ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΦΩΤΙΑ για τον προϋπολογισμό του δήμου Ζωγράφου με ΜΟΛΙΣ 13 ΨΗΦΟΥΣ: «Τα χρέη στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ Σταθόπουλου και Βούρτση, η αχρείαστη νέα ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ και οι δημόσιες σχέσεις σε γιορτές και πανηγύρια…»

Ανακοίνωση δημοτικής κίνησης Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη για τον προϋπολογισμό του δήμου Ζωγράφου για το 2020

Ο φετινός προϋπολογισμός που κατέθεσε η διοίκηση του κ.Θώδα στο δημοτικό συμβούλιο της 19/12 συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξαν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές διοικήσεις του δήμου μας.

Παρά τις διακηρύξεις των μελών της, που μέχρι πέρυσι ήταν στα «έδρανα» της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν ένα προϋπολογισμό που είναι σχεδόν πανομοιότυπος με των διοικήσεων Καλλίρη-Καφατσάκη, αυτούς δηλαδή που καταψήφιζαν οι κκ Μπότου, Μετικαρίδης, Παπακωσταντίνου, Γρίβας, η τοπική ΝΔ και άλλοι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο φετινός προϋπολογισμός μάλιστα ψηφίστηκε με τη νέα αντιδημοκρατική διαδικασία που προβλέπει ο Κλεισθένης. Πήρε μόλις 13 ψήφους από την συμπολίτευση (την κοινή πλέον παράταξη Θώδα-Παπακωνσταντίνου-Γιαννακόπουλου με τη συμμετοχή του κ.Καλαρρύτη) και 17 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά (από τις παρατάξεις Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση, ΜΑΖΙ, Αγαπώ Ζωγράφου), ενώ οι 8 της παράταξης του κ.Αγγελόπουλου απείχαν.

Ο προϋπολογισμός πέρασε δηλαδή με μόλις 13 θετικές ψήφους σε ένα 41μελές δημοτικό συμβούλιο!

Οι 17 ψήφοι «κατά» από την αντιπολίτευση δεν θεωρήθηκαν ενιαία καταψήφιση, αφού για να γίνει αυτό πλέον με την παρούσα διαδικασία του Κλεισθένη θα έπρεπε να εκφράζουν ενιαία εναλλακτική αντιπρόταση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού…Σημειώνουμε βέβαια ότι και το ΜΑΖΙ της κ.Καφατσάκη που κατέθεσε αντιπροτάσεις στη συζήτηση δεν κατέθεσε σαφώς εναλλακτική αντιπρόταση στο τέλος προς ψήφιση και η παράταξη του κ.Αγγελόπουλου απλά απείχε της ψηφοφορίας.

Έτσι και οι δύο αυτές παρατάξεις διευκόλυναν την υπερψήφιση ακόμα και με αυτή τη φαιδρή διαδικασία. Αν είχαν ψηφίσει από κοινού εναλλακτική αντιπρόταση η πρόταση της διοίκησης θα είχε καταψηφιστεί, αλλά δεν το έκαναν και οι λόγοι είναι προφανείς στους καιρούς της πολιτικής «συναίνεσης». Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια που λέει κι ο λαός μας….

Εμείς ως δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη αναδείξαμε το γενικό πλαίσιο σφιχτής δημοσιονομικής λιτότητας που έχουν επιβάλει τα μνημόνια και οι νόμοι Καλλικράτη και Κλεισθένη, αλλά αναδείξαμε και τις ευθύνες της παρούσας και των προηγούμενων διοικήσεων για την εφαρμογή του τοπικά καθώς και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ακόμα και τώρα.

Ενδεικτικά είπαμε ότι στο νέο προϋπολογισμό η αύξηση των δαπανών των αιρετών (+50.000 ευρώ), των αμοιβών συμβούλων (+15.000) και του γενικού γραμματέα του δήμου (+4.000) και η αύξηση στις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές (+32.000) μαζί με την περαιτέρω μείωση 30.000 που θα μπορούσε άνετα να γίνει στις δαπάνες για συνέδρια και εορτές υπερβαίνουν με το ύψος των τροφείων (100.000) που αναγκάζονται να πληρώσουν οι γονείς του δήμου μας και φέτος.

Είπαμε επίσης ότι τα χρέη «ημέτερων» μισθωτών στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ είναι πολλαπλάσια των τροφείων (το χρέος του γνωστού κ.Σταθόπουλου του πρώην AVEC ισοδυναμεί με τροφεία 4-5 ετών, ενώ του κ.Βούρτση με τροφεία 1,5 έτους). Έτσι, η ΜΑΞΙΑΔΗΖ αντί να αποδίδει μέρισμα στο μόνο μέτοχό της, το δήμο, είναι χρεωμένη. Οι πολιτικές επιλογές, λοιπόν, ακόμα και υπό αυτό το σφιχτό πλαίσιο είναι σαφείς. Χρήματα στο στενό κύκλο πέριξ της σημερινής διοίκησης ενώ οι γονείς θα πληρώνουν…

Ολόκληρη η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου μας Χρίστου Τουλιάτου:

Ο φετινός προϋπολογισμός που κατέθεσε η διοίκηση του κ.Θώδα στο δημοτικό συμβούλιο της 19/12 συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξαν όλες οι προηγούμενες μνημονιακές διοικήσεις του δήμου μας. Παρά τις διακηρύξεις των μελών της, που μέχρι πέρυσι ήταν στα «έδρανα» της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν ένα προϋπολογισμό που είναι σχεδόν πανομοιότυπος με των διοικήσεων Καλλίρη-Καφατσάκη, αυτούς δηλαδή που καταψήφιζαν οι κκ Μπότου, Μετικαρίδης, Παπακωσταντίνου, Γρίβας, η τοπική ΝΔ και άλλοι τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γενικό πλαίσιο υποχρηματοδότησης των δήμων πλέον στην περίοδο των μνημονίων που τους οδηγεί να γίνουν φορομπηχτικοί μηχανισμοί και να στρέφονται στην εκχώρηση λειτουργιών τους σε ιδιώτες (που προωθείται περαιτέρω με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ). Χθες 20/12, άλλωστε, ψηφίστηκε στη Βουλή και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός, ο πρώτος υποτίθεται από όταν μπήκαμε στην «ανάπτυξη» και την «κανονικότητα».

Ένας προϋπολογισμός που προβλέπει ότι το 93% της φορολογίας θα αντληθεί από τα εργαζόμενα και λαϊκά στρώματα και φυσικά κινείται στο σφιχτό μνημονιακό πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και λιτότητας. Και δείχνει ότι η συστημική κρίση του καπιταλισμού που ζούμε εδώ και δέκα χρόνια υπήρξε ιδανική ευκαιρία για την άρση λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων με πρόφαση την αντιμετώπισή της. Και τελικά για τη μεταβίβαση των βαρών της κρίσης σε συντριπτικό βαθμό στα λαϊκά στρώματα.

Σε αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό το κονδύλι που προβλέπεται για τους δήμους είναι μόλις 1,86 δις, υποτριπλάσιο από το αντίστοιχο προ μνημονίων και εντός των περιορισμών που προβλέπει σχετικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019-22. Η άνω του 60% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) στους δήμους στην περίοδο των μνημονίων με την παράλληλη «αποκέντρωση» με εκχώρηση παραπάνω αρμοδιοτήτων οδηγεί τους δήμους στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας εις βάρος κυρίως των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις λίγες κατηγορίες εσόδων που η εκτίμηση εισπραχθέντων στο τέλος του 2019 για το δήμο μας θα είναι παραπάνω από τα προϋπολογισθέντα είναι τα ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Τα έσοδα αυτά όπως και οι ΚΑΠ για την κάλυψη γενικών αναγκών υπερβαίνουν τα αρχικά προϋπολογισθέντα, ενώ τα έσοδα από μισθώματα και από το νεκροταφείο υπολείπονται σοβαρά αυτών. Κάτι που δείχνει ότι ο δήμος έχει σοβαρή αδυναμία είσπραξης (ή έλλειψη βούλησης για αυτό…) από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του, την ίδια ώρα που κυρίως τα πιο λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να επωμίζονται τα ανταποδοτικά τέλη.

Η λειτουργία του δήμου πρακτικά στηρίζεται πλέον σε αυτά τα ανταποδοτικά τέλη, τις μειωμένες ΚΑΠ και το κυνήγι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιδοτήσεων.  Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του, αφού και λιγότερα χρήματα έχει και τα περισσότερα από αυτά τα έσοδα προορίζονται αναγκαστικά για συγκεκριμένα πεδία (π.χ. καθαριότητα) ή δίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και για συγκεκριμένους σκοπούς μόνο (π.χ. προγράμματα).

Η όλη δραστηριότητα του δήμου εξαντλείται στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από προγράμματα που μπορεί μεν να κάνουν κάποια έργα (ανακατασκευή γηπέδου Λαμπράκη, κάλυψη μισθών θέσεων ευέλικτης εργασίας από ΟΑΕΔ) αλλά βρίσκονται πάντα πολύ μακριά από τις πραγματικές ζωτικές ανάγκες μας για έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές, ανέγερσης χώρων λαϊκής ψυχαγωγίας-παιδείας-υγείας για όλες τις ηλικίες που για αυτές δεν προβλέπονται προγράμματα να τις χρηματοδοτήσουν. Αντί, λοιπόν να αναζητούνται πόροι για τη χρηματοδότηση των αναγκών των κατοίκων επιχειρείται να «χωρέσουν» κουτσουρεμένα οι ανάγκες μας σε όποιο πρόγραμμα διατίθεται σχετικά (και αν υπάρχει τέτοιο)….

Και ο φετινός προϋπολογισμός κινείται σε αυτό το πλαίσιο, εναρμονισμένος πλήρως με την απαγόρευση μη συμμόρφωσης στο πλαίσιο λιτότητας. Διατηρείται φυσικά η προϋπόθεση έγκρισης από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που μπορεί και να τον αλλάξει. Είναι φυσικά αντιαναπτυξιακός, και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι σε τόσο σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, με τις επενδυτικές δαπάνες δραματικά μειωμένες, με τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και από προγράμματα να έρχονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και όχι για τις πραγματικές ανάγκες μας.

Πλέον, μάλιστα, ως παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και η ψήφος μας να προσμετρηθεί σχετικά παρά μόνο αν έχουμε ολοκληρωμένη αντιπρόταση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (που αποδέχεται δηλαδή τη μνημονιακή λογική της λιτότητας) και που θα έχει ήδη εγκριθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου!

Απέναντι σε όλα αυτά, η δημοτική αρχή δεν έχει, όπως και οι προηγούμενες, κανένα διεκδικητικό και αγωνιστικό προσανατολισμό για την αύξηση των δραματικά μειωμένων ΚΑΠ και την απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων από αυτές τις ήδη μειωμένες ΚΑΠ. Καμία πρόθεση για αγώνα και διεκδίκηση μαζί με τους κατοίκους, το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, με κάλεσμα και πιθανή συμπόρευση με άλλους αγωνιζόμενους δήμους.

Αν παρέμενα μόνο σε αυτά τα στοιχεία, βέβαια, θα ήταν μία τοποθέτηση που εν πολλοίς μπορεί να γίνει σε κάθε δήμο πλέον, αφού το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο της λιτότητας είναι κοινό. Για τη στάση τους και την ανοχή τους σε όλα τα παραπάνω φταίνε όμως και όσοι και όσες διοίκησαν το δήμο μας εδώ και αρκετά χρόνια. Όχι μόνο επειδή συναίνεσαν και εφάρμοσαν όλο αυτό το πλαίσιο, αλλά και γιατί οδήγησαν το δήμο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με κατασπατάληση σε πολλά επίπεδα.

Δεν ευθύνεται άραγε η διοίκηση Καζάκου, πολιτική συνέχεια της οποίας είναι η σημερινή διοίκηση, για τα τεράστια χρέη από μισθώματα της ΜΑΞΙΑΔΗΖ; Η ΜΑΞΙΑΔΗΖ αντί να τροφοδοτεί με έσοδα το μόνο μέτοχό της, το δήμο, έγινε μία καταβόθρα πολύτιμων πόρων και μία εστία απευθείας αναθέσεων και προσλήψεων ημετέρων (κάτι στο οποίο θα επανέλθουμε αφού και πάλι στον ίδιο δρόμο κινείται και η διοίκηση Θώδα).

Μόνο τα χρέη του γνωστού κ.Σταθόπουλου από το AVEC είναι 4 με 5 φορές τα φετινά προβλεπόμενα τροφεία, μόνο τα χρέη των αδελφών Βούρτση είναι 1,5 φορά τα τροφεία που αναγκάζονται να πληρώνουν οι γονείς του δήμου μας.

Και η κατασπατάληση συνεχίστηκε με τις δαπανηρές πολιτιστικές εκδηλώσεις επί Καφατσάκη και θα συνεχιστεί πλέον, από ό,τι φαίνεται, στον αθλητισμό από τη νέα διοίκηση. Και αχρείαστες δαπάνες εγκρίνονται συνεχώς με απευθείας αναθέσεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη δαπάνη 3.950 ευρώ για μία μόλις εκδήλωση για τον εθελοντισμό που προάγει, όπως παραδέχτηκε άθελά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο ΔΣ, ακόμα και την χρήση εθελοντικών υπηρεσιών σε τομείς που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτονται από τις (υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες) δημοτικές υπηρεσίες.

Όλα αυτά στερούν από το δήμο πολύτιμα κονδύλια ακόμα και υπό το παρόν σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο και μετακυλίουν το κόστος στους εργαζόμενους κατοίκους της πόλης μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νέο προϋπολογισμό η αύξηση των δαπανών των αιρετών (+50.000 ευρώ, επειδή η διοίκηση Θώδα επέλεξε να αυξήσει τους αντιδημάρχους για λόγους πολιτικών συμμαχιών και συναλλαγών και έτσι μας φόρτωσε μία αχρείαστη νέα αντιδημαρχία «Εξυπηρέτησης πολιτών, Επικοινωνίας και Δημοσίων σχέσεων»), οι αυξήσεις των αμοιβών συμβούλων (+15.000) και του γενικού γραμματέα του δήμου (+4.000) και η αύξηση στις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές (+32.000) ισοδυναμούν με το ύψος των τροφείων (100.000) που αναγκάζονται να πληρώσουν οι γονείς του δήμου μας και φέτος. Θα μπορούσαμε να πούμε και πολλές άλλες τέτοιες σπατάλες όπως π.χ. την περαιτέρω μείωση 30.000 που θα μπορούσε άνετα να γίνει στις δαπάνες για συνέδρια και εορτές, αλλά η διοίκηση δεν το κάνει επειδή θέλει να κάνει «δημόσιες σχέσεις». Ή την τεράστια επιδότηση του Μουσείου Γουναρόπουλου (300.000 ευρώ!) που ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε πώς δικαιολογείται για ένα Μουσείο με μόλις 4 εργαζόμενους και τόσο λίγες εκδηλώσεις για τα χρήματα που παίρνει.

Ή τις δαπάνες για μελέτες που προβλέπονται, φυσικά με απευθείας αναθέσεις, και ενώ κάποιες είναι μάλλον αχρείαστες (π.χ. τι μας χρειάζεται ένα δαπανηρό και δύσκολο τεχνικά έργο υπογειοποίησης της οδού Αναστασάκη όταν η εκτροπή της κυκλοφορίας της, λόγω της μελλοντικής ενιαιοποίησης της πλατείας Δημαρχείου με το χώρο της Βίλας, μπορεί να γίνει πιο εύκολα αλλιώς;). Κι όλα αυτά ενώ αρνήθηκαν π.χ. για λόγους κόστους την πρότασή μας να δώσουν μόλις 9.250 ευρώ (όπως προέβλεπε η εναλλακτική λύση της τεχνικής υπηρεσίας) για μία μόνιμη τεχνική λύση διαπλάτυνσης του πολύ στενού πεζοδρομίου σε μέρος της Ευρυνόμης, μία λύση που θα έμενε για χρόνια διευκολύνοντας την κίνηση των πεζών στην οδό.

Οι πολιτικές επιλογές, λοιπόν, της διοίκησης Θώδα ακόμα και υπό αυτό το σφιχτό πλαίσιο είναι σαφείς. Χρήματα στο στενό κύκλο πέριξ της σημερινής διοίκησης και «δημόσιες σχέσεις» σε εορτές και πανηγύρια, ενώ οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν τροφεία και οι κάτοικοι τα ανταποδοτικά τέλη που δεν μειώθηκαν πρόσφατα…

Σημειώνουμε φυσικά ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς τον «ελέφαντα» που ευτυχώς διατηρείται εκτός δωματίου. Και εννοούμε φυσικά το δάνειο για την υπερκοστολογημένη αγορά του 50% της Βίλας με το οποίο επιβάρυνε υπέρμετρα το δήμο μας η διοίκηση Καζάκου.

Ένα δάνειο που νομιμοποίησε πλήρως η διοίκηση Καφατσάκη (παρά τις διεκδικήσεις του τοπικού κινήματος και ενώ ο αποθανών πρώην δήμαρχος κ.Καλλίρης προς τιμήν του είχε αρνηθεί να το κάνει) με την αποδοχή της δωρεάς του άλλου 50% από την οικογένεια Ζωγράφου με υποχρέωση, όμως, παραίτησης του δήμου από οποιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση ή καταγγελία της σύμβασης αυτής της συναλλαγής.

Ένα δάνειο που όπως μας θυμίζει κάθε χρόνο το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας αν εγγραφόταν στα οικονομικά του δήμου θα οδηγούσε άμεσα σε χρεοκοπία του. Ευτυχώς που δεν το επωμίζονται άμεσα οι δημότες και οι κάτοικοι της πόλης μας. Αλλά από ό,τι φαίνεται θα το επωμιστούμε μόνιμα ως φορολογούμενοι πολίτες της χώρας αφού συζητείται η οριστική ανάληψή του από το κράτος. Κάτι που αν γίνει θα προβληθεί από την παρούσα διοίκηση ως «επιτυχία», ενώ κανονικά θα έπρεπε να ντρέπονται για τα πεπραγμένα του πολιτικού μέντορά τους, κ.Καζάκου. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον φετινό προϋπολογισμό που κατέθεσε η διοίκηση του κ.Θώδα. Η κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη θα συνεχίσει να παλεύει για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία, ώστε τα χρήματα του εργαζόμενου λαού να έρθουν στις γειτονιές του και να καλύψουν ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αναζωογόνησης των υποδομών για υγεία, παιδεία, άθληση, ψυχαγωγία. Ένα σχέδιο απόσπασης χώρου από τα ΙΧ προς όφελος των πεζών και των μέσων μαζικής μεταφοράς, για τη δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων και πνευμόνων πρασίνου μέσα στις γειτονιές.

Για έναν προϋπολογισμό ικανοποίησης των ουσιαστικών αναγκών των κατοίκων, για ικανοποίηση του αιτήματος του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για 18 νέα τμήματα νηπίων, για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων από το δήμο χωρίς το «κόλπο» αυτή να μετακυλίεται στις υποχρηματοδοτούμενες σχολικές επιτροπές. Για αυτό καλούμε σε αγωνιστική διεκδίκηση για αύξηση των ΚΑΠ και απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων ΚΑΠ.

Σε αγώνα για αμφισβήτηση και ανατροπή του πλαισίου λιτότητας των υποχρεωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της επιτροπείας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.