Ήταν Φίλος ο Προμηθέας…

Ήταν Φίλος ο Προμηθέας…

Ήταν Φίλος ο Προμηθέας… Για να είναι ο Προμηθέας τόσο πονηρός θα έχει και λίγο ανθρώπινο αίμα να κυλάει στις φλέβες του! Ένας πετυχημένος συνδυασμός ανθρώπινου και θεϊκού!

Γιατί άραγε, τον καταδίωξε ο Δίας; Ο Προμηθέας είναι αυτός που τόλμησε και ξεγέλασε τον πανίσχυρο θεό.

Ανέκαθεν υπήρχε μια συμφωνία για τα σφάγια. Να παίρνουν όλοι οι θεοί αναλογικά κομμάτια από τα σφάγια. Αλλά μια μέρα ο Ζευς την πάτησε, γιατί ο παμπόνηρος Προμηθέας του έδωσε τα κόκκαλα! Τα είχε τυλιγμένα σε κοιλιά βοδιού κι επειδή έκαναν μπούγιο, ο ισχυρός αλλά ευκολόπιστος θεός πήρε το μεγάλο δέμα.

Όταν άνοιξε τη συσκευασία(!)… τι να δει; Όλο πέτσες και κόκκαλα -κρέας καθόλου- εκτός που είναι ανθυγιεινά… δεν μπορεί και να τα μασήσει! Η συνέχεια, δεν λέγεται, αλλά εγώ τη φαντάζομαι… του τα πέταξε στο κεφάλι και μετά τον κυνήγησε γύρω από το τραπέζι, την τάβλα που είχε στηθεί γι αυτό το λόγο.

Τον καημένο το Δία! Έγινε ρεζίλι των σκυλιών μπροστά στους άλλους θεούς και τις θεές! Σ΄ αυτούς που είναι και κατώτεροί του! Πόσοι θα χάρηκαν με τη γκάφα του!… -έχουν μεταξύ τους ανταγωνισμό-… με το ζόρι κρατούσαν τα γέλια τους. Ακόμα και η σοβαρή, κατά τα άλλα, Εστία, βγήκε, προφασιζόμενη πως πάει να φτιάξει τη στέκα στα μαλλιά της!

Για να τιμωρήσει λοιπόν ο Δίας αυτόν τον ατίθασο διανοούμενο αποφάσισε πως πρέπει να του δώσει ένα γερό μάθημα. Τον εκδικήθηκε μέσω των ανθρώπων, στερώντας τους τη φωτιά.

Μα ο Προμηθέας ήτανε διαόλου κάλτσα… και δεν τον είπα τυχαία διανοούμενο, χρησιμοποιούσε το μυαλό του και ενεργούσε σύμφωνα με ό,τι τον ορμήνευε η σκέψη του. Σκεφτόταν πριν ενεργήσει, προτέρημα, που πολλοί στερούνται.

Δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, σκαρφίστηκε ένα τρόπο κι έκλεψε την φωτιά από τον Όλυμπο για να τη δώσει πίσω στους φίλους του, στη γη, … όχι τίποτ΄ άλλο αλλά για να έχουν να ψήνουν τα κοψίδια οι άνθρωποι και να τρώνε μαγειρεμένο φαγητό. «Της σχάρας», δεν είχαν βρει την κατσαρόλα ακόμα.

Αναρωτιέμαι, σ΄ αυτό το σημείο, γιατί ο Δίας ξεσπούσε την οργή του στους ανθρώπους… Τι του έφταιξαν; Ένεκα οι απανωτές παγίδες που του έστηνε ο Προμηθέας; Εκτός και ακολουθεί τη λογική που λέει:

Ο φίλος του εχθρού μου είναι κι αυτός εχθρός μου! Πόσο παλιός κανόνας κι είναι ακόμα σε ισχύ!

Επακολούθησε δεύτερη, σκληρότερη τιμωρία για τα άμοιρα πλάσματα της γης. Τους έστειλε «πακέτο» την Πανδώρα με ένα πακέτο, ξύλινο, σκαλιστό, με πετράδια στολισμένο, ένα αριστούργημα! Κι ενώ είχε ειδοποίηση η Πανδώρα να μην το ανοίξει, η περιέργειά της μας χαντάκωσε. Αν και σφραγισμένο, το άνοιξε και χύθηκαν όλα τα δεινά που υπήρχαν τότε στον κόσμο κι όλα τα άλλα που θα ακολουθούσαν! Εκτός απ΄ την ελπίδα.

Όσο για τον εξεγερμένο θεό τον έστειλε εξορία, δεμένο πισθάγκωνα και τον αλυσόδεσε σ΄ ένα βράχο του Καυκάσου. Το μαρτύριό του κράτησε πολύ, δεν έχουμε στοιχεία αν ήταν μέρες, μήνες ή χρόνια, μέχρι που ένα άλλο γενναίο παλικάρι, ο Ηρακλής τον ελευθέρωσε.

Κάποιοι λένε πως πέρασαν 30 χρόνια, αλλά εγώ επειδή ξέρω πως ο χρόνος για τους θεούς είναι άγνωστη έννοια, δεν θα πω κάτι συγκεκριμένο.

Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι πως ο Προμηθέας θυσιάστηκε για να ξαναδώσει στους ανθρώπους τα όπλα της τεχνολογίας και της επιστήμης, αλλά και να τους μεταδώσει θεϊκά στοιχεία, αφού η φωτιά, εκτός των άλλων, είναι σύμβολο πνευματικότητας.

Μήπως οδηγηθήκατε σε συνειρμούς για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος που έρχεται; και τι σημαίνει θυσία για χάρη του ανθρώπινου είδους;

Κλείνω με την ευχή, κατάλληλη για το τριήμερο και όχι μόνο: Φως, όλο και περισσότερο φως!!!

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.