Δήμος Ζωγράφου: Κλειστά για δύο εβδομάδες δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί πλην σχολείων ειδικής αγωγής – Όλες οι λεπτομέρειες!

Κλειστά θα παραμείνουν τις ερχόμενες δύο εβδομάδες τα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, δημοτικοί και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανακοίνωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται από γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, δασκάλους και λοιπό προσωπικό», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι προέχει η δημόσια υγεία. «Τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει και αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», πρόσθεσε.
Η κ. Κεραμέως  έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. «Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, για δύο εβδομάδες.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε όλη τη χώρα.

Η πρωτοβάθμια θα λειτουργήσει εξ’ αποστάσεως και με δύο αλληλένδετους τρόπους: με την εκπαιδευτική τηλεόραση και την τηλεκπαίδευση», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Από τις 9:00πμ της Δευτέρας θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ 2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα ανακοινωθεί αύριο», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Από τη Δευτέρα, η διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.  Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ – αυτή ήταν η σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, από τις 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία. Αυτές οι ώρες συμπεριλαμβάνουν και  μικρά διαλείμματα, πρόσθεσε η κ. Κεραμέως.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας «το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση  συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση και αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη. Εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων από τους παρόχους. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση».

«Κατανοούμε απόλυτα την αναστάτωση που προκαλεί στην καθημερινότητα κάθε νέο μέτρο που ανακοινώνεται, πόσο μάλλον όταν αφορά έναν τόσο ευρύ και ευαίσθητο πληθυσμό, όπως ο μαθητικός. Και, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Ωστόσο, όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί επιστήμονες. Η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευτούμε όλοι. Στόχος μας να βρεθούμε γρήγορα στις τάξεις των σχολείων μας και συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων», σχολίασε η υπουργός Παιδείας.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το ίδιο ισχύει και τώρα», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι«στο δημόσιο και την αυτοδιοίκηση για τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για τη ζωή και την ασφάλεια όλων. Αλλά οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να εξυπηρετηθεί η κοινωνία και να στηριχθεί η οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζουμε ρυθμίσεις και μέτρα που έχουμε προβλέψει για το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση» και επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο όπως η λειτουργία των υπηρεσιών με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και όχι λιγότερο από το 50% των εργαζομένων, χορήγηση ειδικής άδειας ή τηλεργασία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και διευκολύνσεις για τους γονείς μαθητών έως 15 ετών.

«Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό, νηπιαγωγείο ή βρεφονηπιακό σταθμό. Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, επίσης, εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής μόνο 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών. Η αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας, στη συνοχή και την αλληλεγγύη ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι κλειστοί από τη Δευτέρα, το προσωπικό που εργάζεται στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αλλά και σε άλλα Ν.Π.Δ.Δ. που παραμένουν κλειστά, πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.