Η Ελλάδα μετά την καραντίνα στηρίζει την οικονομία και τονώνει την επιχειρηματικότητα!

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδική Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

mfilothei@yahoo.gr

Και η επόμενη μέρα της κρίσης ήρθε, δεν έχουμε λοιπόν παρά να αντικρίσουμε με ηρεμία και συμπάθεια τον κεντρικό άξονα της κοινωνικής ευθύνης που όλοι φέρουμε για την επόμενη μέρα. Αν ιχνηλατήσουμε με προσοχή και σκέψη τις κινήσεις μας, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες και καλές προοπτικές για να λυθούν προβλήματα που συναντάμε την επόμενη μέρα στον τομέα της οικονομίας, της υγείας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, του αθλητικού και του καλλιτεχνικού χώρου.

Τα προβλήματα αυτά για να τα προσπεράσουμε θα βάλουμε στο πλευρό μας αρωγό την τεχνολογία , την ομαδική κίνηση και την συλλογική στήριξη ώστε να θωρακιστούμε μακριά από τον φόβο και την αποτυχία.

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης δημόσιου και ουσιαστικού λόγου όπου μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις, και όχι απλές αντιπαραθέσεις θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις και να αποτελέσει το στήριγμα στις καινούριες απαιτήσεις και στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες όλων των πολιτών.

Όλους τους πολίτες, με διαφορετικό τρόπο τον καθένα, σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο μας έχει επηρεάσει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση. Οφείλει το κράτος, η πολιτεία να παρουσιάσει αλλαγές προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία.

Στόχος όλων μαζί αλλά και του καθένα μεμονωμένα πρέπει να είναι η ουσιαστική προσπάθεια επανεκκίνησης της εθνικής μας οικονομίας.

Εμείς μπορούμε να κερδίσουμε χαμένο έδαφος γρηγορότερα από άλλες χώρες αναδεικνύοντας εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του έμψυχου δυναμικού της πατρίδας μας που για χρόνια έμεναν αναξιοποίητα.

Έχουμε στο νου μας ότι σε νέα ύφεση βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, και φυσικά και η Ελλάδας μας, λόγω της υγειονομικής κρίσης που ζούμε από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά δεν σταματάμε εδώ.

Το ξέσπασμα της πανδημίας φάνηκε να βρίσκει τις περισσότερες και τους περισσότερους από εμάς απροετοίμαστους να ανταποκριθούμε αλλά και να αναλογιστούμε τις συνέπειες ενός τέτοιου συμβάντος τόσο στον προσωπικό όσο και στον δημόσιο βίο μας. Η ανετοιμότητα των κοινωνιών αλλά και όλων μας είναι ένα πραγματικό αίνιγμα και αξίζει μια ιδιαίτερη ανάλυση.

Πλέον γνωρίζουμε ότι βιώσαμε μια δύσκολη κατάσταση. Τα αυστηρά μέτρα κίνησης είναι πλέον παρελθόν , όμως οι συνέπειες όλων όσων έζησε ο πλανήτης το 2020, έχουν αφήσει άσχημα σημάδια τα οποία, εάν προχωρήσουν στο χρόνο κάποια από αυτά ίσως να καταλήξουν μη αντιμετωπίσιμα. Για το λόγο αυτό θεωρώ αναγκαίο να σκεφτούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα , σήμερα , ώστε να μην υπάρξουν διαπιστώσεις αύριο για πράγματα που έπρεπε αλλά δεν έγιναν χθες.

Ένα εξαιρετικά σπουδαίο μέτρο στήριξης ήταν η επιστροφή του 25% στις έγκαιρες πληρωμές δηλαδή στις περιπτώσεις που γινόταν πλήρη εξόφληση του αρχικού ποσού , που εφαρμόστηκε υπό προϋποθέσεις , όπως στην πληρωμή του ΦΠΑ, επίσης έχουμε μείωση του 25% στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κτλ

Ορισμένες προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν , διότι η αγορά φωνάζει ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μην νεκρώσουν οι επιχειρήσεις , θα μπορούσαν να είναι κατά την κρίση μου οι ακόλουθες.

Να μηδενιστούν όλοι οι τόκοι σε όλες τις δόσεις δανείων που οι πολίτες οφείλουν να κρατούν ενήμερα, και ανάλογα τον χρόνο λήψης του δανείου να γίνει και κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο.

Να δοθούν επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις και τους επόμενους μήνες , ακατάσχετες και αφορολόγητες , ώστε οι πολίτες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή και άλλων επιδοτήσεων να μπορέσουν να ασκήσουν επιχειρηματική δράση.

Φέτος , στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να μην ζητηθεί από καμία επιχείρηση , να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος.

Παρόλο που σιγά σιγά επανέρχεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, να δοθούν χρήματα για την στήριξη του ενοικίου τους, ώστε και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μην ζημιωθούν, αλλά και οι επιχειρηματίες να ελαφρυνθούν.

Για αυτή την περίοδο, μέχρι να ξεπεραστούν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι πολίτες να πάψουν να φοβούνται να διαθέσουν το εισόδημά τους στην αγορά , να γίνει μείωση του ΦΠΑ, σε όλα τα είδη, σε κάποια έχει είδη εφαρμοστεί.

Σε αυτά τα μέτρα βέβαια , όπως σε οποιοδήποτε μέτρο στήριξης, απαιτείται η ύπαρξη ευσυνειδησίας των πολιτών ώστε να λειτουργήσουν σωστά και να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας μια ομάδας πολιτών , εις βάρος άλλης.

Το μυστικό της επιτυχίας οποιοδήποτε μέτρου στήριξης , και αυτό πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το κράτος, δεν είναι απλά να μοιράζει χρήματα, διότι αυτά δύσκολα βρίσκονται και αντικαθίστανται. Το μυστικό κάθε επιτυχημένου μέτρου είναι να είναι πρωτίστως, όσο περισσότερο γίνεται, ανταποδοτικό για το κράτος.

Φυσικά και κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν για να δοθεί ανάσα πνοής στην οικονομία και στην κοινωνία ολόκληρη, αλλά χωρίς το χαρακτηριστικό της  ανταποδοτικότητας , σε βάθος  χρόνου , υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κατάρρευση της οικονομίας.

Βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός , παρόλα τα προβλήματα που δημιούργησε , σε κάποιους έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν χρήμα στις τσέπες τους. Αυτή τη στιγμή , χωρίς να το περιμέναμε καν πριν καιρό, παράγουμε για παράδειγμα μάσκες.

Το κράτος πρέπει να δώσει ευκαιρίες στους πολίτες να γίνουν επενδύσεις γρήγορα. Να δοθούν χρήματα άμεσα ώστε να λειτουργήσουν και να σταθούν οι παλιοί αλλά και νέοι επιχειρηματίες, να  προσληφθεί προσωπικό και έτσι η παραγωγή να φέρει ξανά το χρήμα πίσω στα κρατικά ταμεία.

Θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα προσλήψεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να χρησιμοποιηθούν οι αξιόλογοι επιστήμονες της χώρας μας και οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις δουλειές τους.

Στο δια ταύτα , το κυρίαρχο σχέδιο του κράτους πρέπει να είναι οι επενδύσεις. Ακόμα και η δημιουργία ενός καλύτερου οδικού δικτύου, είναι σημαντική κίνηση διότι θα απασχοληθούν άνθρωποι, και θα είναι πιο εύκολη κατόπιν η μετακίνηση των πολιτών και πιο ομαλή η λειτουργία της χώρας.

Και φυσικά οφείλουμε να μην παραλείψουμε τα νέα μέτρα στήριξης που είναι άμεσα εφαρμόσιμα με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα ενισχυθεί με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του επόμενου μήνα θα καλύπτεται πλέον το 60% των εργοδοτικών εισφορών σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο η επιδοτούμενη αυτή ενίσχυση θα δοθεί και τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Για το τμήμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αναφέρονται στους μήνες από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνει εξόφλησή τους από 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο από το 2021.

θα αυξηθεί τελικά ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Για τα φυσικά πρόσωπα οι δόσεις θα είναι 8 μηνιαίες αντί 3 διμηνιαίων, για τις εταιρείες οι δόσεις θα είναι 8 από 6 και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων 6 αντί 5.

Επίσης, όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου 2% !!!

Όπως γνωρίζουμε η έκπτωση του φόρου για εφάπαξ εξόφληση  είχε καταργηθεί.

Το παρελθόν θα συνεχίσει να ενυπάρχει ως μνήμη και εμπειρία αλλά το μέλλον, στα χέρια μας είναι να το κάνουμε να αναδύεται ως προσδοκία για κάτι πολύ καλύτερο.

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε !!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.