Γυμνάσια, λύκεια -λιανεμπόριο: Τι αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι -Ποιο σενάριο είναι το πιθανότερο!

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Πέμπτη για να αξιολογήσει εκ νέου την εξέλιξη του κορωνοϊού, ιδίως στην Αττική, η οποία εξελίσσεται σε νέα Θεσσαλονίκη. Εάν η Αττική βρεθεί σήμερα, όπως θεωρείται πιθανό, “στο κόκκινο”, αύριο Παρασκευή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για γυμνάσια- λύκεια, αλλά και το λιανεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε βιαστεί να ανακοινώσει το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Έντονο προβληματισμό ωστόσο προκαλεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η αύξηση των κρουσμάτων κορρωνοϊού κατά τις τελευταίες ημέρες ειδικά στην Αττική, θέτοντας σε αμφιβολία την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό το λόγο, πληροφορίες αναφέρουν ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι, καθώς είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να χειριστεί πολιτικά ένα πισωγύρισμα στο λιανεμπόριο (τύπου click away), να προτιμήσει να αναβάλει για μία εβδομάδα το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων ή το πολύ των Λυκείων.
Το γεγονός στην ουσία, επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας στην ουσία ότι η Αττική «μπλοκάρει» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Δεύτερες σκέψεις στους λοιμωξιολόγους
Σε αυτό οδηγεί και η στάση μεγάλης μερίδας των μελών της επιτροπής των ειδικών που εκφράζουν «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με την ειλημμένη απόφαση από το υπουργείο Παιδείας για επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων στα θρανία, φοβούμενοι ένα πιθανό τρίτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Νωρίτερα ο κ. Γώγος είχε  δηλώσει στην ΕΡΤ ότι η διασπορά του κορωνοϊού προβληματίζει και, αν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, πιθανόν να ανατραπεί και να πάμε για αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα είναι κυρίως η Αττική και είναι πιθανό να προστεθεί στις περιοχές στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού.

Επομένως, είναι πιθανό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στην περιφέρεια Αττικής να παραμείνουν κλειστά, αν σε αυτή την απόφαση συντείνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Άκρως ανησυχητική ήταν η εικόνα που παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού με επίκεντρο την Αττική.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον στην Αττική… αλλά αν η Αττική μπει στο «κόκκινο» δεν θα ανοίξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου ,είπε: «Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» τόνισε, σημειώνοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εκτιμά πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, ωστόσο προτείνει ταυτόχρονα τη λήψη περιοριστικών μέτρων για το λιανεμπόριο. Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ, πρότεινε να γίνονται αγορές με ραντεβού, ώστε να υπάρχει μείωση του συνωστισμού στα καταστήματα, ιδίως τα Σαββατοκύριακα όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα.

Σιωπή από την κυβέρνηση
Ειδικότερα, για το λιανεμπόριο γίνονται δεύτερες σκέψεις για επαναφορά του click away.

Από την κυβέρνηση προς το παρόν δεν κάνουν κανένα σχόλιο αναμένοντας την τελική εισήγηση των ειδικών. Το ερώτημα δε είναι, τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν κληθεί να επιλέξει μεταξύ σχολείων και λιανεμπορίου. Δηλαδή εάν θα ανοίξει τα σχολεία, κλείνοντας εντελώς τα εμπορικά καταστήματα ή εάν θα αναζητήσει μία μέση οδό, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Πηγές» του υπ. Παιδείας ανέφεραν ότι η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αφορά μόνο τις κόκκινες περιοχές, που ωστόσο θα επηρεάσει και το θέμα της λειτουργίας των σχολείων σε αυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.