικαιώνει τον Πρόεδρο της ΑΝΕΚ  Γιάννη Διαμαντή που βιντεοσκοπούσε το Μ.Λελέκη, κάτι που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στην εν λόγω συνεδρίαση όταν τέθηκε το θέμα, αναφέροντας ότι η συνεδρίαση είναι δημόσια και κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί.»

Αυτά κ.Μπότου για να ξέρουμε τι λέμε! Να σας υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο έχει αποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια, σε περίπτωση που έχετε ασθενή μνήμη! Η βιντεοσκόπηση λοιπόν επιτρέπεται και είναι νόμιμη και αυτό θα κάνουμε και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Τρίτη φορά δεν έχει!

Δεν ξεκινήσαμε καλά! Καθόλου καλά!

Μπέττυ Γιάννα 

Διαβάστε επίσης:

«Καυτά ερωτήματα» για τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ από τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο

Τελικά επιτρέπεται ή όχι η βιντεοσκόπηση στα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Ζωγράφου; Ακόμη περιμένουμε από την κ. Μπότου να μας λύσει τον… «γρίφο»!!!

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.