4 Μαΐου ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα – Kαμία έκπτωση στη δημόσια υγεία!

Θα ανοίξουν όλα σταδιακά χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον ΣΚΑΪ. 
«Θα κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή πριν σταδιακώς βγούμε σε μια μετάβαση στην ομαλότητα. Δουλεύουμε νυχθημερόν για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πλάνο επιστροφής το οποίο θα είναι βιώσιμο. Εκείνο το οποίο πρυτανεύει είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Και στο πλάνο μετάβασης στην ομαλότητα, θα είμαστε πολύ ειλικρινείς και συνεπείς στο πλάνο μετάβασης στην κανονικότητα», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στο σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αφού αναφέρθηκε στο άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων και τη μερική λειτουργία δικαστηρίων στις 27 Απριλίου, είπε ότι «στη συνέχεια, σταδιακά, ανά εβδομάδα, θα έχουμε τις μεταγενέστερες φάσεις. Η λογική είναι ότι θα μπούμε σε μια μερική κανονικότητα, διατηρώντας πάντα τους κανόνες. Η λογική στην οποία θα στηριχθούμε δεν είναι ότι ξαφνικά θα ανεβάσουμε τον διακόπτη και θα βρεθούμε όπως είχαμε συνηθίσει». «Πολλά θα παραμείνουν ως κομμάτι της ζωής μας.

Η κοινωνική απόσταση, η προστασία των ευάλωτων , η έλλειψη συγχρωτισμού και η ατομική υγιεινή θα παραμείνουν. Αλλά από 4 Μαΐου και σταδιακά κάθε εβδομάδα θα έχουμε ένα άνοιγμα. Θα έχουμε εμπορικά καταστήματα, σχολεία και στο τέλος τον τουρισμό. Η όλη φάση θα διαρκέσει συνολικά ένα δίμηνο. Δηλαδή όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος θα είναι μια μετάβαση προς την ομαλότητα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε: «Ο τουρισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και εφόσον μπορέσουμε να γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε και το επίπεδο που έχουμε σήμερα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι θα ανοίξουν σταδιακά όλες οι βαθμίδες για αποφυγή συγχρωτισμού. «Τα σχολεία υπό τους όρους που υπάρχουν σήμερα θα ανοίξουν και κατά την άποψή μου είναι αναγκαίο να ανοίξουν για να υπάρχει και ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

«Η Γ’ λυκείου έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και θα προταχθεί λόγω εξετάσεων», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει μια ανασύνταξη της ύλης για να είναι τα παιδιά απολύτως προετοιμασμένα για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική πρόβλεψη που έχει υιοθετηθεί. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο πλάνο για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων. Θα διατηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις, θα επεκταθούν οι αίθουσες. Είμαστε έτοιμοι για πανελλαδικές».

«Θα υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Θέλω να αντιλαμβάνονται οι οικογένειες ότι μεριμνούμε ώστε να μην υπάρξει η εξάπλωση με το άνοιγμα των σχολείων. Από την άλλη πλευρά είμαστε απολύτως έτοιμοι να διαχειριστούμε το οτιδήποτε συμβεί», είπε. «Υπό τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα, τα σχολεία θα ανοίξουν, με τις προφυλάξεις δημόσιας υγείας που θα υιοθετήσουμε», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει πιθανότητα νέων κρουσμάτων αλλά έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.