Δεν έμειναν όπλα για τον άνθρωπο

Δεν έμειναν όπλα για τον άνθρωπο

Προς το τέλος της δημιουργίας του σύμπαντος εμφανίστηκαν τα πουλιά, τα ζώα, τα ψάρια, τα ερπετά …κι όλο το ζωϊκό βασίλειο.

Ο υπεύθυνος για την τοποθέτησή τους στο κατάλληλο περιβάλλον ήταν ο Επιμηθέας. Κι επειδή ο συγκεκριμένος ήταν λίγο «άρπα – κόλλα» έκανε προχειροδουλειά κι …»ό,τι βρέξει ας κατεβάσει»!

Στο μεταξύ, είχε πάρει εντολή από το Δία να βοηθήσει τα ζωντανά ώστε να επιβιώσουν για να μην εξολοθρεφτούν μεταξύ τους.

«…όλα τα έφτιαξα με σοφία, είπε ο Μεγάλος, εσύ βάλε τις λεπτομέρειες. Αν κάποιο υστερεί σε κάτι βρες το κατάλληλο όπλο να ισοφαρίσει το μειονέκτημα. Πρέπει να προστατευτεί από τα άλλα είδη και να επιβιώσουν όλα πάνω στη γη…»

Τι στο καλό, εννοούσε ο Δίας μ΄ αυτό που είπε «κατάλληλο όπλο»; Ο Επιμηθέας, για να πούμε την αλήθεια, προβληματίστηκε, όσο μπορούσε βέβαια. Μέχρι που μπήκε στο μοναδικό υπέρ-κατάστημα του Όλυμπου.

Κοίταξε τα ράφια κι ένα χαμόγελο ικανοποίησης φώτισε το πρόσωπό του. Υπήρχαν αραδιασμένοι όλων των ειδών οι εξοπλισμοί. Μισόκλεισε τα μάτια και είδε τις εικόνες των ζώων. Τέλειες θα τις έκανε! Θα τα ταίριαζε όλα πολύ ωραία, καταπώς ήξερε. Νόμιζε πως ήξερε, (το σχόλιο δικό μου).

Σε κάποια ζώα έδωσε δύναμη, όχι όμως και ταχύτητα. Μ΄αυτήν προίκισε τα πιο αδύναμα. Στα πιο μικροκαμωμένα χάρισε το πέταγμα ή σπίτι κάτω από τη γη με διαδρόμους, πατώματα, ανέσεις! Σε άλλα χάρισε γούνες για το κρύο, πυκνό τρίχωμα ή προβιά αδιαπέραστη στην παγωνιά, νύχια γαμψά, δόντια κοφτερά κλπ.

Σε κείνα που δεν έδωσε τίποτα ήταν εκείνα που γεννοβολούσαν παιδιά στη σειρά,… τόσα όσα να μην χαθεί η ράτσα τους. Τα εξάντλησε όλα τα εφόδια. Άφησε τα ράφια αδειανά. Στο τέλος, έτριβε τα χέρια του με τη δουλειά που έκανε.

Αλλά όταν μπήκε στην αίθουσα του Μεγάλου, του έγινε η αποκάλυψη. Είχε αφήσει έξω μια μεγάλη κατηγορία όντων. Τους ανθρώπους. Ο Μεγάλος τον κατσάδιασε και μετά τον έδιωξε.

Ο Επιμηθέας, αγαθός πλήν τσαπατσούλης, έκανε τότε, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πριν. Σκέφτηκε.

Είχε βέβαια τη δικαιολογία στο τσεπάκι. Πού να ξέρει ότι θα έφτιαχνε κι άλλο δημιούργημα ο Μεγάλος!Διαφορετικό από αυτά που υπήρχαν ήδη. Και πώς θα το προστάτευε τώρα έτσι γυμνό και άοπλο που ήρθε στον κόσμο; Μιλάμε για τον άνθρωπο, φυσικά, και γιατί τον άφησε τελευταίο απ΄ όλα τα είδη; Άκρη δεν έβγαζε.

Ο αδελφός του, ο Προμηθέας -ατσίδας με τ΄ όνομα- τον ηρέμησε:

-Άστο επάνω μου, το ΄χω…

Στο άψε σβήσε, σκάρωσε μια ληστεία κι άρπαξε τις τέχνες από το οπλοστάσιο της θεάς Αθηνάς. Τέχνες που θα έκαναν τη ζωή του ανθρώπου εύκολη.

Για την ιστορία, πρέπει να διευκρινίσω, πως η Αθηνά ήταν αντίθετη με την κλοπή. Γι αυτό έγινε -τρόπον τινά- εν αγνοία της, ώστε να μην κοντραριστεί με τον Ολύμπιο Αρχηγό. Γνώριζε την παλιά διαμάχη μεταξύ Προμηθέα και Δία. Αλλά, εμμέσως βοήθησε τους ανθρώπους και τους παραχώρησε τις τέχνες.

Έτσι έγινε η αρχή, που ο Προμηθέας βγήκε το μαύρο πρόβατο. Ακολούθησε η κλοπή της φωτιάς (τα είπαμε αυτά) κι έκανε για δεύτερη φορά το Δία να βγει από τα ρούχα του.

Για το κλείσιμο, σας έχω και μια άλλη πληροφορία: Μέσα στις διάφορες τέχνες, ξυλουργική, γλυπτική, της καλλιέργειας γης, της ύδρευσης κλπ υπήρχε και η τέχνη της πολιτικής! την έκλεψε κι αυτήν ο Προμηθέας!

Το επιμύθιο: Την τελευταία αυτή, την τέχνη της Πολιτικής δεν πρέπει να την καλοέμαθαν οι Έλληνες… ανέκαθεν φάλτσαραν. Δε νομίζετε;

Μήπως να πάρουμε κάποια επιπλέον μαθήματα; Λέω… μήπως;

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.