Κακοκαιρία «Μήδεια»: Τελικά, ποιος είναι υπεύθυνος για την κοπή των δέντρων;

Η κοπή ενός δέντρου, στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική αν το δέντρο βρίσκεται εντός ή εκτός οικισμού, αν βρίσκεται εντός κάποιας ιδιοκτησίας ή σε κοινόχρηστο χώρο. Η απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα στην πρόσφατη κακοκαιρία προκάλεσε πινγκ- πονγκ απόδοσης ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο απεστάλη στις 15 Ιανουαρίου, στην καρδιά, δηλαδή του χειμώνα, ζητώντας άδεια από το δασαρχείο και συνδρομή από δήμους και κατοίκους για το κλάδεμα και την κοπή των δέντρων στις περιοχές της Φιλοθέης – Κηφισιάς.

O Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είχε διατελέσει για αρκετά χρόνια δήμαρχος Αμαρουσίου, τόνισε ότι η κοπή δέντρων δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ εξήγησε ότι «εάν ένα δέντρο είναι σε ιδιωτικό χώρο, είναι ευθύνη του ιδιώτη. Τώρα εάν είναι σε αστικό περιβάλλον ευθύνη φέρει ο Δήμος, εάν πρόκειται για πεύκα μέσα σε πλατεία, τότε πρέπει να δώσει άδεια το δασαρχείο, αλλά όταν υπάρχουν καλωδιώσεις, όπως στην περίπτωση που μας απασχολεί, τότε η ευθύνη είναι μόνο του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτός μόνο μπορεί να κόψει και να κλαδέψει δέντρα. Ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη εάν υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια. Και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν χρειάζεται να ενημερώσει κανέναν. Πηγαίνουν τα συνεργεία του και κάνουν τη δουλειά», είπε ο κ. Πατούλης.

«Μιλάμε και για ένα έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που έστειλε στις 15 Ιανουαρίου. Μα στην καρδιά του χειμώνα όπου έχουμε βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους, έπρεπε να το κάνει; Αυτά έπρεπε να γίνουν από το καλοκαίρι. Όποιος ευθύνεται θα πρέπει να παραιτηθεί» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Τι είχε ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου

Ειδικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου είχε προαναγγείλει επιθεώρηση και συντήρηση των δικτύων στην περιοχή Φιλοθέης – Κηφισιάς. Στο επίκεντρο της επιθεώρησης θα ήταν τα δέντρα που «έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, για να τηρούνται τα όρια ασφαλείας»,
καθώς, όπως αναφέρει το έγγραφο «η επαφή ή η γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες». Ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα που προκαλούνται όταν δέντρα κλάδοι επισφαλούς ανοχής «πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα, σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (π.χ. χιονοπτώσεις)», κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ εξηγούσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την αποψίλωση χόρτων γύρω από τους στύλους των εναέριων γραμμών, που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές και ζήτησε από το δασαρχείο «άδεια για κλάδεμα δένδρων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς και για την κοπή δένδρων επισφαλούς αντοχής, για την εξάλειψη των κινδύνων πτώσης τους πάνω στα δίκτυα, σε περιόδους κακοκαιρίας».

Τι απαντά η ΚΕΔΕ

Τη δική της εκδοχή έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που σημείωσε ότι οι δήμοι, με βάση τον σχετικό κανονισμό «δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας». «Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

Επίσης, οι δήμοι επισημαίνουν ότι δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν τον στόλο των μηχανημάτων που απαιτούνται «για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών».

Δύσκολη, είναι σύμφωνα με την ΚΕΔΕ και η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματός τους, καθώς όπως λέει, αρκετά δέντρα δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Την ίδια ώρα, οι δήμοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν εμπόδια στον τομέα της πρόληψης, ακόμη κι όταν ένας δήμος κρίνει ότι ένα δέντρο πρέπει να κοπεί.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί από τα φαινόμενα αυτά», σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Οι δήμοι ζητούν την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθεσία, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός «εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Σύμφωνα με όσα ισχύουν εάν ένας ιδιώτης θέλει να κλαδέψει ένα δέντρο μέσα σε ιδιοκτησία του σε περιοχή που δεν είναι δασική δεν χρειάζεται άδεια. Για την κοπή του δέντρου τα πράγματα αλλάζουν. Εάν το δέντρο βρίσκεται σε οικόπεδο εντός σχεδίου τότε ο ιδιώτης πρέπει να βγάλει άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας με αίτηση που κάνει μέσω δικού του μηχανικού στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Αν η κοπή πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο οικοδομικών εργασιών τότε πρέπει να συμπεριληφθεί μέσα στην οικοδομική άδεια. Αν τώρα το δέντρο βρίσκεται εκτός σχεδίου ή σε δασική περιοχή τότε απαιτείται άδεια από το οικείο δασαρχείο. Αν βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο τότε την ευθύνη για την κοπή του δένδρου έχει ο Δήμος. Ο ιδιώτης πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του εκάστοτε Δήμου και να υποβάλλει αίτημα για κοπή ή κλάδεμα. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί και η γνωμοδότηση οδηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει. Αν το δένδρο είναι σε δασική περιοχή τότε ο Δήμος απευθύνεται στο Δασαρχείο, όπως σε άλση ή πάρκα του εκάστοτε Δήμου.

Ο κ. Γιώργος Σκορδίλης αντιδήμαρχος Κηφισιάς και υπεύθυνος Πρασίνου του Δήμου,  επισήμανε αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κακοκαιρία «Μήδεια», το οποίο άφησε χιλιάδες νοικοκυριά των βορείων προαστίων χωρίς ρεύμα για μέρες: «Στην περίπτωση που υπάρχουν καλώδια ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, είτε για κοπή είτε για κλάδεμα. Και απευθυνόμαστε στη ΔΕΗ. Η γνωμοδότηση αυτή είτε θα μας επιτρέψει το κλάδεμα αφού πρώτα κόψει την παροχή ρεύματος στο συγκεκριμένο σημείο η ΔΕΗ, είτε αναλαμβάνει με δικά της συνεργεία, είτε με εργολάβους όπου γίνεται η κοπή ή το κλάδεμα. Έτσι σε περίπτωση δένδρου κοινόχρηστου χώρου με καλώδια γίνεται αυτό που σας είπα παραπάνω. Αν τα καλώδια είναι σε ιδιοκτησία και υπάρχει δένδρο μέσα στην ιδιοκτησία ο ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει αίτηση στην ΔΕΔΔΗΕ, ο Δήμος δεν εμπλέκεται».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη ο ΔΕΔΔΗΕ είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένες κλαδεύσεις μέσα στο Δήμο για διάστημα είκοσι ημερών μπορεί και μήνα πριν τη θεομηνία, αλλά όπως επισήμανε η έλλειψη προσωπικού δεν βοηθά ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα για κλαδέματα ή κοπές. «Η αδυναμία η μεγάλη της ΔΕΔΔΗΕ να διεκπεραιώσει με το υπάρχον δυναμικό που έχει όλα τα αιτήματα δημιούργησε αυτό το πρόβλημα. Όπως και το γεγονός ότι εν έτη 2021 δεν έχουμε υπογειοποιημένο σύστημα καλωδίωσης για τον ηλεκτροφωτισμό όπου και από εκεί δημιουργούνται οι πυρκαγιές, γιατί ως χώρα είμαστε πολύ πίσω και όπως σας είπα η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.