ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΦΩΤΙΑ και πώς να τα γλυτώσετε πληγέντες από τον covid και μη   

Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη

Φορολογικός Σύμβουλος

Επιχειρήσεων & Ιδιωτών

τηλ. 6944710019

Οι υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται αλλά με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τον αναμενόμενο. Βεβαίως και την διαδικασία των υποβολών σαμποτάρουν ενημερώσεις που δεν έχουν ανέβει ακόμα στο σύστημα και αυτό είναι που κάνει η ανάγκη για μια επιπλέον παράταση πιο απαιτητή.

Χιλιάδες φορολογούμενους κάθε χρόνο τους βασανίζει η κάλυψη των τεκμηρίων. Φέτος λόγο του covid υπό ειδικές συνθήκες , ειδικές πληγείσες ομάδες θα μπορέσουν να απαλλαγούν και να γλυτώσουν τον τόσο άδικο φόρο.

Έτσι , ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον covid, εργαζόμενοι και ναυτικοί που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό Συν-Εργασία και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια γλιτώνουν φέτος από τον εφιάλτη των τεκμηρίων.

Για να γίνει όμως αυτός όπως είπαμε θα πρέπει πληρούν προϋποθέσεις οι οποίες είναι :

–         Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη να μην φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.

–         Να μην υπάρχει αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών τεκμηρίων του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

–         Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη να μπορεί να δικαιολογηθεί από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Επίσης, τα τεκμήρια μειώνονται κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Αλλά και αν ακόμα δεν ανήκω σε αυτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοιού, μπορώ να καλύψω τα τεκμήρια μου αν :

– Αν έχω εισόδημα από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το εισόδημα που εισέπραξα από την πώληση και να δικαιολογήσω τεκμήρια!

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχω αποδεικτικό των χρημάτων που έλαβα, για πώληση, συμβόλαιο, πωλητήριο, μεταβίβαση και ότι άλλο σχετικό έγγραφο ανάλογα την περίπτωση.

– Αν έχω κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

– Αν έχω τόκους από REPOS, έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

– Αν έχω καταθέσεις σε τραπεζικά καταστήματα μπορώ να χρησιμοποιήσω τους τόκους αυτών των καταθέσεων

– Αν έχω φέρει χρήματα από το εξωτερικό αλλά προσοχή εδώ θα πρέπει να μπορώ να δικαιολογήσω την απόκτηση αυτών στο εξωτερικό, διαφορετικά θα μπλέξω με το παγκόσμιο εισόδημα. Εξαιρετικά σημαντική προσοχή σε αυτή την περίπτωση.

– Αν έχω δάνεια που έχω λάβει από τράπεζες

– Αν μου έχουν δώσει δάνειο συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα

– Αν μου έχουν κάνει δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών.

– Αν έχω λάβει αποζημίωση πχ λόγο απόλυσης ή από ασφάλεια

– Αν έχω κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO και τα συναφή

– Αν έχω λάβει διάφορα επιδόματα, τα ποσά αυτών των επιδομάτων όπως το επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. , το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.), το επίδομα τέκνων, το ΚΕΑ κτλ

 Φιλοθέη Μακριδάκη

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Γρ. Κουσίδη 61, 157 72 Ζωγράφου

Τηλ.: +30 2107700210  Κιν.: +30 6944710019

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.