Επιτροπή Γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας Δήμου Ζωγράφου: «Στοιβάζουν νήπια σε χώρους γυμνασίων και δημοτικών – ΦΤΑΝΕΙ πια με την ΚΟΡΟΪΔΙΑ! ΚΤΙΣΤΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ!

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΔΙΕΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ 7:00μμ

Η επιστημονική γνώση λέει ότι κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του νέου ανθρώπου. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε με ευθύνη του κράτους να παρέχονται ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής αγωγής σε όλα τα παιδιά. Στην πράξη η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των δημόσιων νηπιαγωγείων (χρηματοδότηση, υποδομές και προσωπικό).

Έκτοτε οι κυβερνήσεις αλλά και οι διοικήσεις του Δήμου Ζωγράφου συνέχισαν στην ίδια ρότα. Τον Σεπτέμβριο (!!!) 2020 η διοίκηση Θώδα ξεκίνησε αιφνιδιαστικά εργασίες για 3 νέα τμήματα στο 3ο Νηπιαγωγείο (μέσα στο 8ο-12ο δημοτικό) χωρίς να συζητήσει με τη σχολική κοινότητα, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα υπαρκτά προβλήματα (ακατάλληλοι χώροι, τουαλέτες, προαύλιο). Αντί να μεταστεγάσει το 2ο-10ο Νηπιαγωγείο από τα απαράδεκτα container της Κοκκινοπούλου, άνοιξε και ένα επιπλέον τμήμα, πάλι σε container, αφού τα “φτιασίδωσε” με εξωτερικό βάψιμο. Αντίστοιχη είναι και φετινή πρόταση της δημοτικής αρχής για δημιουργία  πέντε αιθουσών νηπιαγωγείων σε χώρους σχολείων: στο 5ο Γυμνάσιο (3), στο 3ο Δημοτικό (1) και στο 12ο Δημοτικό (1).

Υπολογίζουμε ότι απαιτούνται 14 νέες αίθουσες για τα προνήπια κι άλλες 16 για να αντικατασταθούν υπάρχοντα ακατάλληλα Νηπιαγωγεία, που στεγάζονται σε ισόγεια/υπόγεια πολυκατοικιών και σε άθλια λυόμενα container (3 τμήματα, στο 2ο -10ο Νηπιαγωγείο). Είναι φανερό ότι διαιωνίζεται και βαθαίνει η υποβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό για την βελτίωση της κατάστασης έστω στο μέλλον.

Παράλληλα, οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν στο όριο χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή αυτοσχεδιάζει κάθε χρονιά, με μπαλώματα, στο…«και πέντε». Στριμώχνουν στους σταθμούς το 80% των προνηπίων, τα στοιβάζουν σε 25αρια τμήματα και σε αίθουσες που δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των παιδιών αυτής της ηλικίας. Η έλλειψη μόνιμου παιδαγωγικού προσωπικού θέτει ζητήματα στην ομαλή τους λειτουργία, αφού οι μισοί παιδαγωγοί είναι συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ, ΑΣΕΠ, σε καθεστώς μαθητείας. Δεν υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διατροφολόγοι. Υπάρχει 1 συμβασιούχος παιδίατρος για 700 παιδιά! Γύρω στο Δεκέμβριο κάθε χρονιά, η δημοτική αρχή εμφανίζει ως επιτυχία ότι «τελικά έμεινε εκτός μόνο διψήφιος αριθμός παιδιών»(!!!).

Χρόνια τώρα έχουμε βαρεθεί να ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες: «δεν υπάρχουν χώροι», «υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια», «οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα», «κάντε λίγη υπομονή ακόμα»…Φτάνει πια! Ακόμη και οι τέσσερις νέες αίθουσες που κτίζονται με προδιαγραφές ΚΤΥΠ στο οικόπεδο επί της Μακρυγιάννη (ίσως παραδοθούν το Νοέμβρη 2021), είναι καρπός της πίεσης γονιών και εκπαιδευτικών τα προηγούμενα χρόνια!

Τα παιδιά είναι το μέλλον!

Πρέπει να δουν εικόνες του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος!

Διεκδικούμε για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας του Ζωγράφου:

  • Εφαρμογή της υποχρεωτικής διετούς φοίτησης στο Νηπιαγωγείο με παιδαγωγικούς όρους. Όχι στη στέγαση των παιδιών μας σε κοντέινερ! Δεν είναι λύση η στέγαση παιδιών ηλικίας 5 ετών σε αίθουσες γυμνασίου! Κατάρτιση σχεδίου για την ανέγερση νέων σύγχρονων νηπιαγωγείων-παιδικών σταθμών, µε όλους τους αναγκαίους χώρους άθλησης, σίτισης και ξεκούρασης (πχ. στα οικόπεδα Φιλονόης, ΕΚΠΑ, Αστερίου, ανακατασκευή Γαλήνης). Εκσυγχρονισμός των παλαιωμένων υφιστάμενων δομών.
  • Στελέχωση των δομών με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της παιδαγωγικής σχέσης και η λειτουργία ολιγάριθμων τμημάτων για υγειονομικούς και παιδαγωγικούς λόγους.
  • Πρόγραμμα στήριξης από ειδικούς επιστήμονες, ώστε να ανακουφιστεί το αρνητικό αποτύπωμα των κλειστών σχολείων στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Τα παιδιά των παιδικών σταθμών είναι αφημένα έξω από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτείται σχεδιασμός για την ομαλή προσαρμογή τους.
  • Μέτρα για την ασφαλή και με υγειονομικούς όρους επαναλειτουργία των δομών. Εκπόνηση συγκροτημένου προγράμματος προαγωγής και ουσιαστικής παρακολούθησης της υγείας των παιδιών μας από ειδικευμένο προσωπικό.
  • Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Πρόσληψη διαιτολόγου για την επιστημονική παρακολούθηση του προγράμματος διατροφής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Υπάρχει φροντίδα για όλα αυτά;

Καλούμε όλους τους γονείς, τους φορείς του γονεϊκού κινήματος της περιοχής, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών, τους τοπικούς φορείς εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, τους αθλητικούς-πολιτιστικούς-εθνικοτοπικούς Συλλόγους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να ενώσουν τη φωνή τους με τις δικές μας!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ 7:00μμ

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ζωγράφου, 14/05/2021

Email: epitropi.prosxolikis@gmail.com

Τηλέφωνα επικοινωνίας με εκπροσώπους της επιτροπής: Νικολέτα 6981809135, Βαγγέλης 6972820724, Λίνα 6974817168, Αλεξάνδρα 6981256699, Μαρία 6983130838, Βάσω 6976612847

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.