95 χρόνια ΠΑΟΚ: Δικέφαλε μεγάλωσα και άλλαξαν πολλά!

Κι όμως σε αγάπησαν πολύ! Αγνά και δυνατά. Ενίοτε και αυτοκαταστροφικά. Μια ιδέα που έγινε στάση ζωής. Σαν σήμερα γεννήθηκε, μεγάλωσε και συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής. 95 χρόνια ΠΑΟΚ. Για το τώρα, το πριν, το μετά και το πάντα!
Δικέφαλε μεγάλωσα και άλλαξαν πολλά…

Όχι, όμως, όλα.

Υπάρχει ακόμη μια ιδέα περήφανη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Σαν κληρονομιά, σαν ηθική υποχρέωση απέναντι σε εκείνους που σε έσφιξαν από το χέρι και σε έβαλαν μέσα στην Τούμπα. Σου μίλησαν για Περηφάνια, Αντίσταση, Όνειρο, Κατάκτηση. Σε γύρισαν στα χρόνια της προφυγιάς, στις αλησμόνητες πατρίδες.

Σου είπαν πως οι άνθρωποι που δημιουργούν ιστορία, δεν έχουν χρόνο να τη γράψουν αλλά αλίμονο σε όποιον δεν έμαθε, δεν ρώτησε για εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν το 1922 και ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια ιδέα που θα εξέφραζε τους Κωνσταντινουπολίτες. Και εν έτει 1926 θα ιδρύσουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), κρατώντας τα σύμβολα της κραταιάς ρωμιοσύνης – το Δικέφαλο του Βυζαντίου.

Σε μύησαν σε δύο χρώματα γιατί μόνο αυτά θα μπορούσαν να πρεσβεύουν και να εναρμονίζονται στη δική τους ιδέα. Στο μαύρο για να θυμίζει το πένθος για τις χαμένες πατρίδες σε απόλυτο contrast με το αισιόδοξο λευκό, ένα παράθυρο στο μέλλον. Η ελπίδα για έναν αγώνα που δεν τελειώνει ποτέ, για την αναμονή της νίκης.

Και το τελευταίο δεν ήταν αποκλειστικά ζητούμενο. Γνωρίζουν πως το μεγαλείο της ιδέας τους δεν μεταφράστηκε ποτέ ανάλογα σε τίτλους αλλά μπορείς να καταλάβεις πως πάντα γύρευαν τις στιγμές. Αυτές έμαθαν να εκτιμούν, από αυτές εκμαίευαν το συναίσθημα. Και στη διάρκεια αυτών των ετών υπήρχαν σε αφθονία και ένταση. Και αυτές οι στιγμές μοιράστηκαν από στόμα σε στόμα, συνθέτοντας (και) το «μύθο» της Τούμπας.

Εκεί που ‘φωλιάζει’ από την 6η Σεπτεμβρίου του 1959 αυτή η ιδέα. Μια περιοχή που επιλέχθηκε καθώς φιλοξενούσε τους περισσότερους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και εξελίχθηκε σε έναν τόπο λατρείας και μυσταγωγίας. Εκεί όπου συναντώνται τόσες διαφορετικές κοινωνικές συνιστώσες και γίνονται «ένα». Εκεί που τα έζησαν όλα σε στιγμές και αρκούσε μια μόνο ‘σπίθα’ κάθε φορά για να ξαναγεννηθούν.

Θα δεις μάτια που όσο πληγωμένα κι αν φαντάζουν, είναι πάντα περήφανα. Και ταξιδιάρικα, γιατί έτσι έμαθαν από παιδιά. Αυτό είναι το dna της. Μια ιδέα που γεννήθηκε και γιγαντώθηκε σε συνοικίες και σε δρόμους, κι όσα χρόνια κι αν περάσουν, έχουν δώσει μια υπόσχεση πως θα είναι αιώνια πιστοί σε αυτή. Κι ας το ‘πλήρωσαν’ ακριβά.

Δώσε προσοχή σε εκείνα τα έξι κασκόλ που λείπουν αλλά να είσαι σίγουρος πως έδωσαν έναν άλλο χρώμα στον ουρανό…

Μια ιδέα αντισυμβατική από την ληξιαρχική πράξη «γέννησης» της, δεν θα μπορούσε να «χωρά» σε μία και μόνο ημέρα. Ας όψεται η… παρέμβαση της «μάνας» που αποφάσισε την 12η Απριλίου Ημέρα Εορτής βάσει του καταστατικού, με πρώτο έμβλημά της το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της. Έμπνευση του αείμνηστου Κώστα Κοεμτζόπουλου από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε…

Και έκτοτε, 95 χρόνια μετά, να είσαι σίγουρος πως δεν προχώρησαν σε καμία «έκπτωση» της ιδέας τους. Έμαθαν να μην φοβούνται αλλά να στέκονται με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε όσα η ζωή αποφασίσει να τους φέρει στο δρόμο τους. Το χρωστούσαν στην ιστορία τους. Σε μια σταθερά φιλοσοφίας με πιστεύω τον άνθρωπο, τις αξίες και τα ιδανικά. Σε μια εποχή που όλα είναι δρόμος δεν μπορούν παρά να θυμούνται και να στέκονται αλληλέγγυοι. Και αυτό είναι… ΠΑΟΚ!

Μια ιδέα που έμελλε να σφραγίσει αμέτρητες ψυχές, εδώ και 95 χρόνια. Μια ιδέα αναλλοίωτη στο τώρα, στο πριν, στο μετά και στο πάντα! Κι ας μεγάλωσαν… κι ας άλλαξαν πολλά…

sdna.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.