Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση το καλοκαίρι από τον Χρήστο Γιαννούκα!

Παγκοσμίως έχει παρατηρηθεί ότι ειδικά την θερινή περίοδο τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου. Πιο ευάλωτοι φαίνεται να είναι οι νεαροί οδηγοί, μιας και το καλοκαίρι, σε άτομα ηλικίας 18-24 ετών, σημειώνονται οι περισσότεροι θάνατοι συγκριτικά με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Για να γίνουν τα παραπάνω πιο κατανοητά μέσα από αριθμούς αρκεί να αναλογιστείς ότι στην Ευρώπη οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών αποτελούν το 8% του συνολικού πληθυσμού, αλλά αναφορικά με τους θανάτους από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αυτό το ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται αγγίζοντας το 15%. Κάπου εδώ μάλλον αναρωτιέσαι για ποιους λόγους εμπλέκεται ένας νεαρός οδηγός σε δυστυχήματα.

Ο «νέος» δε θα έπρεπε να είναι και πιο προσεκτικός; Κι όμως, σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, πιθανοί λόγοι είναι η διάσπαση της προσοχής ,η κακή εκτίμηση του δρόμου, η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών και το στρες.

Αν είσαι νέος, λοιπόν, και αναρωτιέσαι πώς μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο αυτοκινητιστικού δυστυχήματος τους θερινούς μήνες διάβασε παρακάτω προσεκτικά:

 • Αρχικά οδήγησε με μέτρο και ενσυναίσθηση των δυνατοτήτων σου. Η πολύωρη οδήγηση με τις θερμοκρασίες που ξέρουμε να επικρατούν στη χώρα μας τους μήνες του καλοκαιριού μπορεί να σε ζαλίσει και να έχεις δυσμενή αποτελέσματα. Συνεπώς, έχε πάντα μαζί σου πόσιμο νερό, κάνε συχνές στάσεις και χρησιμοποίησε τον κλιματισμό όποτε αυτό το κρίνεις απαραίτητο.
 • Να οδηγείς πάντα όντας ξεκούραστος. Η αϋπνία ή η σωματική κούραση μπορεί να μειώσει δραματικά τα αντανακλαστικά σου και συνεπώς τον χρόνο αντίδρασής σου.
 • Σε καμία περίπτωση μην οδηγείς με παντόφλες, γιατί αυτό μπορεί να κοστίσει τη ζωή σου. Τόσο σε αμάξι όσο και μηχανή η αίσθηση σταθερότητας και η ακριβής χρήση των πεντάλ είναι τεράστιας σημασίας, οπότε καλό είναι να φοράς κλειστά παπούτσια.
 • Εξίσου σημαντικό με τον τύπο του παπουτσιού που φοράς κατά την οδήγηση είναι και η ζώνη ασφαλείας σε όλες τις αποστάσεις είτε αυτές είναι μικρές είτε μεγάλες.
 • Κατανοώ ότι σκας από τη ζέστη αλλά δεν είναι λύση η οδήγηση χωρίς μπλούζα! Μάλιστα, δεν το φαντάζεσαι ίσως, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση στην αποτελεσματικότητα της ζώνης. Γι’ αυτό, καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις το air condition. Φρόντισε, όμως, να είναι καθαρό το φίλτρο καμπίνας και να ανανεώνεις τον αέρα στο εσωτερικό του οχήματός σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Θες να μειώσεις τη θερμοκρασία της καμπίνας σου; Δράσε προνοητικά και πάρκαρε σε σκιερό μέρος. Πίστεψε με, το να ανοίξεις λίγο το παράθυρο ή όλες τις πόρτες πριν ξεκινήσεις μια διαδρομή, δε θα δροσίσει το εσωτερικό.
 • Θεωρώ αυτονόητο,ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κρίνεται επικίνδυνη και στις περισσότερες περιπτώσεις απαγορευτική. Αυτό που δεν ξέρεις, μάλλον, είναι ότι σε δραματική μείωση των αντανακλαστικών μας οδηγεί και η οδήγηση με γεμάτο στομάχι. Γι’ αυτό, αντί να πιάσεις το τιμόνι αμέσως μετά το φαγητό, προτίμησε να κάτσεις να χωνέψεις με την ησυχία σου.
 • Δεν ξεχνάμε ποτέ τις οδηγίες του κατασκευαστή! Στο όχημά μας θα πρέπει πάντα να βρίσκονται τόσα άτομα όσα ορίζει ο κατασκευαστής, ώστε να μην κινδυνεύει τόσο η ασφάλεια όσο και η άνεση μας κατά την μετακίνηση.
 • Πρόσεχε εσύ και οι συνεπιβάτες σου την στάση σας μες στο όχημα! Να οδηγείς πάντα και με τα δύο χέρια στο τιμόνι για να έχεις πλήρη έλεγχο του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα κρίνεται σκόπιμη η σωστή ρύθμιση του καθίσματός σου σε όρθια και όχι ξαπλωτή θέση. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και ο συνοδηγός να μην κάθεται με τα πόδια στο ταμπλό, αφού ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτονόητο είναι ότι και στα πίσω καθίσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ζώνες και τα ειδικά παιδικά καθισματάκια, όπου αυτά είναι απαραίτητα.
 • Προσπάθησε να μην αποσπάται η προσοχή σου και να έχεις πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει στο όχημά σου. Μην οδηγείς με τέρμα την μουσική, ώστε να ακούς το όχημά σου αλλά και όσα συμβαίνουν στον περιβάλλοντα χώρο, μη βάζεις πράγματα στην εταζέρα, γιατί μπορεί είτε να κινούνται κατά την οδήγηση και να σου αποσπούν την προσοχή είτε κινδυνεύεις να πέσουν στο κεφάλι σου σε ένα απότομο φρενάρισμα και φρόντισε εάν έχεις παιδιά στο πίσω κάθισμα να έχουν κάτι να απασχολούνται, ώστε να μην σου αποσπούν την προσοχή όταν γκρινιάζουν, όπως θα ναι φυσικό, λόγω του περιορισμού τους για ώρες
 • Φόρτωσε σωστά τις αποσκευές σου. Τα βαριά αντικείμενα να τα τοποθετείς στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών, με όσο γίνεται μοιρασμένο βάρος δεξιά-αριστερά και να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα.
  Φρόντισε το όχημα σου, σίγουρα πριν από ένα προγραμματισμένο μεγάλο ταξίδι, αλλά σε συντομότερα τακτά χρονικά διαστήματα ακόμα κι αν διανύεις μικρότερες διαδρομές. Έλεγξε έστω τα βασικά, όπως τα λάδια, τα υγρά των φρένων, του τιμονιού, του ψυγείου & των υαλοκαθαριστήρων, την πίεση των ελαστικών (με βάση το αυξημένο φορτίο) και της ρεζέρβας.
 • Οπωσδήποτε φρόντισε για την καλή κατάσταση των ελαστικών, αφού ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και της ασφάλτου. Αντικατέστησε, λοιπόν, τα ελαστικά σου αν αυτά είναι στο όριο της ζωής τους πριν αρχίσει το καλοκαίρι, ενώ αν είναι σε καλή κατάσταση φρόντισε η πίεση να ναι πάντα αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής (πάντα τα λάστιχα να θυμάσαι ότι ελέγχονται κρύα).
  – Προειδοποιητικό τρίγωνο, ανακλαστικό γιλέκο,πυροσβεστήρας, φαρμακείο,ρεζέρβα: δε λείπουν ποτέ από το αμάξι μας και είναι πάντα εύκολα προσβάσιμα.

Οδήγησε υπεύθυνα γιατί η ασφάλεια δεν μπορεί να περιμένει..!

politicnews.gr/ Χρήστος Γιαννούκας: Εκπαιδευτής Οδήγησης, Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.