ΓΕΦΥΡΑ 2 – Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων: Απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις από την Φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη!

από την Φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη

Αρθρογράφος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Με βάση της οδηγίες έχουμε απαντήσεις σε πολύ σπουδαίες οδηγίες της διαδικασιας για τις αιτήσεις του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ2

Ποιοι νοούνται ως πιστωτές;

Εντάσσονται στην ρύθμιση του Προγράμματος Γέφυρα 2 οι οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση ή σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις;

Είναι επιλέξιμα όλα τα είδη πιστωτών, όπως τράπεζες, πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, ακόμη και αν τελούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια ή πιστώσεις του άρθρου 1 του ν. 4354/2015, εφόσον τελούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

(άρθρο 65 στοιχείο β του ν.   4790 /2021)

Ποια είναι τα κύρια κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα Γέφυρα 2;

Τα κριτήρια είναι ανάλογα της κατηγορίας και του μεγέθους της επιχείρησης (νομικού προσώπου ή ελεύθερου επαγγελματία), που θα πρέπει υποχρεωτικά να ανήκει σε κλάδους (ΚΑΔ) που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας του covid-19, αν απασχολεί υπαλλήλους, αν το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, o ετήσιος κύκλος εργασιών ή το οικογενειακό εισόδημα σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης – ελεύθερου επαγγελματία, η ακίνητη περιουσία και το ύψος των καταθέσεων.

Σε ποιους απευθύνεται το Πρόγραμμα Γέφυρα 2;

Επιδοτούνται μόνο οι τόκοι ή και το κεφάλαιο του δανείου;

Το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν μη εξυπηρετούμενες ή / και καταγγελμένες οφειλές, και αναπροσαρμόζεται αναλογικά το μέγιστο ποσό της επιδότησης μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Με το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 επιδοτείται τόσο το κεφάλαιο όσο και οι τόκοι της οφειλής. Οι συνεπείς δανειολήπτες επιβραβεύονται με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης. Αλλά και οι  επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές λαμβάνουν επιδότηση δόσης μέχρι και 80%, για να τις ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

(άρθρο 64 του ν.    4790/2021)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.