«Η ώρα της αλήθειας»

«Η ώρα της αλήθειας»

Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που κράτησε σχεδόν δέκα μήνες και είχε ως αντικείμενο κατ’ αρχάς τις Ευρωεκλογές, τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές εκλογές και πλέον τις Εθνικές εκλογές, φθάνει στο τέλος της.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την “ώρα της αλήθειας”, χρήσιμο είναι να σταθούμε σε κάποια πολιτικά συμπεράσματα που βγαίνουν αβίαστα από τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Σαν πρώτη διαπίστωση, αυτό που αποκομίσαμε όλο αυτό το διάστημα και μας λυπεί ιδιαίτερα, είναι το γεγονός πως “καταρρακώθηκαν” τα μικρά κόμματα.

Η αδυναμία των ηγετών τους να συγκρατήσουν τη συνοχή των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, επηρέασε καίρια την αξιοπιστία τους.

Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε κόμματα όπως το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων, παρακολουθώντας τους βουλευτές που εξελέγησαν εκπροσωπώντας διαφορετικά προγράμματα και εξαγγελίες, να απορροφώνται από τα μεγαλύτερα κόμματα και να διαμορφώνουν άλλες πλειοψηφίες στη Βουλή, από αυτές που είχαν διαμορφωθεί από το εκλογικό σώμα.

Δεν είναι τυχαίο πως τα μόνα μικρά κόμματα που ενισχύθηκαν στις Ευρωεκλογές ήταν η ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Τα υπόλοιπα κόμματα “εξαϋλώθηκαν” και η συρρίκνωση τους εξηγείται καθώς ο κόσμος τους “γύρισε την πλάτη” γιατί αισθάνθηκε ότι ο εκάστοτε βουλευτής τον πρόδωσε εξυπηρετώντας προσωπικές πολιτικές.

Εδώ ελλοχεύει και ο μεγάλος κίνδυνος της χαμηλής συμμετοχής στις προσεχείς εκλογές, από απογοητευμένους ψηφοφόρους που ενδέχεται να προτιμήσουν τις παραλίες – ειδικά μέσα στο κατακαλόκαιρο – από το να πάνε να ψηφίσουν.

Ήταν και παραμένει επιβεβλημένο κατά την άποψη μας, οι Έλληνες να συμμετέχουν καθολικά στην ψηφοφορία. Αποτελεί τόσο δικαίωμα όσο και καθήκον τους.

Κατ’ τα άλλα είναι σαφές ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα άλλαξαν μετά τις Ευρωεκλογές.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η σταθεροποίηση του Κινήματος Αλλαγής στην τρίτη θέση καθώς και η κάθετη πτώση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής που φαίνεται να χάνει ολοένα και περισσότερο τα ερείσματα της στην ελληνική κοινωνία.

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ελλάδα, γιατί γίνονται σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία.

Με τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις να “κρέμονται σε μια κλωστή”, για την αγορά των πυραύλων S 400 από τους Τούρκους και τις εντάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πανέτοιμη για κάθε είδους δράση.

Ωστόσο η αποφασιστικότητα έναντι του απειλητικού επεκτατισμού του Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί από μόνη της λύση.

Οφείλει η νέα κυβέρνηση να διασφαλίσει την ομοψυχία και την ομόνοια των Ελλήνων σε αυτό το ζήτημα.

Κάτι που δεν έγινε στο Μακεδονικό ζήτημα, όπου δεν υπήρξε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από τις διαπραγματεύσεις, ούτε έγινε δημοψήφισμα μετά από αυτές.

Μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού είναι πασιφανές πως “πληγώθηκε” βαθιά από αυτή τη στάση, με την “πληγή” αυτή να αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός που θα προκύψει, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις και γιατί όχι μετά τις εκλογές να συγκαλέσει ένα συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, για να χαράξουν μια εθνική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι η έξοδος από τα μνημόνια έχει ξεκινήσει επί της ουσίας εδώ και λίγους μήνες και είναι απαραίτητο για τη χώρα να συνεχιστεί αυτή η πορεία απρόσκοπτα, ώστε η πατρίδα μας ν’ αφήσει για πάντα πίσω της, την ύφεση και τις επιτροπείες και να παραμείνει σε πορεία σταθερής ανάπτυξης.

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει είτε από τη Νέα Δημοκρατία είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμη.

Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε μια περίοδο ακυβερνησίας, όταν γεωπολιτικά, ιστορικά, οικονομικά και κοινωνικά διακυβεύονται τόσα πολλά.

Γιατί μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα τους, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε για ν’ ανοίξει επιτέλους το επόμενο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας.

Αυτό της προόδου, της ανάπτυξης και της αξιοκρατίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.