Ήττα της διοίκησης Θώδα στο ζήτημα της αφής κανδυλίων στο νεκροταφείο! «Είναι γνωστές οι πολλές παράνομες δραστηριότητες που γίνονται στα νεκροταφεία, οριακά με μαφιόζικες πρακτικές!»

Στο δημοτικό συμβούλιο της 19/11 (που διεκόπη λόγω παρέλευσης της προβλεπόμενης ώρας τηλεδιάσκεψης και συνεχίστηκε στις 24/11) έγινε μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της αφής κανδυλίων στο νεκροταφείο μας.

Θυμίζουμε ότι το 2010 επί δημαρχίας Καζάκου ελήφθη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που παραχωρούσε στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ την άσκηση της σχετικής αρμοδιότητας. Όμως από τότε δεν έγινε τίποτα παρόλο που πέρασαν άλλες 2 διοικήσεις, ενώ ενδιάμεσα η αρμοδιότητα είχε αφαιρεθεί από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπά τους στο νόμο του «Καλλικράτη» (και επανήλθε με τον «Κλεισθένη»). Στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση που έφερε η διοίκηση καταψηφίστηκε με 16 κατά έναντι 13 υπέρ αναγκάζοντας τη διοίκηση να ξανασκεφτεί πλέον πώς θα ξαναφέρει το θέμα προς έγκριση.

Σε ΔΣ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ τον Ιούλη το θέμα επανήλθε και η διοίκηση της ΜΑΞΙΑΔΗΖ που ανήκει στην πλειοψηφούσα συμπαράταξη είχε δεσμευτεί ότι το ζήτημα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για συνολική συζήτηση. Κάτι τέτοιο αντιστοιχεί άλλωστε στο δημοτικό συμβούλιο που αφενός είναι πολιτικό όργανο, αφετέρου είναι η θεσμική συλλογική έκφραση του δήμου που είναι ο μόνος μέτοχος της μονομετοχικής Α.Ε. ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Δυστυχώς, η διοίκηση συστηματικά ξεχνά ότι η ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι δημοτική επιχείρηση και μονίμως «υπενθυμίζει» ότι είναι μία Α.Ε. λες και είναι ίδια με όλες τις ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες.

Και υποτιμά συστηματικά τα συλλογικά πολιτικά όργανα, ακολουθώντας τις αντίστοιχες λογικές και του σημερινού θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση. Μία δημοτική κίνηση όπως εμείς που δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ δεν έχει τη δυνατότητα να συζητήσει πουθενά τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν περιουσία του δήμου αν δεν έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο όπως πρέπει.

Στη λογική αυτή, η διοίκηση Θώδα έφερε το ζήτημα όχι για να συζητηθεί συνολικά πρώτη φορά μετά το 2010 αλλά απλά για να εγκριθεί…ο τιμοκατάλογος υπηρεσιών αφής κανδυλίων για να προχωρήσει τη διαδικασία οργάνωσης της συγκεκριμένης λειτουργίας στο νεκροταφείο. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ κ.Άγις Παπακωνσταντίνου επιμόνως έλεγε ότι το μόνο θέμα συζήτησης είναι ο τιμοκατάλογος και όλα τα άλλα που αναφέρθηκαν συνολικότερα είναι…εκτός θέματος. Δεν μας είπε το ίδιο, όμως, και όταν παραδέχτηκε ότι η διοίκηση σκοπεύει να εκχωρήσει τη λειτουργία σε επιχείρηση ενοικίασης εργαζομένων, κάτι που δεν αναφερόταν πουθενά εισηγητικά και αναγκάστηκε να το παραδεχτεί μετά τις επίμονες ερωτήσεις από όλη την αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΜΑΞΙΑΔΗΖ και του δήμου μας είπαν ότι η πρόθεσή τους είναι να διερευνήσουν αν ο δήμος μπορεί να εξυπηρετήσει με εργαζόμενους την άσκηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Εκτιμούν προφανώς ότι αυτό δεν θα γίνει και είπαν ότι θα απευθυνθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ για να εγκρίνει εργαζόμενους. Όμως, αφενός επειδή εκτιμούν ότι θα εγκρίνει λιγότερους από τους αναγκαίους και επειδή αυτό διαδικαστικά αργεί και δεν θέλουν να χάνουν χρόνο (μετά από 10 χρόνια…) στο μεσοδιάστημα θα προχωρήσουν σε ενοικίαση εργαζομένων από κάποια ιδιωτική επιχείρηση.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη ακούγεται για αυτό το όνομα επιχειρηματία της περιοχής που εμπλέκεται και με τον υπό σύσταση Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και διατηρεί καλή σχέση με τη σημερινή διοίκηση της ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Και στο μέλλον, όταν ανοίξουν οι δουλειές και το φιλέτο μεγαλώσει προβλέπονται μεγαλύτερες μπίζνες από μεγαλύτερα ψάρια. Η τοποθέτηση στο ΔΣ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ ενός προσώπου του κεντρικού πολιτικού σκηνικού όπως ο κ.Σιάτρας (διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και στενός πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού) δείχνει ότι υπάρχουν μάλλον μεγάλα σχέδια για τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ.

Η θέση μας για το θέμα είναι συνοπτικά η εξής:

Το νεκροταφείο είναι σημαντική δημοτική περιουσία όποιου δήμου διαθέτει ένα
Όπου υπάρχει δημόσια περιουσία δυστυχώς ενδημεί ως συνήθως η κακοδιαχείριση και η διαφθορά, για αυτό ο,τιδήποτε πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, χωρίς εξυπηρετήσεις σε «ημετέρους».

Είναι γνωστές οι πολλές παράνομες δραστηριότητες που γίνονται στα νεκροταφεία, οριακά με μαφιόζικες πρακτικές. Με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το δήμο, τη φοροδιαφυγή και φυσικά την επιβάρυνση των πολιτών. Κάθε δήμος οφείλει κανονικά να εξαλείψει όλα αυτά προς όφελος των δημοτών του και όσων χρησιμοποιούν το νεκροταφείο. Είναι πηγή εσόδων αλλά και πληγή λόγω κακοδιαχείρισης.
Είμαστε εναντίον της εκχώρησης σε ιδιώτες, θεωρούμε ότι η άσκηση της αρμοδιότητας πρέπει να γίνει από τον ίδιο το δήμο και όχι τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ. Οι δημοτικές Α.Ε. διαρκώς φαίνεται ότι έχουν πολλά προβλήματα παθογενειών, κακοδιαχείρισης, διαπλοκής με «ημετέρους» ιδιώτες που στο τέλος αφήνουν φέσια. Τα παραδείγματα και στο δήμο μας είναι πολλά (AVEC, Ρυθμός) και ειδικότερα στο νεκροταφείο (χρέη ενοικιαστή σε κυλικείο νεκροταφείου).
Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναλάβει ο δήμος την συγκεκριμένη υπηρεσία για όλα τα μνήματα και όχι μόνο για 1000 από τα 17.000 όπως αναφέρθηκε για την πρώτη χρονιά…Έτσι είναι σα να ενδιαφέρεται απλά να πάρει μέρος της πίτας ή να «νομιμοποιήσει» μέρος των παράτυπων δραστηριοτήτων θέτοντάς τις υπό την αιγίδα του και ενώ οι ίδιες παρέες συνεχίζουν να λυμαίνονται το χώρο και τις υπηρεσίες του.
Η συζήτηση, λοιπόν, πρέπει να γίνει συνολικά, για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του νεκροταφείου προς όφελος των πολιτών και όχι μόνο  για τον τιμοκατάλογο. Ο δήμος είναι ο μόνος μέτοχος της Α.Ε. και εμείς μέλη του δημοτικού συμβουλίου του. Δεν γίνεται να μας ζητείται να τοποθετηθούμε μόνο επί των τιμών εφόσον πριν δεν έχει έρθει το θέμα συνολικά για συζήτηση.
Η στάση μας κινήθηκε σε αυτούς τους άξονες. Τελικά, η πρόταση της διοίκησης δεν πέρασε αφού δεν εξασφάλισαν την πολυπόθητη συναίνεση του κ.Αγγελόπουλου. Το φλερτ που διαρκεί καιρό φαίνεται ότι θα πάρει καιρό να γίνει και η διαπραγμάτευση είναι σκληρή…Ο κ. Αγγελόπουλος και η παράταξή του δεν αμφισβήτησαν την ουσία της λογικής της διοίκησης Θώδα (να αναλάβει η ΜΑΞΙΑΔΗΖ τη λειτουργία της υπηρεσίας και μάλιστα και με ενοικίαση εργαζομένων), αλλά δήλωσε ότι θα στηρίξει μόνο αν επικαιροποιηθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2010 προσθέτοντας σε αυτήν τον χρόνο παραχώρησης του Δικαιώματος του Δήμου προς την Μ.ΑΞΙ.Α.ΔΗ.Ζ Α.Ε για 10 έτη χωρίς δικαίωμα εκχώρησης με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιονδήποτε τρίτο Φυσικό ή Νομικό πρόσωπο καθ’ όλη την διάρκεια της παραχώρησης αυτής. Η διαφωνία του κ. Αγγελόπουλου με τον κ.Θώδα είναι βασικά στο ποιό μεγαλύτερο ψάρι ετοιμάζεται να αναλάβει το φιλέτο στο μέλλον…

Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι αν περνούσε η εισήγηση της διοίκησης θα ήμαστε περίεργοι και περιμέναμε να δούμε ποιος ιδιώτης θα αναλάμβανε την εργολαβία. Περιμέναμε να δούμε για ποιο μέλος της τοπικής (ή και όχι) «επιχειρηματικότητας» γίνονταν όλα αυτά.

Αποδεικνύοντας και πάλι πόσο βαθιά κρατικοδίαιτη (από το κεντρικό κράτος ή τους ΟΤΑ) είναι αυτή η «επιχειρηματικότητα» τελικά. Θα ήταν χρήσιμα και διδακτικά όλα αυτά σε μία στιγμή που οργανώνεται και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας όπου ηγούνται όπως βλέπουμε οι παλιοί γνώριμοι κ. Τανταρούδας (διευθύνων σύμβουλος της ΜΑΞΙΑΔΗΖ) και Κροκίδης.   

ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.