Συνέντευξη Βασίλη Θώδα: «Οραματίζομαι έναν δήμο φωτεινό, καθαρό, φιλικό και ανθρώπινο…»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», μεταξύ άλλων δήλωσε και πως οραματίζεται την πόλη μας στο τέλος της δημοτικής θητείας . 

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Ζωγράφου στο τέλος αυτής της δημοτικής θητείας;

Έναν δήμο φωτεινό, καθαρό, φιλικό και ανθρώπινο. Έναν δήμο λειτουργικό και ψηφιακό. Έναν δήμο που θα κρατάει τους συμπολίτες μας για φαγητό, ένδυση, διασκέδαση στην αγορά μας και θα προσελκύει πολίτες και από άλλους δήμους. Έχουμε ήδη προγραμματίσει εκτεταμένες αναπλάσεις σε πλατείες και χώρους πρασίνου, όπως σας είπα νωρίτερα, όπου φοιτητές, μαθητές, οικογένειες και όλες οι ηλικίες θα μπορούν να διαβιούν, να αλληλεπιδρούν, να κοινωνικοποιούνται σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον με διαρκώς βελτιούμενους όρους. Η δημαρχία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να αφήσεις κάτι καλύτερο από αυτό που παρέλαβες. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε τα εξής: 

Διαχείριση απορριμμάτων. Ένα μείζον ζήτημα για όλη την Αττική, για όλη την Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας θέση ως δήμαρχος Ζωγράφου, ποιες κινήσεις γίνονται ή πρέπει να γίνουν;

Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την αγορά νέου στόλου απορριμματοφόρων. Ο δήμος είχε μείνει πίσω σε αυτό. Βρήκαμε μια κατάσταση όπου πολλά από τα απορριμματοφόρα βρίσκονταν εκτός λειτουργίας ή έχρηζαν συντήρησης.

Προωθήσαμε τη διαδικασία για την επέκταση της υπογειοποίησης κάδων απορριμμάτων, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προγραμματίζεται η τοποθέτηση καφέ κάδων για βιολογικά απόβλητα σε χώρους εστίασης και σούπερ μάρκετ. Επίσης, είμαστε «τυχεροί» που έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακύκλωση, και αυτό φαίνεται από τον όγκο των ανακυκλούμενων υλικών που μεταφέρουμε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Σαφώς το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι μείζον και πρέπει να ξεφύγουμε πλέον από τη λογική της χωματερής, η οποία επιβαρύνει τη δημόσια υγεία, προσβάλλει την αισθητική μας και δεν συνάδει με τις απαιτούμενες πρακτικές της εποχής μας.

Δείτε τι δήλωσε αναφορικά με την πανδημία και την αντιμετώπιση της κρίσης:

Πληθαίνουν οι αυτοδιοικητικές φωνές αλλά και αυτές των συλλογικών οργάνων, που ζητούν επιπλέον στήριξη στους δήμους λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Θεωρείτε ότι χρειάζονται οι δήμοι περαιτέρω στήριξη λόγω των πιέσεων που έχουν δεχθεί;

Οι δήμοι σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος της κρίσης τα τελευταία δέκα χρόνια. Η υπερδεκαετής μνημονιακή περιπέτεια της χώρας άσκησε τεράστια πίεση στις υπηρεσίες και στις δομές του κεντρικού κράτους, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού να στραφεί προς την εγγύτερη βαθμίδα διοίκησης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αλήθεια είναι ότι οι δήμοι ανταπεξήλθαν, στήριξαν στον βαθμό που μπορούσαν, αλλά και πέρα από τις δυνατότητες και τα μέσα που είχαν, τις τοπικές κοινωνίες. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις παραμένουν. Τώρα, με την πανδημία, εκδηλώθηκε νέο κύμα πίεσης στο οποίο οι δήμοι και πάλι υπέστησαν πίεση και πάλι ανταποκρίνονται. Οπότε, ναι, χρειάζονται στήριξη οικονομική και ενίσχυση σε προσωπικό. Γίνονται κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίες είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση.

Θα επηρεαστεί η εξέλιξη του έργου σας;

Κοιτάξτε, αναπόφευκτα υπάρχουν ανατροπές. Από μια κρίση τέτοιου μεγέθους επηρεάζονται οι πάντες. Εκτιμώ όμως ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει για την τετραετία. Αναταραχή στην καθημερινότητα υπάρχει. Πολλοί υπάλληλοι του δήμου απουσιάζουν, είτε με άδεια ειδικού σκοπού είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο δήμος όμως πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, και αυτό σημαίνει μεγαλύτερο βάρος σε αυτούς που παραμένουν. Όλοι υπερβάλλουν εαυτόν και αυτό είναι που κράτησε την Ελλάδα όρθια στην κρίση. Αισθάνομαι απεριόριστη εκτίμηση για τους ανθρώπους του δήμου, που δίνουν πραγματική μάχη.

Από την πλευρά σας, ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε για την αντιμετώπιση της κρίσης ως δήμαρχος Ζωγράφου;

Πρέπει να σας πω ότι πήραμε μέτρα πολύ νωρίς. Για την ακρίβεια, πολλά από τα μέτρα που ανακοίνωνε η κυβέρνηση τα είχαμε ήδη λάβει για να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Κλείσαμε παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, μεγάλα πάρκα όπου συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος, αναστείλαμε εκδηλώσεις, δώσαμε άδεια σε υπαλλήλους των ΚΕΠ αλλά και του δήμου γενικότερα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, κάναμε υποχρεωτική την προσέλευση κατόπιν ραντεβού και διάφορες άλλες δράσεις, όλα αυτά πριν ανακοινωθούν ως υποχρεωτικά. Δημιουργήσαμε αμέσως την υπηρεσία «Είμαστε δίπλα σου», με την οποία αναλάβαμε την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τους δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Μοιράσαμε και μοιράζουμε χιλιάδες μάσκες, γάντια και αντισηπτικά στα σχολεία, στις υπηρεσίες του δήμου και σε συνδημότες μας που τα έχουν ανάγκη. Κάνουμε συνεχώς απολυμάνσεις σε πλατείες, πεζοδρόμια, στάσεις, κοινόχρηστους χώρους, δημοτικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκκλησίες, γηροκομεία, κοινωνικές δομές κ.ά., ενημερώσαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τους δημότες για τα μέτρα προφύλαξης.

Να περάσουμε στα αυτοδιοικητικά αλλά και στα του δήμου σας. Ο Δήμος Ζωγράφου είναι πόλη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω του ότι θεωρείται φοιτητούπολη. Πώς μπορούν να περιοριστούν τα προβλήματα στάθμευσης αλλά και το έντονο κυκλοφοριακό;

Έχουμε στο πρόγραμμά μας και προσπαθούμε να βρούμε λύση για τη δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ καθώς και ανοιχτών χώρων στάθμευσης. Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για δύο μεγάλους υπόγειους χώρους στάθμευσης μέσω ΣΔΙΤ, για να υπάρξει ανάσα. Ο Δήμος Ζωγράφου είναι πυκνοκατοικημένος, με πυκνή επίσης δόμηση, και στον μεγάλο αριθμό κατοίκων προστίθενται και οι χιλιάδες φοιτητές. Οπότε καταλαβαίνετε ότι τα θέματα της στάθμευσης και το κυκλοφοριακό είναι δύσκολη άσκηση. Θα τη λύσουμε όμως. Σχεδιάζουμε αύξηση των δρομολογών της δημοτικής συγκοινωνίας και επίσης υπάρχει πλέον σύνδεση με τη στάση του μετρό στην Κατεχάκη, ώστε να διευκολύνεται κατά το δυνατόν η μη χρήση των Ι.Χ.

Αναφορικά με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που σχεδιάζει:

Ποια έργα και δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια είναι στον σχεδιασμό σας;

Υλοποιούμε ήδη την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των δημοτών, αυξάνοντας τις συναλλαγές που μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της νέας ιστοσελίδας του δήμου, στην οποία σχεδιάζουμε την ενσωμάτωση όλο και περισσότερων συναλλαγών, από πληρωμές και παράβολα, μέχρι έκδοση πιστοποιητικών και ενημερώσεις, ώστε να μη χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα, διευρύνουμε την τηλεφωνική εξυπηρέτηση για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Ενισχύουμε τις υπηρεσίες και τα μέσα καθαριότητας, η οποία είναι για εμάς μεγάλο στοίχημα.

Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τον εμπορικό κόσμο του δήμου για να συνδιαμορφώσουμε στρατηγική για την ενίσχυση και την ανάδειξη της τοπικής αγοράς. Το είχαμε ξεκινήσει, αλλά τώρα με την πανδημία η οποία επέφερε μεγάλο χτύπημα στα μαγαζιά, κυρίως στην εστίαση, αυτό καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο. Ενισχύουμε στον υπερθετικό βαθμό τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Έχουμε καταθέσει προτάσεις και τεχνικό δελτίο για τη λειτουργία της προσχολικής αγωγής στον δήμο μας και βέβαια σε μία εβδομάδα θα βγει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση ενός νέου, μεγάλου και σύγχρονου παιδικού σταθμού, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει επτά νέες αίθουσες παιδικών σταθμών.

Ευελπιστούμε επίσης ότι σε έναν χρόνο από τώρα, ίσως και συντομότερα, θα είμαστε ο πρώτος δήμος στη χώρα ο οποίος θα διαθέτει πλήρη κάλυψη δικτύου οπτικών ινών, με υπερ-υψηλές ταχύτητες διαδικτύου, σε όλες του τις περιοχές. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στις πλάκες των πεζοδρομίων –στην ουσία καινούργια πεζοδρόμια–, καθώς και πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις πλατειών, οι οποίες θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Επιπλέον, έχουμε προγραμματίσει μέχρι το τέλος του χρόνου να αλλάξουμε τον οδοφωτισμό όλου του δήμου σε LED, κάτι το οποίο πέραν της εξοικονόμησης θα αλλάξει και αισθητικά τη βραδινή εικόνα της πόλης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.