Ελλάδα: Μια χώρα που αγαπάει και αγκαλιάζει

Ελλάδα: Μια χώρα που αγαπάει και αγκαλιάζει

Μέρες Άγιες. Μέρες αγάπης. Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Θεανθρώπου, θυμάμαι, πως από μικρό παιδί προβλημάτιζε την ύπαρξή μου. Μου γεννούσε ερωτηματικά και μια εσωτερική θλίψη. Ο ήχος της καμπάνας, ο θλιμμένος αυτός ήχος, που αντηχούσε σαν φωνή μέσα μου, μου υπενθύμιζε πάντα και συνεχίζει να μου υπενθυμίζει, πως ζω σε μια χώρα που οι άνθρωποί της ξέρουν να αγαπούν, να αγκαλιάζουν, να συγχωρούν, να σκέφτονται, να φιλοσοφούν μα πάνω απ’όλα να φιλοξενούν. Ναι γιατί εμείς οι Έλληνες από τα γεννοφάσκια μας γνωρίζουμε καλά την έννοια της φιλοξενίας και του φιλέματος.

Τα χρόνια περνούσαν και το μικρό αγόρι έχοντας σύντροφο την εμπειρία του, το ταξίδι του στη ζωή μεγάλωσε και έμαθε πολλά, όπως κάθε άνθρωπος άλλωστε που τα χρόνια περνούν από πάνω του σαν νερό, σαν μελωδία, σαν ιστορία.

Είδα τη χώρα μου, την Ελλάδα να την διοικούν και να την κυβερνούν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα. Που σε κάποιους δεν σας κρύβω ουκ ολίγες φορές έδωσα τον τίτλο του ηγέτη. Είδα τη χώρα μου να «δέχεται», να επιδέχεται πολλές αλλαγές, σε πολλά επίπεδα,πολιτικά, πολιτισμικά, πολιτιστικά. «Για το καλό της», αναφώνησαν κάποιοι….

Είδα και συνεχίζω να βλέπω μια χώρα που έχει μια τεράστια αγκαλιά για όλους. Γιατί οι άνθρωποί της ξέρουν να αγαπούν. Άνθρωποι ζεστοί που και οι ίδιοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τη μετανάστευση. Πως λοιπόν να μην αγκαλιάσεις ανθρώπους, θύματα πολέμων, φτώχειας και άγριων πολιτικών καταστάσεων;Πως να μην τους αγκαλιάσεις όταν κι εσύ ως παιδί είδες με τα ίδια σου τα μάτια ή άκουσες από τους παππούδες σου ιστορίες παρόμοιες. Άλλωστε από πάντα πίστευα πως αν κάτι ξεχωρίζει τον Έλληνα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι η γενναιοδωρία της ψυχής του.

Και τις Άγιες αυτές μέρες όλοι σαν μια γροθιά θα βιώσουμε την Εβδομάδα των Παθών, το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης. Άλλωστε δεν μπορώ να μην αποδεχτώ και να σεβαστώ τη σοφιστεία του Καντ που περίτρανα είχε πει: « Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων». Σέβομαι θα πει αγαπάω, δέχομαι, ακούω, συγχωρώ. Και όπως ο Χριστός μας σταυρώθηκε για τα δεινά αυτού του κόσμου έτσι και εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε το παράδειγμά του.

Γιατί και αν ακόμα δεν είμαστε σε θέση να «σταυρωθούμε» για χάρη του μέλλοντος των παιδιών μας, ας είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, έχοντας ως γνώμονα βασικές αρχές και αξίες που ενώνουν και γεννούν νέα δεδομένα στα χώματα μιας πατρίδας.

Όπως τις βασικές αρχές του δικού μας Συντάγματος, της Δημοκρατίας και την εικόνα της Ειρήνης που μας θέλει όλους μονοιασμένους και αγαπημένους. Και μέρες σαν και αυτές ας δώσουμε τα χέρια και ας αγκαλιαστούμε.

Γιατί η αγάπη δεν αναγνωρίζει χρώμα, γλώσσα, σχήμα ματιών. Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και να τα περάσετε όμορφα με τις οικογένειες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.