ΖΩΓΡΑΦΟΥ – «Δεν έχουν την ευαισθησία, να ζητήσουν ένα ταπεινό συγνώμη και να πουν ότι μπορεί να διορθωθεί…»

Με Αρ.πρωτ. 8049 20/4/2021 – έλαβα την απάντηση στην επιστολή που είχα στείλει στον Δήμο, σχετικά με την εγκατάσταση οδηγών όδευσης τυφλών και την κοπή δένδρων σε προσφάτως ανακατασκευασμένα πεζοδρόμια του Δήμου Ζωγράφου.
Θεωρούν ότι η ανακατασκευή τους αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα έργα από την εφαρμογή στην πράξη, μάλλον δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές κατασκευές. Δεν θέλω να σας κουράσω, όποιος ενδιαφέρεται η επιστολή είναι στην διάθεση του.
Για τα πεζοδρόμια (αντιγραφή του κειμένου τους), φταίει η νομοθεσία, τα προγενέστερα κατασκευασμένα ακίνητα – με τις κατά τόπους «αυθαιρεσίες» όσον αφορά την προσαρμογή τους στις στάθμες των πεζοδρομίων (σκαλοπάτια, cour anglaises κλπ), τις εγκαταστάσεις ΟΚΩ κάτω από τα πεζοδρόμια, τις κλίσεις των οδών που στο Δήμο μας είναι ασυνήθιστα μεγάλες, κλπ κλπ και αυτός είναι και ο λόγος μη κατασκευής ραμπών ΑΜΕΑ σε κάποιες συμβολές οδών.

Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία επέλεξε να κατασκευάσει όδευση τυφλών, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι η εφαρμογή της στην υφιστάμενη κατάσταση που περιεγράφηκε παραπάνω θα ήταν δυσχερής και θα επέφερε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, με αποτέλεσμα που θα απέκλινε από το ιδανικό.

Ας σημειωθεί ότι, καθώς στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Ζωγράφου υπηρετεί μηχανικός του οποίου ο γιος είναι τυφλός, μετά το πέρας των εργασιών περπάτησαν την υλοποιημένη διαδρομή τυφλών επί των συγκεκριμένων πεζοδρομίων και διαπίστωσαν πως τα όποια προβλήματα, για μια ακόμη φορά, προκύπτουν από την αυθαίρετη στάθμευση οχημάτων και όχι από την κατασκευή της διαδρομής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η Υπηρεσία τους όπως αναφέρουν, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν αρτιότερη παρέμβαση στα πεζοδρόμια που πρόσφατα ανακατασκεύασε, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κινητικά δυσκολευόμενα άτομα κυκλοφορούν πλέον ασφαλή πάνω σε αυτά.

Η δε κοπή δένδρων αποτελεί πάντοτε την τελευταία λύση τους και πραγματοποιήθηκε μόνον σε σημεία όπου τα προβλήματα που προκαλούσαν ήταν αδύνατον να διευθετηθούν με άλλα τεχνικά μέσα. Έτσι, στην οδό Ιλισίων, σε αντικατάσταση των δένδρων που κόπηκαν φυτεύτηκαν νέα, (πικροδάφνες βέβαια που είναι θάμνοι) σε θέσεις που να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του κοινού επί των πεζοδρομίων.

Οσο για πεζοδρόμια της οδού Ο. Πάλμε έχουν επανασχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν με νέα εργολαβία του Δήμου.
Επειδή αναφέρονται γενικότητες και χρησιμοποιούνται προς εντυπωσιασμό κάποιες εκφράσεις, έχετε δει πολλές cour anglaises, στα πεζοδρόμια του Ζωγράφου;;; Αν εννοείται τα σκαλοπάτια στην Ιλισίων, είναι σκαλοπάτια εισόδου υπογείων.
Συμπεράσματα δικά σας, η επιστολή απευθύνεται σε μένα και γίνεται κοινοποίηση στην ΕΣΑμεΑ, δηλ. ιεραρχικά είμαι πάνω από αυτούς;;; Όταν μάλιστα έχουν λάβει στις 14 του μήνα επίσημη επιστολή από την Συνομοσπονδία, που ζητάει αναφερόμενη στην νομοθεσία, τις αναγκαίες επιδιορθώσεις των επικίνδυνων πεζοδρομίων. Δεν είμαι εγώ μια γραφική συμπολίτης που κάνω παρέμβαση, είναι οι πλέον κατάλληλοι, άτομα με ευαισθησίες, με διεθνείς αγώνες για την ισότητα και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Όταν υπάρχει φωτογραφικό υλικό με όλες τις επικίνδυνες κατασκευές, όταν τους έχουν επισημανθεί τα επικίνδυνα σημεία, δεν έχουν την ευαισθησία, να ζητήσουν ένα ταπεινό συγνώμη και να πουν ότι μπορεί να διορθωθεί, θα το κάνουμε. Δεν φταίνε οι κακοτεχνίες τους αλλά τα αυτοκίνητα, οι υδρορροές, τα σήματα του δρόμου, τα δένδρα κλπ, μα όταν κάνεις ένα νέο έργο όλα αυτά τα διορθώνεις, αν δεν τα διορθώσεις θα σου βγάλουν προβλήματα.
Λυπάμαι, η ευαισθησία που θέλετε να δείξετε, θα ήταν σε ένα προς ένα σημείο επισήμανσης τι μπορεί να γίνει, όχι προς σε μένα αλλά προς την Συνομοσπονδία, και να μην αναφέρατε σε αυτά τα δυνατά άτομα, ότι χρησιμοποιήσατε κάποιον από αυτούς για να επιβεβαιώσετε το αλάνθαστο σας.»

Zoe Papaserafeim/Μένουμε Ζωγράφου

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.