Τελικά επιτρέπεται ή όχι η βιντεοσκόπηση στα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Ζωγράφου; Ακόμη περιμένουμε από την κ. Μπότου να μας λύσει τον… «γρίφο»!!!

Θέλετε να ξέρετε… Τι δεν θέλουν να ξέρετε? Μπερδευτήκατε;

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε επισημάνει την στάση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά την βιντεοσκόπηση αποσπασμάτων της Συνεδρίασης από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα «Zografounews.gr»

Σας υπενθυμίζουμε:

Η απαγόρευση λήψης πλάνων, χωρίς κάτι τέτοιο να το προβλέπει σε κανένα σημείο του ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, και για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεδριάσεων του Δήμου μας, γεννά εύλογα ερωτηματικά και προκαλεί εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πολύ καλύτερα (εφόσον υπήρχε έστω ως σκέψη), η συζήτηση για τις βιντεοσκοπήσεις να γίνονταν πριν από την τρίτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις δύο πρώτες δεν υπήρχε πρόβλημα με τη λήψη πλάνων) και όχι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και μάλιστα στο πιο κρίσιμο σημείο της.

Περιμένουμε εναγωνίως από την Πρόεδρο κ. Μπότου να μας παρουσιάσει το σκεπτικό της απαγόρευσης λήψης πλάνων και να μας αναλύσει σε ποιο κανονισμό στηρίχθηκε για την κίνηση της αυτή. 

Δεκατρείς μέρες έχουν περάσει από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και ακόμη περιμένουμε από την κυρία Μπότου να μας στείλει τον κανονισμό ή αν επιθυμεί να τον αναρτήσει στο επίσημο site του δήμου. Τελικά υπάρχει ή οχι κανονισμός που να απαγορεύει την βιντεοσκόπηση στα ανοιχτά δημοτικά συμβούλια; Μπορεί ή όχι ο δημοσιογράφος ή ο οποιοσδήποτε πολίτης και δημότης να καταγράψει τη συνεδρίαση; Έχει μήπως ψηφιστεί κάτι τέτοιο από δημοτικό συμβούλιο και δεν έχει γίνει γνωστό;  Απαιτείται μήπως ειδική άδεια που αποφασίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι;

Εμείς στα τόσα χρόνια που κάνουμε αυτή τη δουλειά – και είναι πολλά – γνωρίζουμε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει τα δημοτικά συμβούλια και να καταγράψει ότι θέλει. Πολλώ δε μάλλον ένα ιδιωτικό δημοσιογραφικό μέσο.

Στο άρθρο 9 που αφορά τη λειτουργία ενός δημοτικού συμβουλίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι. Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθένα από αυτούς που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει τη συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο.

Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.»  

Έχει αλλάξει κάτι και δεν το γνωρίζουμε;

Το καλύτερο βέβαια κατά τη γνώμη μας θα ήταν oι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής μας να μπαίνουν στα σπίτια όλων των πολιτών που ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, τόσο εκείνη τη στιγμή, όσο και όποτε θέλουν οι ίδιοι από το YouTube. Κάτι που τον κάνουν αρκετοί δήμοι στην Αττική μέσω του «Local tv» ή άλλης διαδικτυακής τηλεόρασης.

Αλλιώς να ενημερώσουμε την κυρία Μπότου ότι τα ιδιωτικά μέσα θα βιντεοσκοπούν ότι θέλουν και όσο θέλουν. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βιντεοσκοπήσουμε όλο το δημοτικό συμβούλιο ή ότι εσείς θέλετε. Θα καταγράφουμε αυτά που κρίνουμε ότι ενδιαφέρουν τον Ζωγραφιώτικο λαό και πρέπει να δημοσιεύσουμε. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε με 3.000 ευρώ περίπου το μήνα να έχετε ζωντανή κάλυψη ολόκληρης της συνεδρίασης και να «μπείτε» στα σπίτια όλων των δημοτών, που αυτό θα ήταν και το καλύτερο και το πιο δημοκρατικό.

Παρά ταύτα εμείς θα περιμένουμε τον κανονισμό που το απαγορεύει! Ειδάλλως θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πάντα για την έγκυρη ενημέρωση του Ζωγραφιώτικου λάου.

Μ.Γ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.