Eπιβεβαίωση «Ζοgrafounews»: Παιδικοί Σταθμοί: Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε παιδαγωγό στη Βίλα – Αναγκαία τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης!

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ κο ΘΩΔΑ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ κα ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ ΣΤΗ ΒΙΛΑ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Πληροφορηθήκαμε για επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα κορονοϊού στο προσωπικό του Παιδικού Σταθμού της Βίλας Νίνου. Το συγκεκριμένο τμήμα έκλεισε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 για 2 εβδομάδες. Η Διεύθυνση των Παιδικών Σταθμών μας διαβεβαίωσε ότι ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και ότι έχει γίνει απολύμανση όλων των χώρων του Σταθμού.

Βιώνουμε στην πράξη το πόσο διάτρητα είναι αυτά τα πρωτόκολλα, αφού δεν προβλέπουν την πραγματοποίηση μοριακού ελέγχου (test) τόσο στο προσωπικό του σταθμού, όσο και στα παιδιά του τμήματος που έκλεισε! Οι γονείς φορτώνονται ατομικά την ευθύνη της στενής παρακολούθησης της υγείας του παιδιού τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το άγχος και την ανασφάλεια ότι πιθανόν το παιδί τους να είναι φορέας του ιού…Παράλληλα, μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα και μεγαλώνει η ανησυχία των γονέων, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Ενημερωθήκαμε προφορικά από τη Διεύθυνση ότι εκτός από το τμήμα που έχει κλείσει, τα υπόλοιπα τμήματα υπολειτουργούν (την περασμένη εβδομάδα έκλειναν στις 13:30). Πώς όμως θα δικαιολογήσουν οι γονείς την πρόωρη αποχώρηση από την εργασία τους για να παραλάβουν τα παιδιά τους; Δεν είναι δυνατόν να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία ενός Σταθμού, κάθε φορά που χρειάζεται να απουσιάσουν μέλη του προσωπικού!

Ήδη από το Σεπτέμβριο είχαμε ζητήσει έγγραφη ενημέρωση (αρ.πρωτ. 16571/22-9-20) από τη Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών, μεταξύ άλλων και για το σχέδιο σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος covid – 19 και για σχετική ενημέρωση των γονέων. Ακόμη δεν έχουμε λάβει γραπτή απάντησή. Επανερχόμαστε και ζητούμε άμεση απάντηση:

 • Τι ενέργειες έχουν γίνει από το Δήμο και από τον ΕΟΔΥ από τη στιγμή που η εργαζόμενη επιβεβαιώθηκε ως θετική στον κορονοϊό; Γιατί λειτούργησε ο σταθμός τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου; Είχε προηγηθεί η απολύμανση σε όλους τους χώρους;
 • Γίνεται ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικό, παιδιά, κλπ);
 • Σε κάθε παιδικό σταθμό, καταγράφονται συστηματικά οι αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά και μέλη του προσωπικού; Παρακολουθείται η πορεία τους; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων ανά δομή;
 • Ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των τεστ που θα κάνουμε όλοι, ώστε να διασφαλίσουμε τις οικογένειές μας;

Για την ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών μας ζητούμε ο Δήμος:

 • Άμεσα να πραγματοποιήσει δωρεάν τεστ σε όλο το προσωπικό και στα παιδιά του Παιδικού Σταθμού της Βίλας Νίνου, ιδίως στα παιδιά του τμήματος που έκλεισε.
 • Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσει σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος.
 • Να δοθούν οδηγίες στους γονείς, σε συνεργασία με τον Παιδίατρο, για τη στενή παρακολούθηση της υγείας των παιδιών, που απομακρύνθηκαν από το Σταθμό.
 • Να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία όλων των τμημάτων του Σταθμού. Να προσληφθεί προσωπικό λόγω έκτακτων αναγκών, αφού το υπάρχον δεν επαρκεί για την ομαλή τους λειτουργία.
 • Να υπάρχει επίσημη, πλήρης και καθημερινή ενημέρωση όλων των γονέων σχετικά με την κατάσταση.

Το τμήμα που έκλεισε αποτελείται από 25 νήπια και δύο παιδαγωγούς! Εάν προσθέσουμε το υπόλοιπο προσωπικό του σταθμού, οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος στη δομή είναι πάνω από 30 άτομα. Ρωτάμε ευθέως: Η κατάσταση αυτή είναι συμβατή με τις βασικές αρχές για τον περιορισμό της διασποράς του ιού;

Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα για:

 • Αποσυμφόρηση τμημάτων για παιδαγωγικούς και υγειονομικούς λόγους. Δεν είναι δυνατόν το Κράτος να επικαλείται την ατομική ευθύνη του πολίτη και την ίδια στιγμή να στοιβάζει σε 25αρια τμήματα βρέφη και νήπια…
 • Μόνιμες προσλήψεις παιδαγωγών και προσωπικού καθαριότητας.
 • Προληπτικά επαναλαμβανόμενα test στο προσωπικό των παιδικών σταθμών και στα παιδιά, προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως οι φορείς του ιού και να περιορίζεται η διασπορά του
 • Εκσυγχρονισμό της προσχολικής στέγης, δημιουργία κατάλληλων και υγιεινών αιθουσών. Εδώ και τώρα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία των νέων σύγχρονων παιδικών σταθμών στη βίλα Παυλίνα και στο οικόπεδο της Φιλονόης.
 • Ουσιαστική παρακολούθηση της υγείας και της ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών μας από ειδικούς επιστήμονες συνεργαζόμενους με τις δομές
 • Να προχωρήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύνδεση των παιδικών σταθμών με τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την εξασφάλιση της παρουσίας υγειονομικών σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Πώς τοποθετείται η Διοίκηση του Δήμου για όλα τα παραπάνω;

Τι μέτρα θα πάρετε για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στους παιδικούς σταθμούς; Είμαστε σε αναμονή της απάντησής σας.

Με εκτίμηση,

Για την Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμου Ζωγράφου

Καρανικόλα Ελένη, Παγούνη Εύα, Καζάκος Βαγγέλης

Δείτε τι έγραφε πριν μέρες το «zografounews»:

Κρούσμα κορωνοιού σε δημοτικό παιδικό σταθμό του δήμου Ζωγράφου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.